Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: matchwinnaar Sonck en smaakmaker Dolberg tegen NEC

Ajax speelt zondag om 14.30 uur in eigen huis tegen NEC. Dat duel werd 42 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden tegen de Nijmegen Eendracht Combinatie.

16 februari 2024 - 12:28
Sonck 1200
Sonck kon wel een succesje gebruiken destijds. © Pro Shots

2004: Sonck maakt zwaarwegend doelpunt
Het is zondag 25 januari 2004. Ajax trapt op het traditionele tijdstip van 14.30 uur af tegen NEC. Het wordt een zware bevalling. Ajax komt niet uit de spreekwoordelijke verf. Trainer Ronald Koeman kan geen gebruik maken van Zdenek Grygera, Hatem Trabelsi en Maxwell. Het zijn niet de minste namen.

Wel zien we Daniël de Ridder in de basis, debuteert de zeventienjarige Tom de Mul als invaller en zit een piepjonge Ryan Babel voor het eerst op de bank. Ook opvallend: John O’Brien draagt de aanvoerdersband, nadat Tomas Gálasek wordt gewisseld. De echte hoofdrol wordt echter gepakt door een Belgische spits: Wesley Sonck.

De bij Ajax lang niet altijd gelukkige spits maakt deze dag het enige en daarmee voor zijn ploeg bevrijdende doelpunt. Hij doet dat na een uur spelen. Hij rondt een van de weinige goedlopende aanvallen kundig af. De wijze waarop hij zijn treffer viert, maakt duidelijk dat zijn doelpunt meer is dan ‘eentje erbij’. Shirt uit en alles.

Daarbij blijft het ook. Ajax schrijft – door de enige treffer van de vaak bekritiseerde Sonck – drie punten bij in de jacht op de landstitel. Een titel die er uiteindelijk ook zou komen.

Aanbevolen
Welke spelers voetbalden zowel voor Ajax als NEC?

2016: Dolberg smaakmaker bij oppermachtig Ajax
Het is zondag 20 november 2016. Het Ajax van Peter Bosz draait bij vlagen als een tierelier. Dat doet het deze dag ook als NEC op bezoek komt. De ploeg in het groen-rood wordt op een hoopje gespeeld en met 5-0 terug naar Nijmegen gestuurd.

Vooral Kasper Dolberg brengt de 49.521 supporters in vervoering. Hij maakt deze middag drie doelpunten. Een glaszuivere hattrick bovendien. Hij maakt de 1-0, 2-0 en 3-0. Allemaal voor rust. En er zitten parels tussen. Zo dan!

Dolberg wordt in de negentiende minuut bediend door landgenoot Lasse Schöne. Hoe hij de bal controleert met de borst en zich vervolgens ontdoet van drie NEC’ers, is meesterlijk. De daverende knal van zo’n vijftien meter afstand die volgt, is dat ook. Doelman Joris Delle heeft de bal alleen voorbij horen suizen. Zo hard jaagt Dolberg de bal tegen de touwen.

Zijn tweede treffer is een intikker op aangeven van Davy Klaassen. Dolberg voltooit zijn hattrick echter met een bijzonder krachtige achterwaartse kopbal. Een bijzonder doelpunt, want hij doet het op dat moment bewust.

De eindstand is nog niet bereikt, maar iedereen weet dan al wie uitgeroepen gaat worden tot Ajacied van de Wedstrijd. Dat neemt niet weg dat Bertrand Traoré en Schöne de middag na rust nog leuker maken voor de supporters.

Toch is vooral Dolberg de hele middag, avond en maandag erna het onderwerp van gesprek in het stadion, in voetbalprogramma’s en bij koffieautomaten.

Aanbevolen
Beleef avond vol gezelligheid tijdens Geef Mij Maar Amsterdam!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >