Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: een gulle lach uit Kaapstad

Veel lachen, best wat goals scoren en af en toe zingen. Toch bleek het talent van Benni niet genoeg om een onuitwisbare indruk achter te laten in Amsterdam.

06 mei 2024 - 18:09
Stopdetijdbenniemccarthy1200
Bam, Benni maakt de 0-1 in De Kuip. © SV Ajax/Ron richel

Het is een van de twee belangrijkste wedstrijden van het seizoen, deze keer in De Kuip. De net aangestelde trainer Jan Wouters kiest niet voor Shota Arveladze in de spits, maar voor Benni McCarthy. Frank de Boer is de aangever en de Zuid-Afrikaanse spits ramt de bal diagonaal in de verre kruising. Hét moment voor fotograaf Ron Richel om af te drukken.

Veel supporters denken dat Benedict Saul McCarthy naar Amsterdam kwam omdat de club aandeelhouder was van Ajax Cape Town, maar de volgorde is anders. In 1997 komt eerst de goedlachse aanvaller uit Kaapstad, als resultaat van het scoutwerk van onder anderen Ton Pronk.

Pas in 1999 ontstaat Ajax Cape Town uit een fusie van Seven Stars en Cape Town Spurs. Je kunt dus beter stellen dat Benni een vooruitgeschoven post én voorbeeld is van Ajax’ bedoelingen in Zuid-Afrika.

De jonge spits valt op tijdens het Afrikaanse kampioenschap onder twintig jaar. Hij eindigt als topscorer. De Amsterdamse interesse wordt al snel omgezet in een transfer van Seven Stars. Hij voetbalt met een leeuwenhart, is voor niemand bang en je ziet dat Benni niet alleen topografisch gezien van ver komt.

Marijn Beuker heeft het vandaag de dag over het gebrek aan weerstand bij voetballers in de jeugdopleiding van Ajax. Benni weet in de townships van Kaapstad niet beter dan dat je moet vechten voor je bestaan. Hij deelt in het arme gezin een paar voetbalschoenen met z’n broer en voetbalt op straat voor geld. Partijtjes, letterlijk op het scherpst van de snede.

Benni rapt zich naar een nummer één-hit in Zuid-Afrika, samen met TKZee.

Zijn ster rijst op het internationale toneel als Benni met zeven treffers mede-topscorer wordt bij de Afrika Cup van 1998. Zijn land struikelt in de finale over Egypte. Op het WK van dat jaar in Frankrijk maakt de spits de allereerste goal van Zuid-Afrika ooit op een WK, een-op-een met de Deense keeper Peter Schmeichel.

Bij Ajax komt zijn talent eigenlijk maar matig uit de verf. Benni is populair bij de aanhang. Denk maar aan het liedje Toet, toet, boing, boing, Benni McCarthy. Maar de spits past niet echt in de aanpak van de trainers Morten Olsen en Wouters. Concurrentie is er zeker, met onder anderen Shota Arveladze.

Al snel wordt gezegd dat hij moet gaan voetballen en niet staan zingen. Benni rapt zich naar een nummer één-hit in Zuid-Afrika, samen met TKZee. Met Dean Gorré en Mario Melchiot treedt hij af en toe op. The Midas Touch moet hun hit worden. Het plaatje wordt zeker geen goud. Voor het imago van de Ajacieden helpt het allemaal niet.

Al na twee jaar vertrekt Benni naar Celta de Vigo. Wat beklijft: zonde dat z’n talent nooit écht tot wasdom is gekomen. Wel mooi: als jongetje was zijn droomclub Manchester United. Daar is hij dit seizoen nog spitsentrainer onder Erik ten Hag.

Dit is een artikel uit onze rubriek: Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: de laatste dagen van De Meer

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >