Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: de laatste dagen van De Meer

Zelfs kenners moeten goed kijken: op de foto zie je de Stadszijde van De Meer. Het ‘mooie huis in een grote tuin’ van Ajax opent in de zomer van 1996 nog één keer z’n poorten.

22 april 2024 - 17:25
Adieumeer1200
Dit is toch echt De Meer. © SV Ajax/Ron Richel

De laatste Ajaxsupporters verlaten op 28 april 1996 weemoedig het Ajaxstadion met het adres Middenweg 401. De club pakt de schaal in het laatste duel in De Meer. Willem II wordt met 5-1 verslagen.

In de maanden daarna werkt de club richting de verhuizing naar de fonkelnieuwe Amsterdam Arena. Onderdeel daarvan is het afscheid van de heilige grond, met de titel Adieu De Meer. En voor dat spektakel moet worden geoefend, ook op de Stadszijde. Hét moment voor fotograaf Ron Richel om af te drukken.

De laatste drie maanden in De Meer zijn eigenlijk de drukste dagen in het bestaan van de versleten, maar goudomrande voetbaltempel. Waar normaal gesproken in de maanden juni en juli volledige rust heerst en terreinknechten de mat in perfecte conditie proberen te krijgen, is het in 1996 een drukte van belang.

Spelers als Mariano Juan worden aan de rand van het nog groene en sappige veld gepresenteerd. Nieuwe helden met het oog op het komende seizoen. Louis van Gaal krijgt na het moeizame EK in Engeland langzamerhand de selectie terug. Er wordt getraind op het hoofdveld in het stadion, waar tegelijkertijd de demontage van het Ajaxbolwerk begint. “Jaaaa Veldman, dat is andere koek dan trainen bij Sparta!” schalt Louis Van Gaals stem door het lege stadion.

De hekken tussen het veld en de tribunes verdwijnen één voor één. Ook het hoofdveld moet eraan geloven. Er is een diner in een enorme witte partytent op de middenstip, met generaties Ajacieden die gezamenlijk De Meer z’n laatste eer bewijzen. Rinus Michels, Johan Cruijff, Frank Rijkaard, Bob Haarms, Sjakie Wolfs en honderden andere Ajaxhelden: ze zijn er allemaal, in hun beste pak.

Amsterdams gezellig, de hele Ajaxfamilie bij elkaar in hún huis, voor de laatste keer na 62 jaar.

De overbekende gestileerde foto van Paul Huf uit 1967, met de voorhoede Klaas Nuninga, Sjaak Swart, Piet Keizer en Cruijff wordt dunnetjes overgedaan tussen de eettafels. Zo’n avond is het. Amsterdams gezellig, de hele Ajaxfamilie bij elkaar in hún huis, voor de laatste keer na 62 jaar.

Die Ajacieden zijn er ook bij het publieksafscheid. Op 6 augustus 1996 dragen onder anderen Van Gaal, Rijkaard en Michels een enorme Ajaxvlag het stadion in. Cruijff komt in Ajaxtenue met een fakkel de vlam aansteken die acht dagen later door Rijkaard naar het nieuwe Ajaxstadion wordt gelopen.

Net als bij de opening op 9 december 1934 vormen jeugdspelers de letters ‘AJAX’ midden op het veld, leesbaar vanaf de hoofdtribune. In die dagen was het stadion van architect Daan Roodenburgh inderdaad – in zijn woorden – ‘een mooi huis in een grote tuin’, geheel van baksteen, met vier woninkjes op de hoeken en ruimte rondom.

Supporter met hart en ziel Joark wil vanaf vak F – zijn vak – een gedicht voordragen over het Ajaxhuis waar hij zo ongeveer is opgegroeid. Door alle emoties komt het niet uit z’n strot, maar iedereen hoort en ziet: dit is diepe, oprechte liefde voor De Meer. Zijn tweede huis.

Met kanonschoten worden symbolisch de vier lichtmasten gedoofd. Iedereen voelt en weet: dit is een serieus unieke, bezielde plek. De Ajaxziel moet mee naar Amsterdam Zuidoost. De vraag is hoe dat in hemelsnaam moet.

Dit is een artikel uit onze rubriek: Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: zelfs Westerhof was een beetje gek te krijgen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >