Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: hattricks tegen Sparta van Litmanen en Mido

Ajax gaat zondag op bezoek bij Sparta. Dat duel werd liefst 61 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden in Rotterdam.

15 maart 2024 - 16:39
Litmanen 1200
Litmanen in gevecht met latere Ajaxspeler Nieuwenburg. © AFC Ajax

1997: Hattrick Litmanen
Het is zondag 9 november 1997. Het Ajax van trainer Morten Olsen wint in speelronde dertien met 5-0 op Het Kasteel. Met speels gemak, zoals veel met speels gemak gaat in Olsens debuutseizoen. Niemand minder dan Jari – held van beroep – Litmanen maakt de eerste drie van vijf treffers. Dani en Benni McCarthy maken de overige twee.

Litmanen maakt doorgaans mooie treffers, maar van het trio doelpunten dat hij deze middag maakt, schiet hij er twee vanaf elf meter binnen. Die tellen ook, nietwaar? Dat zien ook de 10.500 toeschouwers op Spangen.

Olsen zet deze middag de volgende elf spelers op het wedstrijdformulier: Edwin van der Sar, Mario Melchiot, Ole Tobiasen, Danny Blind, Frank de Boer, Richard Knopper, Dani, Dean Gorré, Andrzey Rudy, Gerald Sibon en Litmanen. Tom Sier, Mariano Juan en Benni vallen in.

Seizoen 1997/1998 wordt sowieso een feestseizoen. Ajax levert de ene na de andere doelpuntrijke wedstrijd af in de eredivisie, wordt kampioen en verslaat PSV met 5-0 in de KNVB-bekerfinale.

En wat zijn we blij dat Litmanen dat seizoen – na het vertrek van velen – nog altijd Ajacied is. Hij maakt dit voetbaljaar zestien treffers in 25 eredivisieduels. In het bekertoernooi treft hij viermaal doel in drie wedstrijden.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe lap jij aangeslagen Ajax op voor uitduel met Sparta?

2002: Mido haalt uit tegen Sparta
Het is zondag 14 april 2002. Op het vroege tijdstip van 13.00 uur gaat de bal rollen op Het Kasteel. Een kleine twee uur later staat er een 0-4-eindstand op het scorebord. Dikke prima, ondanks dat het spel van Ajax niet eens heel imponerend is. Het blijkt echter ruim voldoende voor een overtuigende zege. Vooral Mido heugt het treffen in Rotterdam nog lang.

De Egyptische spits is aan het begin van het seizoen neergestreken in Amsterdam. In de eerste seizoenshelft heeft hij echter moeite het net te vinden. Alleen in de thuiswedstrijd tegen Sparta slaagt de aanvaller daar tweemaal in. Pas vanaf maart 2002 begint hij makkelijker het net te vinden. En dan volgt de uitwedstrijd tegen Sparta. Juist ja, de tegenstander die hem eerder in het seizoen wel goed lag.

In Rotterdam heeft Mido 33 minuten nodig om de score te openen met een rake kopbal. De assist komt van Hatem Trabelsi. Het inbrengen van Zlatan Ibrahimovic na een goed uur spelen, blijkt uiteindelijk een gouden zet van trainer Ronald Koeman. De vervanger van Nikos Machlas heeft slechts tien minuutjes nodig om zijn aanvalsmaatje nog tweemaal het net te laten vinden.

Voor Mido betekent het zijn eerste hattrick in dienst van Ajax. De doelpunten mogen dan ook goed worden gevierd. Zlatan bezegelt de overwinning even later door de vierde Amsterdamse treffer voor zijn rekening te nemen, terwijl Jelle van Damme in de slotfase nog zijn debuut maakt voor Ajax.

De ploeg van Koeman blijft op titelkoers liggen. Drie weken later verzekeren de Amsterdammers zich in de uitwedstrijd tegen NEC (0-2) van het landskampioenschap. Ook in die wedstrijd weet Mido het net te vinden.

Zijn seizoenstotaal komt uiteindelijk uit op twaalf treffers. In de topscorerslijst van Ajax eindigt hij daarmee op de tweede plek achter Rafael van der Vaart. Vijf van zijn twaalf doelpunten maakt hij dus tegen Sparta, waarvan drie in Rotterdam. Sparta, een tegenstander die hem duidelijk goed lag.

Aanbevolen
Kroes: ‘Komende tijd moet in teken staan van structuur, richting en rust’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >