Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kroes: ‘Komende tijd moet in teken staan van structuur, richting en rust’

Het moment is eindelijk daar: Alex Kroes is begonnen als algemeen directeur. Hij kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging. Volgens hem moet de komende tijd in het teken staan van een duidelijke structuur neerzetten, richting geven en rust creëren.

15 maart 2024 - 11:19
Kroesbegint800
Kroes kan aan de slag. © AFC Ajax

Het was al even bekend dat Kroes de opvolger van Edwin van der Sar zou worden. Een concurrentiebeding bij AZ zorgde er echter voor dat het maanden duurde voor hij echt aan de slag kon. De dag na Aston Villa-uit (4-0) is het zo ver. Sommigen doopten vrijdag 15 maart 2024 al gekscherend om tot Kroesdag.

“Het is ongeveer veertig jaar geleden dat ik hier als jeugdspeler begon. Nu mag ik als algemeen directeur aan de slag,” zo spreekt Kroes zijn eerste woorden tegenover het eigen clubkanaal. “Ik heb er heel veel zin in. Het is mijn doel om samen met mijn collega’s opnieuw mooie tijden met onze club te gaan beleven.”

Er liggen voor Kroes genoeg dossiers klaar. Er moet een nieuwe trainer komen, er moet een nieuwe technisch directeur worden aangesteld en ook op transfergebied zijn er genoeg zaken die moeten worden geregeld. Hij krijgt daarbij de hulp van hoofdscout Kelvin de Lang en directeur voetbal Marijn Beuker. 

Ook is het belangrijk weer rust in de tent te krijgen. Kroes: “De komende tijd staat in het teken van een duidelijke structuur neerzetten, richting geven en rust creëren. Het gaat om samen opleiden, ontwikkelen en winnen. Maar ook om plezier en impact maken.”

Aanbevolen
Kroes in controle

Michael van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen komt ook aan het woord. Hij bedankt Jan van Halst, die de taken van algemeen directeur tijdelijk overnam, voor zijn bewezen diensten. “Jan is in een hele moeilijke periode tijdelijk ingestapt als directeur. We hebben veel respect voor de wijze waarop hij zijn werk heeft gedaan, in een zeer intense tijd.” 

Van Halst werd vanuit de rvc doorgeschoven, maar keert niet meer terug in die rol. Zijn dienstverband bij Ajax zit er dus definitief op. “Ondanks het negatieve sentiment rondom de club, heeft Jan zich altijd positief en waardig opgesteld. En met warmte. Dat is een enorme prestatie. Daar zijn we hem als rvc erg dankbaar voor.” 

‘Samen Ajax’, zo noemt Van Praag het kader waarin Kroes moet werken. De voorzitter is blij dat hij na lang wachten aan de slag kan. “Het is fijn dat Alex eindelijk bij ons is. Ik heet hem namens de rvc heel hartelijk welkom. Hij gaat een drukke tijd tegemoet. Dat is hem bekend. We wensen hem uiteraard veel succes. In het kader van ‘Samen Ajax’ staan we hem waar nodig met raad en daad terzijde.”

Aanbevolen
Noem alle algemeen directeuren van Ajax sinds 1998

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >