Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van Praag over Kroes: ‘Goed besturen is ook luisteren naar je omgeving’

Michael van Praag vertelde na afloop van een bijeenkomst tussen de leden van Ajax, de raad van commissarissen, Alex Kroes en de bestuursraad hoe hij de afgelopen periode had beleefd.

26 april 2024 - 06:48
Praag 1200 (2)
Van Praag zegt niet doof te zijn voor andere geluiden. © AFC Ajax

Dat deed de rvc-voorzitter voor de draaiende camera van AT5, de stadszender die ook Kroes voor de lens wist te krijgen. Van Praag werd geconfronteerd met zijn eerdere woorden dat Ajax geen speeltuin is. Maar hoe strookt dat met de terugkeer van Kroes, waarvan hij eerder zei dat het niet mogelijk was?

“Hij is wel terug in een heel andere positie, die van titulair technisch directeur,” countert Van Praag. “Hij zou algemeen directeur worden. CEO, dus de man met tekenbevoegdheid. De leider van onze club. Dat is hij nu niet meer. We zijn wel blij dat we tot overeenstemming zijn gekomen. Hij gaat nu doen wat voor Ajax op dit moment het allerbelangrijkste is: ervoor zorgen dat we weer gaan voetballen zoals men dat van Ajax is gewend.”

Op diverse plekken viel al snel te lezen dat Van Praag zijn excuses had aangeboden tijdens de bijeenkomst met de bestuursraad. “Dat heb ik ook gelezen. Dat is helaas verkeerd overgenomen, want ik heb geen excuses gemaakt. Ik heb uitgelegd dat mij werd verweten dat ik had gezegd dat Alex naïef en dom had gehandeld, maar dat zijn woorden die hij zelf tegen mij had gezegd.”

Aanbevolen
Kroes kijkt terug op bizarre weken en wil nu vooral aan de slag

“Deze woorden gebruikte Alex vanavond opnieuw tijdens de vergadering,” vervolgt Van Praag. “Dat vind ik trouwens heel mooi dat hij dat over zichzelf zegt. Dat siert hem. Toen heb ik uitgelegd waarom ik heb gezegd wat ik heb gezegd. Het was een mislukte poging om een beetje te downsizen wat hij had gedaan.”

Van Praag is nog altijd van mening dat de rvc in eerste instantie niet vreemd heeft gehandeld. “We werden hierdoor overvallen. We hebben na het inwinnen van juridisch advies negen dagen gedaan over het nemen van een beslissing. Maar het is ook goed besturen als je luistert naar je omgeving. Als je luistert naar wat Ajaxleden en de bestuursraad vinden. En als je luistert naar wat supporters vinden. Als je daar doof voor bent, dat is verkeerd.”

“Dus hebben we naar een andere oplossing gezocht. Samen met Alex,” zegt Van Praag. “Hij verdient ook de credits dat hij accepteert wat er nu gebeurt en dat hij in een andere rol verdergaat bij Ajax. Het gaat er nu om dat we vooruitkijken. We willen dat Ajax weer gaat voetballen op een wijze waarop iedereen trots kan zijn.”

Aanbevolen
Kroes keert niet als algemeen, maar technisch directeur terug bij Ajax

Hoe kijkt Van Praag terug op de afgelopen weken, waarin veel supporters ook riepen om zijn vertrek? “Het is een heel Nederlandse reactie… Als er iets aan de hand is, waarmee je het niet eens bent, dan moet diegene meteen maar oprotten. Nou, dat is helemaal niet aan de orde. We namen een beslissing op basis van juridische adviezen. Dat hoor je als raad van commissarissen ook te doen.”

“In die rol heb je een bepaalde verantwoordelijkheid,” zo gaat hij verder. “Michael van Praag als Ajaxlid had misschien wel heel andere dingen gewild, maar als rvc-lid heb ik andere verantwoordelijkheden. Niet alleen naar Ajax, maar ook naar de andere aandeelhouders. Dat vraagt om zo’n beslissing. Ik begrijp dat de buitenwereld dat niet begrijpt en denkt: die Van Praag, schande, laat hem maar opdonderen. Maar dat is nou eenmaal inherent aan in de rvc van een beursgenoteerde onderneming zitten. Dat is anders dan dat je gewoon beslissingen neemt in een tennisclub.”

Maar wat als de Autoriteit Financiële Markten nu alsnog op een later moment oordeelt dat Kroes ernstige feiten zijn te verwijten? In de berichtgeving van Ajax stond dat de beslissing om Kroes terug te nemen als technisch directeur, dan alsnog kan worden heroverwogen. Is Ajax dan niet terug bij af? Van Praag: “Daar zijn afspraken over gemaakt, maar ik hoop eerlijk gezegd dat dit niet gebeurt.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >