Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kroes keert niet als algemeen, maar technisch directeur terug bij Ajax

Nieuws op de donderdag! Alex Kroes keert toch terug bij Ajax. Hij doet dat niet in de functie van algemeen directeur, maar die van titulair technisch directeur.

25 april 2024 - 15:05
Kroes 1200
Hij krijgt een nieuwe functie. © AFC Ajax

De raad van commissarissen (rvc) en directie van Ajax kwamen op hoofdlijnen met Kroes overeen dat hij terugtreedt als algemeen directeur en directievoorzitter, om vervolgens als titulair technisch directeur te beginnen. Als en zodra een definitief akkoord bereikt is, vervalt het betreffende agendapunt van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (BAVA) van 21 mei aanstaande.

Kroes werd op 2 april 2024 geschorst nadat de rvc hoorde dat hij, een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023, ruim zeventienduizend aandelen van Ajax had gekocht. Mocht op enig moment door een daartoe bevoegde autoriteit worden vastgesteld dat sprake is van een ernstige overtreding van de regels omtrent handel met voorwetenschap, dan heroverweegt de rvc ook de positie van Kroes als titulair technisch directeur. Over de invulling van een mogelijke nieuwe algemeen directeur is nog niks bekend. 

Rvc-voorzitter Michael van Praag zegt het volgende over de terugkeer van Kroes: “Wij zijn niet doof voor de geluiden om ons heen en spraken gedurende de afgelopen weken veelvuldig met mensen binnen en buiten Ajax. Onder meer met de bestuursraad en uiteraard met Alex zelf. Vanzelfsprekend zijn er voorwaarden met elkaar afgesproken waardoor deze verandering mogelijk werd.”

Aanbevolen
Beuker schetst profiel Ajaxtrainer en -staf

“De club moet verder. Wij zijn van mening dat het goed is voor Ajax dat we uiteindelijk met elkaar tot deze oplossing zijn gekomen,” gaat Van Praag verder. “Alex gaat een belangrijke rol spelen in het voetbaltechnische deel van de organisatie en zich met name richten op het aan- en verkoopbeleid.”

Vanzelfsprekend voert Ajax de hoofdpersoon in kwestie ook op. Kroes: “Ik ben zeer blij dat we een passende oplossing hebben gevonden. Dat we met elkaar het belang van Ajax en het voetbal voorop hebben gezet. De focus moet bij Ajax weer op het voetbal komen te liggen. We hebben de support van iedereen nodig om dit seizoen zo goed mogelijk af te maken.”

“Tegelijkertijd gaan we gezamenlijk voortvarend aan de slag voor het nieuwe seizoen. Het is hoog tijd om als één Ajax alle krachten te bundelen en alle kennis en kunde die er bij Ajacieden binnen en rondom de club zit, samen te voegen,” vervolgt hij. “Ik zie ernaar uit om niet alleen met Louis van Gaal, Danny Blind, Marijn Beuker en Kelvin de Lang, maar ook met iedereen daaromheen te gaan bouwen aan een mooie toekomst voor Ajax. Ajax moet weer Ajax worden.”

Supportersvereniging Ajax is blij dat de mensen bij de club er met elkaar zijn uitgekomen. Directeur bestuurder Fabian Nagtzaam: “Blijkbaar heeft men de afgelopen weken de tijd gebruikt om tot elkander te komen, iets waar wij alleen maar blij mee kunnen zijn en toejuichen. Niemand is immers groter dan de club. Uiteraard hopen wij dat dit een herstart is voor de samenwerking en dat de bestuurders en toezichthouders binnen de club voortaan ook als team naar buiten treden en zich houden aan hun taken en verantwoordelijkheden die hun functie met zich meebrengt.”

Aanbevolen
Beuker over visie: ‘Ouderwetse cultuur in nieuw jasje gieten’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >