Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Beuker over visie: ‘Ouderwetse cultuur in nieuw jasje gieten’

Marijn Beuker (39) is als directeur voetbal verantwoordelijk voor het aansturen van het gehele voetbalproces. Een belangrijk onderdeel daarvan is het doorvoeren van hervormingen in de opleiding. Hoe wordt Ajax weer succesvol op het voetbalveld?

25 april 2024 - 12:43
Beuker Jeugd 1200
Beuker huldigt de principes van het straatvoetbal. © Pro Shots

Beuker heeft in de afgelopen maanden geconstateerd dat er bij Ajax genoeg mensen rondlopen die vooruit willen. Mensen die echt goed zijn op hun gebied, maar schreeuwen om richting, visie en duidelijkheid in de manier van werken, coachen en trainen.

Daarin moet weer één lijn worden gehanteerd, waarbij het Ajaxbelang voorop staat. In de visie van Beuker staan veel Cruijffiaanse principes centraal. Hij schreef een methodiek over hoe je de spelintelligentie ontwikkelt.

“Spelintelligentie en snel denken gaat voor Ajax onderscheidend worden. We moeten terug naar het gogme van vroeger,” zo stelt Beuker in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life, daarmee doelend op het Ajax van de Cruijffjaren zestig en zeventig.

“Je wordt snel innovatief genoemd als je wat jonger bent waarschijnlijk, maar eigenlijk ben ik heel ouderwets,” vervolgt Beuker. “Ik huldig de principes van het straatvoetbal. Spelers leren vallen, beter balanceren in de ongereptheid van de straat en in chaos en variatie kunnen trainen. Die ouderwetse cultuur gieten we in een nieuw jasje.”

Aanbevolen
Beuker schetst profiel Ajaxtrainer en -staf

Vooral in de middenbouw gaat dat aspect flink worden aangepakt. Beuker geeft een concreet voorbeeld. “We gaan een veld omvormen tot vier kleine veldjes met zand, steen, asfalt en gravel. Niemand heeft dat, dus heet het innovatie, maar eigenlijk gaan we terug naar de basis.”

“Spelers vertellen hoe hun brein werkt, hoe je hersenen kunt beïnvloeden en hoe we dat op het veld in een georganiseerde chaos laten terugkeren,” zo licht Beuker verder toe. “De grootste innovatie is dus eigenlijk teruggaan naar de essentie van voetbal.”

Vanaf Ajax onder 15 tot het eerste elftal wil Beuker dat ieder team wordt getraind door een didactisch sterk persoon, samen met een oud-prof. “Daar zetten we zwaar op in. Daarbij gaat het vooral om de combinatie tussen die twee. Het is niet goed als mensen alleen maar bezig zijn met details vanuit hun eigen ervaring, maar ook niet als dit ontbreekt.”

Het volledige interview met Beuker lees je in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life, dat vanaf vrijdag op de mat ploft. Het magazine ook ontvangen? Word dan snel lid. Een lidmaatschap tot het einde van het seizoen scoor je nu voor 14 euro.

Aanbevolen
De Lang en Beuker zien in huidige selectie geraamte voor volgend seizoen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >