Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kroes kijkt terug op bizarre weken en wil nu vooral aan de slag

Tijdens een bijeenkomst van de leden van Ajax op De Toekomst gaven de raad van commissarissen (rvc), Alex Kroes en de bestuursraad tekst en uitleg over alles wat er de afgelopen weken bij Ajax was voorgevallen. Kroes sprak achteraf over bizarre weken.

26 april 2024 - 05:55
Kroes 1200 (1)
Kroes neemt niemand iets kwalijk. © AFC Ajax

Onze vrienden van AT5 stonden na afloop van de bijeenkomst met een draaiende camera te wachten en vingen een reactie van Kroes. “Bizarre weken. Het waren echt bizarre weken. Ik had liever leukere weken willen hebben, maar dingen gebeuren vaak met een reden. Ik ben heel blij dat ik hier nu sta en gewoon kan beginnen.”

Want beginnen kan Kroes. Niet als algemeen directeur van Ajax, zoals eigenlijk de bedoeling was, maar als titulair technisch directeur. Het maakt een zichtbaar opgeluchte Kroes allemaal niet zo heel veel uit. “Ik gaf al heel snel aan dat dit een mogelijke oplossing was voor het probleem. Ik denk niet in streepjes en titeltjes.”

Hoe kijkt Kroes naar mensen die zeggen dat hij heeft gehandeld met voorkennis? “Het moeilijke van deze stelling is dat niemand precies weet of ik nu wel of niet in voorwetenschap heb gehandeld. Dat is ook waarom de Autoriteit Financiële Markten (AFM) daar een oordeel over moet vellen.”

Aanbevolen
Kroes keert niet als algemeen, maar technisch directeur terug bij Ajax

“Heel veel juristen hebben een andere mening in hoeverre het voorwetenschap is. Drie verschillende juristenkantoren kennen de feiten in detail. Dat is de jurist van de bestuursraad, mijn jurist en die van de rvc. Zij verschillen alle drie van mening over in hoeverre het hier gaat om voorwetenschap. Daarom zou het fijn zijn als de AFM op enig moment een oordeel geeft. Dan kunnen we dat dossier achter ons laten.”

Mocht de AFM later alsnog oordelen dat Kroes ‘ernstige feiten’ zijn te verwijten, dan zegt de hoofdpersoon in kwestie dat hij daar dan zelf de vervolgstappen van inziet. “Dan heb ik iets gedaan. Niet met de verkeerde intenties, maar ik heb het wel gedaan. Dan is er niks anders mogelijk dan stoppen bij Ajax. Dat doet me dan veel pijn. Als ik fout zit, zit ik fout. Dat heb ik ook vanaf minuut één gezegd. Maar laat de AFM dat asjeblieft dan be- en veroordelen.”

Dan waren er natuurlijk nog de harde woorden van rvc-voorzitter Michael van Praag aan het adres van Kroes. Hoe kijkt Kroes daarop terug en kan er nog wel goed worden samengewerkt? “Michael had op dat moment zijn informatie en handelde daarnaar,” stelt Kroes nu. “Ik vind het jammer dat er binnen de vereniging en binnen de club Ajax door mensen met dezelfde clubkleuren dingen worden gezegd die pijnlijk kunnen overkomen. Dus ook bij mij in dezen. Ik vat het niet op als kwaadwillend.”

Aanbevolen
Van Praag over Kroes: ‘Goed besturen is ook luisteren naar je omgeving’

Noem het voortschrijdend inzicht of zeg dat dingen onder druk vloeibaar worden, maar Kroes is opgelucht dat de lucht nu is geklaard. Wrok koestert hij dan ook niet, zo stelt hij zelf.
“Iedereen heeft nu toch het gevoel dat bepaalde zaken iets minder zwartwit zijn dan ze op voorhand leken. Daardoor zijn ook meningen bijgesteld om mij alsnog binnen deze structuur deze functie bij Ajax te geven. Ik neem niemand iets kwalijk. Iedereen heeft zijn rol in de voetbalpiramide.”

Kroes zegt ook te begrijpen dat hij zelf ook een grote rol heeft gespeeld bij alle gedoe van de afgelopen weken. “Ik heb al een paar keer mijn excuses aangeboden voor de onrust die dit heeft veroorzaakt binnen Ajax. Ik hoop dat we die onrust nu achter ons laten en dat we eindelijk naar voren kijken. Dat het bij Ajax weer over voetballen gaat."

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >