Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ünüvar over leerzaam voetbaljaar waarin hij leerde incasseren en aanpoten

Geen grote doorbraak in Ajax 1, maar juist knokken bij Jong Ajax: het verhaal van Naci Ünüvar kreeg afgelopen seizoen een andere wending dan gehoopt. Maar het was het waard: hij voelt zich inmiddels sterker dan ooit.

04 juni 2021 - 13:47
Unuvar 1200
Soms moet je een stapje terug doen om er eentje vooruit te zetten. © AFC Ajax

Een jongensboek leek begonnen toen Ünüvar op 22 januari 2020 debuteerde voor Ajax 1 in het bekerduel met Spakenburg. Nog voor zijn rentree werd hij toegezongen. En hij scoorde ook nog in de vijftien minuten die hij meedeed. Bijna anderhalf jaar later wacht hij nog altijd op zijn zestiende minuut in het eerste elftal. Soms moet je een stapje terug doen om er eentje vooruit te zetten.

“Het was geen goed, maar ook geen slecht seizoen,” vertelt Ünüvar in onze seizoensspecial van magazine Ajax Life. “Ik heb vooral veel geleerd. Het belangrijkste? Dat ik moet blijven investeren in mezelf.” De stap van jeugdvoetbal naar mannenvoetbal, zoals de jongeling de eerste divisie noemt, is ook voor de grootste talenten een grote.

Hij moest aanpoten. Leren incasseren. En daar kwamen pijntjes bij kijken. “Ik was niet krachtig genoeg, conditioneel niet sterk genoeg,” vertelt Ünüvar. “Er werden andere dingen gevraagd dan alleen talent. Ik sprak daar veel met de trainer over.”

Dus werd er een plan gemaakt. Dat hield in dat Ünüvar minder zou spelen en harder zou trainen. Ook in de gym. Terwijl zijn teamgenoten buiten trainden met de bal, werkte Ünüvar in het krachthonk een speciaal schema af. “De gym is niet de leukste plek voor een voetballer. Maar het hoort er wel bij. Dat besef ik nu. Nee, ik loop nog altijd niet met plezier het krachthonk in, maar wél met motivatie.”

De buitenwereld dacht misschien dat hij niet goed genoeg meer was. Op ESPN werd Jong Ajax vaak uitgezonden en zagen we hem plots worstelen. Ineens waren er niet alleen meer mooie beelden op YouTube van zijn debuut en de hoogstandjes in de Youth League. Ünüvar kon de terugval wel verklaren. En het hoorde bij het grotere plan.

Mede door pijntjes en vermoeidheid gaf hij verkeerde ballen en verslikte hij zich in individuele acties. “In die periode was het niet fijn dat alles werd uitgezonden,” is Ünüvar eerlijk. “Ik was gewend dat er altijd positief over me werd gepraat en geschreven. Ineens hadden mensen een negatieve mening over me. Ik lag er niet wakker van, maar keek wel minder vaak op social media.”

Het was dus vooral een leerzaam seizoen. Eentje waarin hij investeerde in zichzelf en los van fysiek ook veel beelden van zichzelf terugkeek om te leren hoe je beter vrijloopt tussen de linies. De toekomst wijst uit of dat de investeringen zich uitbetalen en er een nieuw hoofdstuk wordt toegevoegd aan Ünüvars jongensboek.

Het volledige en uitgebreide verhaal met Ünüvar lees je in onze seizoensspecial van het magazine Ajax Life. Het blad ook ontvangen? Sluit je dan aan bij SV Ajax.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >