Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag benieuwd hoe Naci omgaat met Ünüvar-hype

Ajax - SV Spakenburg eindigde in 7-0 en de laatste treffer werd vanaf de stip geproduceerd door de zestienjarige invaller en debutant Naci Ünüvar. Het publiek in de Johan Cruijff Arena onthaalde de tiener alsof het de nieuwe verlosser was.

23 januari 2020 - 10:03
ten-hag-unuvar-1200
Zestien jaar en 223 dagen en dan debuteren in Ajax 1. Lekker hoor! © Pro Shots

Al de hele dag zag je berichten over sociale media vliegen waarin mensen zich verheugden op het debuut van de jongeling. De teleurstelling was bij sommigen zelfs daar toen bleek dat Siem de Jong in de basis startte. Een hattrick verder was er al wat meer reden tot tevredenheid.

Maar het moment voor de kleine Ünüvar zou komen. En hoe! Toen hij zich ging warmlopen langs de lijn, begon de Johan Cruijff Arena al te brullen. Beleefd applaudisseerde de jonge Ajacied voor dat onthaal, waarna hij al snel zijn trainingspak mocht uittrekken om Siem te vervangen.

Het publiek in de Arena gaf een staande ovatie en bij elke balaanraking vlogen de oehs en aahs door het stadion. Toen de twintig jaar oudere Klaas Jan Huntelaar hem de gelegenheid bood om vanaf elf meter aan te leggen was de droomavond voor Ünüvar wel écht compleet.

Erik ten Hag werd natuurlijk ook gevraagd naar het optreden van zijn pupil en zag ook dat het publiek tamelijk uitzinnig raakte van de eerste stappen van Ünüvar op het heilige gras. “Het is mooi dat je zo’n jongen er even aan kunt laten ruiken en je ziet hoe hij speelt. Hij is brutaal en heeft uitstraling. Dat is mooi om te zien en het publiek vond het ook leuk.”

Het publiek vond het inderdaad leuk. Heel erg leuk. Zelfs héél erg leuk. Het was Ten Hag ook niet ontgaan. Wat vond de trainer van de heldenverering, zo vroegen we namens Ajax Life.

“Ik weet hoe het gaat. Nu wordt hij gehyped, maar we kunnen niet verwachten dat hij over twee maanden de kar gaat trekken. Zo is het ook weer niet. Het wordt heel mooi te zien hoe Naci hiermee omgaat. Hij speelt straks ook weer in Jong Ajax en Onder 19. Hoe zet hij het dan om? Dat is niet alleen interessant om te volgen, maar ook goed. Daar moeten we hem bij coachen, maar door hem deze ervaring te geven kun je wel het proces versnellen. Dat hoop je hiermee te bereiken.”

“Het kan heel snel gaan,” vervolgt Ten Hag. “Het kan goed zijn om zo’n jongen vroeg kennis te laten maken met de wetten van het eerste elftal. Dan moeten ze snel een aantal zaken eigen maken. Hij liet in Qatar ook zien dat hij talenten bezit en wat hij op dit niveau al kan. Maar nu moet hij verder groeien. Eredivisiewedstrijden zijn nog te vroeg, dat heeft ook met zijn fysiek te maken. Dat moet zich gaan ontwikkelen.”

Ten Hag is dus voorzichtig met Ünüvar en waarschuwt niet al gelijk van alles te verwachten. De weg is nog lang. “Het is een talent en echt nog heel jong. Maar goed, leeftijd speelt voor mij geen rol. Dat wil niet zeggen dat hij er al is, want dat duurt gewoon echt een tijd. Hij moet ook echt nog aan een aantal zaken werken. Sommige dingen moeten ook met ouder worden ontwikkelen.”

Dat Ünüvar de penalty voor de 7-0 mocht nemen, vond zijn trainer erg mooi. “Dat zegt ook vaak wat hè. De ploeg gunt hem dat dus en herkent zijn talent. Maar hij moet nog een hele lange weg afleggen om uiteindelijk een vaste waarde te worden voor Ajax 1. Dat hij het kan is zeker, maar we moeten afwachten hoe snel het gaat.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >