Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Overmars: ‘De hele wereld zoekt spelers die wij nu in huis hebben’

Is de huidige Ajaxselectie de beste in jaren? Je zou denken van wel en het is daarom te hopen dat het een of meerdere prijzen oplevert aan het einde van dit seizoen. Er moet nu geoogst worden!

30 december 2018 - 11:28

Die mening is Marc Overmars ook toegedaan bij Ajax TV. De directeur spelersbeleid kijkt met het clubkanaal terug op 2018, maar blikt ook vooruit op 2019. Overmars heeft het druk en zal het nog veel drukker krijgen.
 
“Het is nu of nooit,” doelt Overmars op de huidige selectie en de mogelijke leegloop komende zomer. “Volgens jaar kan de wereld er alweer heel anders uitzien. Spelers hebben een bepaald doel voor ogen. Dus ja, ik reken mij niet rijk dat dit team intact blijft,” klinkt het dan ook realistisch.
 
Er wordt flink aan spelers van Ajax getrokken. Overmars stelt dan ook klip en klaar meer energie te steken in het zoeken naar vervanging van bepaalde spelers, dan in het behouden van diezelfde spelers.

Op namen en bedragen wil Overmars niet ingaan, al weet iedereen wel om welke spelers het gaat. “Het is aan ons om te zorgen dat we het vertrek van spelers zo goed mogelijk gaan opvangen. Daar zijn we intern en met scouts al elke week druk mee. Het zal niet gemakkelijk worden, maar ik ben toch wel positief gestemd hoor, voor volgend jaar.”
 
Overmars weet dat hij te maken heeft met een andere realiteit dan toen hij zelf speler was. “Vroeger bleven ze tot hun vierentwintigste bij Ajax. Die tijd is voorbij. Nu zijn ze op hun eenentwintigste of zelfs al eerder weg. Je gaat een team nooit lang bij elkaar houden.”
 
Hij loopt er niet voor weg en lijkt het ook wel weer een mooie uitdaging te vinden. “Je moet altijd weer opnieuw gaan bouwen. Daar sta je als Ajax altijd voor. We zijn geen Barcelona waar het team zo’n vijf jaar bij elkaar blijft. Ja, dat is heel erg moeilijk, maar ik ben positief gestemd.”
 
“Je bouwt een team op wat gaat pieken en dan weet je ook dat je daarna weer even opnieuw moet beginnen,” stelt Overmars, die daarbij fijntjes memoreert aan de Europa League-finale. Na dat mooie seizoen vertrokken onder andere Peter Bosz, Davy Klaassen, Bertrand Traoré en Davinson Sanchez. Ajax kon opnieuw beginnen.

De kunst is om het vertrek van je beste spelers goed te kunnen opvangen en precies daarover is Overmars richting volgend seizoen best positief gestemd, zo klinkt telkens door in zijn betoog. Toch is hij realistisch over de kwaliteit van bepaalde spelers. Niet iedereen is één op één vervangbaar.
 
Glimlachend: “De hele wereld zoekt spelers die wij nu in huis hebben. Iemand als Matthijs de Ligt wordt ook maar een keer in de zoveel jaar geboren. Die heb je niet zomaar weer klaar staan.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >