Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Overmars kan niks met vooroordelen over Ten Hag

We kunnen best stellen dat 2018 een bewogen jaar was voor Ajax. Voor Marc Overmars een goed moment om bij Ajax TV terug te blikken op de achterliggende periode. Een periode waarin Erik ten Hag werd aangesteld als de nieuwe trainer van Ajax.

30 december 2018 - 10:35

De trainer kwam halverwege vorig seizoen over van FC Utrecht om de weggestuurde Marcel Keizer op te volgen. De trainer kwam duidelijk niet in een gespreid bedje terecht en had heel wat scepsis te overwinnen. Bij spelers, maar zeker ook bij de buitenwacht.
 
Overmars is zich daarvan bewust, zo vertelt hij bij Ajax TV. “Het is moeilijk voor een trainer om ergens halverwege in te stappen en om niet gelijk je eigen stempel te kunnen drukken. Dat wisten we ook,” stelt de directeur spelersbeleid, die wist dat de aanloop lastig zou kunnen zijn. Er was immers zo ontzettend veel gebeurd bij de club.
 
Volgens Overmars is dat eerste halfjaar heel belangrijk geweest voor Ten Hag om zijn spelers te leren kennen. “Erik is iemand die zich overal mee bemoeit. Dat kan hij ook, want dat is een kwaliteit van hem. De kunst is om daar samen muziek van te maken.”
 
De kritische buitenwacht let echter ook op andere zaken. Over de presentatie van de nieuwe trainer werd nogal eens schamper gedaan. Overmars zag het ook allemaal gebeuren en weet hoe het werkt. “Ik loop genoeg jaren mee, dat zijn van die vooroordelen waar ik niks mee kan.”
 
Glimlachend: “Je moet niet alleen kijken naar wat iemand niet kan, maar vooral naar wat iemand wel kan. Je moet kijken waar ze goed in zijn en dat moet je door ontwikkelen,” legt de Ajaxdirecteur op rustige toon uit. Ten Hag krijgt inmiddels ook steeds meer waardering voor zijn werk.

“Erik had ook de tijd nodig om het elftal naar zijn hand te zetten. Daar is gewoon een periode van een aantal maanden voor nodig.” Het eerste halfjaar van Ten Hag in Amsterdam was dan ook verre van eenvoudig. De strijd met PSV werd verloren en Ajax moest zelfs in Eindhoven toezien hoe de schaal naar de rivaal ging.
 
Het chagrijn was groot in het seizoen na het behalen van de Europa League-finale. Na Stockholm gebeurde er veel in Amsterdam. Heel erg veel. Soms moet je even hard vallen, voor je de weg omhoog weer inslaat. Dat is zeker van toepassing op het vorige seizoen waarin Ten Hag halverwege binnen kwam wandelen.
 
“Natuurlijk hebben we het even zwaar gehad, maar dat is altijd goed,” stelt Overmars, die Ten Hag dit seizoen voorzag van een prachtig uitgebalanceerde selectie. “Dat geldt ook voor spelers. Soms moet je van heel ver komen om te laten zien wie je bent. Voorbeelden zijn er genoeg, van Daley Blind tot Zlatan. Zij zijn bij Ajax als speler uitgefloten.”
 
“Ik heb het zelf als speler bij Ajax ook meegemaakt dat ik werd uitgefloten. Dan is het zaak om karakter te tonen en te laten zien wie je bent. Ik denk dat Erik dat zeker ook heeft laten zien. Ik hoop dat hij die lijn kan doortrekken, want daar gaat het om.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >