Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip: ‘Voor ontwikkeling Hato goed dat hij linksback speelt’

John van ’t Schip vond dat Ajax het uitduel met FC Volendam controleerde zonder sprankelend te spelen. Uiteindelijk won zijn ploeg met 4-1. De trainer ging na afloop in op verschillende Ajacieden, waaronder Jorrel Hato.

05 mei 2024 - 18:41
Schipvolaja800
Van ’t Schip is positief over Hato als linksback. © Pro Shots

“Het belangrijkste zijn de drie punten. Die hadden we hard nodig na het gelijkspel tegen Excelsior,” zo begint de trainer aan zijn perspraatje. “De ploegen achter ons voeren de druk op. Gelukkig winnen we met een aantal goals, waardoor het doelgemiddelde omhooggaat. Maar we moeten ook realistisch zijn. We kregen na rust een grote kans tegen.”

De trainer doelt daarmee op het lobje van Darius Johnson, die op de paal belandde. Het was de tweede keer in de wedstrijd dat Ajax opgelucht ademhaalde. De ploeg kwam eerder goed weg bij een zeker lijkende penalty voor Volendam. De pingel ging echter niet door wegens buitenspel. De Ajacieden liepen pas na rust uit op de palingclub.

Uiteindelijk werd het een redelijk probleemloze middag voor Ajax. Dat was alweer even geleden. Zelfs bij een 2-0-voorsprong zat Van ’t Schip niet volledig ontspannen op de bank. “Het is elke keer weer afwachten. We weten dat het een heel lastig jaar is. Ook 0-2 is een tricky stand. We waren blij toen de derde goal erin ging.”

Die treffer kwam op de naam van Brian Brobbey. De spits speelde met Chuba Akpom in zijn rug. Van ’t Schip was tevreden over de samenwerking tussen de twee aanvallers. “Zoiets moet groeien, maar het ging op zich goed,” zo stelde de trainer, die sowieso lovende woorden had voor Akpom.

“Hij heeft heel belangrijke goals gemaakt, niet alleen als invaller. Hij schikt zich in een rol die hij niet is gewend. Chuba is een jongen die heel professioneel is en hard werkt op de trainingen. Of hij zijn basisplek de komende duels behoudt? Hij heeft daar in ieder geval een goede stap in gezet. We gaan het de komende week beoordelen.” 

Aanbevolen
Taylor denkt dat maatje Brobbey best jaloers is op zijn twee goals

Wat neemt Van ’t Schip naast de drie punten nog meer mee uit de wedstrijd tegen Volendam? “Dat Jordan Henderson en Steven Berghuis er weer bij zijn. Steven Bergwijn en Benjamin Tahirovic keren volgende week terug. Dat geeft ruimte en mogelijkheden. En het is fijn dat Kenneth Taylor twee goals maakt. Dat geeft vertrouwen.” 

Hoewel Josip Sutalo er op twee momenten niet goed uitzag, ziet Van ’t Schip verbetering in het spel van de verdediger. “Hij laat de laatste weken zien dat hij een goede vorm heeft. Ook hij kent een moeilijk dit seizoen. Na rust ging er wel wat fout. Dat was een misverstand met Devyne Rensch. Maar verder oogt hij scherp en is hij positief.”

Wij van Ajax Life vroegen de trainer naar Jorrel Hato. Hoewel de verdediger het liefst centraal achterin speelt, komt hij de laatste duels in actie als linksback. “Voor zijn ontwikkeling is dat alleen maar goed,” zo antwoordt Van ’t Schip. “Met Ahmetcan Kaplan hebben we een speler die veel meer een centrale verdediger is. Dan moet je een keuze maken. Jorrel heeft de kwaliteiten om linksback te spelen. Hij doet dat goed.” 

Ajax is door de zege in Volendam weer een stapje dichter bij het veiligstellen van de vijfde plaats. Die mag de ploeg volgens Van ’t Schip niet meer uit handen geven. “We moeten de komende twee duels winnen. Tegen Almere City spelen we de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Dan moeten we zeker de drie punten binnenhalen.”

De trainer moet dat wel bewerkstelligen zonder Kristian Hlynsson. De IJslander was op de weg terug van een bovenbeenblessure, maar kende deze week een kleine terugval. Of hij dit seizoen nog in actie komt? Volgens Van ’t Schip wordt dat een lastig verhaal.

Aanbevolen
Scorende Akpom weet nog niet waar zijn toekomst ligt

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >