Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip: ‘Ajax moet stabieler worden om druk écht op te voeren’

John van ’t Schip is blij dat Ajax met de 4-1-overwinning op RKC Waalwijk weer een stukje dichter naar de concurrentie is gekropen. De trainer weet tegelijkertijd dat er nog veel werk aan de winkel is om écht jacht te maken op plek drie.

Door Jordy Haak
21 januari 2024 - 20:18
Schip Ajarkc 1200
Van ’t Schip is vooral blij met de overwinning. © Pro Shots

Het kan snel verkeren in de voetballerij. Eind oktober zakte Ajax naar een historische laatste plaats in de eredivisie. Inmiddels hebben FC Twente en AZ – de nummers drie en vier van de ranglijst – nog maar zes en drie punten voorsprong op de Amsterdammers. Van ’t Schip vertelt op de persbabbel na de wedstrijd dat hij dit gegeven niet als extra motivatie hoeft te gebruiken.

“De jongens ruiken zelf dat we dichterbij komen. Het is belangrijk resultaten te blijven neerzetten en vanuit daar aan het vertrouwen te werken. Dan kunnen we beter worden. Daar moet iedereen aan meedoen. Ook de jongens die niet altijd spelen. We hebben iedereen hard nodig,” antwoordt Van ’t Schip op een vraag van Ajax Life.

Dat iedereen keihard nodig is, bleek ook dit weekeinde weer. Borna Sosa, Josip Sutalo en Chuba Akpom bleken allemaal niet inzetbaar, waardoor onder meer Tristan Gooijer en Ar’jany Martha basisplaatsen kregen. Ajax voetbalde zich uiteindelijk naar een ruime overwinning, maar we zagen wederom veel hachelijke momenten.

“Met een 4-1 uitslag lijkt het alsof je een makkelijke wedstrijd hebt gespeeld, maar dat was het zeker niet,” vervolgt Van ’t Schip. “Bij de 1-1 leek het wel Comedy Capers. Gelukkig maakte Brian Brobbey daarna nog een goede goal, maar we moeten het duel eigenlijk eerder beslissen. Dan voetbal je wat makkelijker. Het is uiteindelijk voor ons een goed weekeinde, maar er is nog steeds een hoop werk aan de winkel.”

Dat werd op meerdere momenten duidelijk. Zo voorkwam Jorrel Hato ternauwernood dat RKC vrije doorgang kreeg richting het doel van Diant Ramaj. Op bezoek bij Go Ahead Eagles zagen we vaker veel te grote ruimtes vallen op het veld. “Dat heeft vooral met het verdedigende aspect van het hele elftal te maken. Het is een combinatie van niet goed staan en communicatie die verkeerd gaat. Dan krijg je dit soort situaties,” aldus Van ’t Schip.

Aanbevolen
Brobbey baalt harder van gemiste pingel dan hij blij is met zijn treffers

“Tegen RKC ging het wel al beter, al lieten we ze er op het laatst weer te makkelijk doorheen komen. Dat mag niet. We trainen daar in zoverre op dat we voortdurend met de afstanden tussen spelers bezig zijn. Daarin moeten de jongens elkaar scherp houden.”

“We moeten stabieler worden en eerder afstand nemen. Dan kom je niet meer in de problemen terecht. Daarin zie je echter een stukje jeugdigheid. We zijn nog niet volwassen genoeg om een wedstrijd te controleren. Daarin moeten we nog een stap maken.”

Hoewel Van ’t Schip weet dat Ajax door de overwinning verder naar boven kan kijken, wil hij nog niet hardop uitspreken dat het veroveren van plek drie nu de nieuwe doelstelling is. “Onze voornaamste doelstelling is om elke week opnieuw de druk op te voeren. Ik denk dat iedereen ziet dat er nog een heleboel moet gebeuren. Een ploeg als FC Twente is – ondanks dat ze zaterdag verloren – iets stabieler.”

Wel benadrukt Van ’t Schip dat Ajax uiteraard voor het hoogst haalbare gaat. “Het is een cliché, maar we moeten simpelweg zoveel mogelijk punten pakken. We krijgen de ploegen boven ons allemaal nog. Na die wedstrijden kun je wat beter inschatten waar je staat.”

Daarbij helpt het volgens Van ’t Schip dat spelers als Steven Bergwijn, Steven Berghuis en Brobbey zich steeds nadrukkelijker laten zien. Ze krijgen tijdens de persbabbel allemaal een compliment van de trainer, die op verzoek de voornaamste kwaliteit van zijn spits omschrijft.

“Zijn handelsmerk is dat hij met zijn kracht en power angst inboezemt. Als Brobbey eenmaal de bal ingespeeld krijgt, kan hij makkelijk wegdraaien. Zijn loopacties voor de goal worden steeds beter. Dat maakt hem een heel gevaarlijke spits,” besluit Van ’t Schip.

Aanbevolen
Mat Ajax wint uiteindelijk ruim van RKC en dit valt op

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >