Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Mat Ajax wint uiteindelijk ruim van RKC en dit valt op

Een stroperig spelend Ajax deed zondag goede zaken tegen RKC Waalwijk. Het won zonder echt te vermaken toch ruim met 4-1. De doelpunten kwamen op naam van lichtpuntje Brian Brobbey (tweemaal), Kristian Hlynsson en Steven Berghuis. Wat ons opviel? Genoeg! Je leest het hieronder.

21 januari 2024 - 18:42
Brobbey 1200 (1)
Brobbey, hoop in bange Ajaxdagen. © Pro Shots

De jacht, de vuurdoop en de jeugd
In de jacht op AZ en FC Twente was de driepunter in de koude Johan Cruijff Arena van harte welkom. De concurrentie uit Alkmaar en Enschede verspeelde een dag eerder punten. Het verschil tussen Ajax en nummer vier AZ is nu nog maar drie punten.

Ajax moest die cadeautjes uiteraard nog wel uitpakken. Dat is deze dagen verre van een vanzelfsprekendheid. Ajax maakte gelukkig geen fout tegen de nummer zestien van de eredivisie. Topaanwinst Jordan Henderson keek vanaf de tribune toe. Op het moment dat de Engelsman op de nieuwe stadionschermen werd getoond, lieten de Ajaxsupporters meteen van zich horen. Henderson zwaaide beleefd en lachend terug.

Met de enorme LED-schermen zijn meteen twee debutanten genoemd. Zij kregen – elk tienduizend kilo zwaar – hun vuurdoop. Het oogde als een flinke verbetering. De grote oranje omlijstingen zijn verdwenen. De installaties bestaan nu echt volledig uit scherm. Elk display telt 1,4 miljoen LED-lampjes.

In uitstekende resolutie zagen de warm geklede supporters hoe Ar’jany Martha en Tristan Gooijer een basisplaats kregen. Zij speelden omdat Borna Sosa en Josip Sutalo niet wedstrijdfit waren. Met Jorrel Hato (17), Devyne Rensch (21), Martha (20) en Gooijer (19) bedroeg de gemiddelde leeftijd van de Ajaxdefensie 19,25 jaar.

Brobbey Ajax' hoop in bange dagen
Ajax speelde een ongekend moeizame eerste helft. Ja, Brobbey zette Ajax al razendsnel op voorsprong na goed voorbereidend werk van Berghuis en Steven Bergwijn, maar lang genoten we er niet van. Wie anders dan Michiel Kramer deed Ajax na een kwartiertje pijn door de 1-1 binnen te tikken.

De Ajacieden kregen de bal achterin maar niet weg. Het leidde tot chaos in het kwadraat voor de neus van Diant Ramaj. De slinkse Kramer wist precies waar hij moest wezen voor het laatste zetje. In de Johan Cruijff Arena reageerde eigenlijk niemand echt verbaasd. Het was tekenend voor de situatie waarin onze club verkeert.

Het spel van Ajax liet voor rust te wensen over. Henderson zag ook dat er nog heel wat werk aan de spreekwoordelijke winkel is. Zijn nieuwe ploeg speelde in een traag tempo, oogde statisch, was onzuiver en voetbalde zonder enig idee. Het deed zeer aan de ogen.

Gelukkig is Brobbey Ajax’ hoop in bange dagen. Kenneth Taylor speelde de spits in, die echt uitstekend wegdraaide en klinisch de 2-1 op de schermen schoot. Een lekker doelpunt, waarmee Brobbey zich wederom liet gelden als een van de weinige lichtpuntjes dit seizoen.

Aanbevolen
Brobbey baalt harder van gemiste pingel dan hij blij is met zijn treffers

Hlynsson schiet Arena wakker
Het publiek zag mismoedig en gelaten toe hoe Ajax de boel ook na rust amper aan de praat kreeg. Martha, Benjamin Tahirovic, Berghuis, Bergwijn… Ze oogden allemaal onzeker, terwijl Gooijer er na een uurtje geblesseerd af moest. Anton Gaaei was diens vervanger. Hij zag al rap van dichtbij hoe Hlynsson de 3-1 maakte uit het relatieve niets. Een droog en laag schot van afstand viel in de lege hoek naast Etienne Vaessen. Eindelijk wat te juichen!

Brobbey kreeg vervolgens de kans op een hattrick, maar vanaf elf meter zag hij hoe Vaessen hem ditmaal de baas was. De wijze waarop hij even later een sprint met de bal trok, daarbij een tegenstander van hem afschuddend, kon op applaus rekenen. Het ‘Brob-bey, Brob-bey’ rolde van de tribunes. Vooral op Zuid 1 lieten supporters hun waardering horen. Dat gebeurde nogmaals toen hij acht minuten voor tijd naar de kant ging voor Jaydon Banel.

Berghuis zorgde vlak voor tijd voor een fijn toetje. De aanvaller, die we gedurende de wedstrijd amper zagen, schoot op fraaie wijze de 4-1 in de touwen. Zodoende konden de supporters zich toch nog een keertje warm juichen voor het laatste fluitsignaal van Bas Nijhuis.

Klaterend applaus voor Muller
Voor aanvang van Ajax - RKC was er logischerwijs aandacht voor het overlijden van Bennie Muller. Het clubicoon overleed deze week op 85-jarige leeftijd. Zijn portret verscheen op de schermen, waarna een klaterend applaus klonk in het hele stadion. De Ajacieden speelden met rouwbanden.

Muller voetbalde tussen 1958 en 1970 maar liefst 426 officiële duels in Ajax 1. Daarmee bezet hij de eervolle zevende plek in Ajax’ Club van 100. Muller werd in Amsterdam vijf keer kampioen en won drie keer de KNVB-beker.

Hoewel hij de succesvolle zegetocht door Europa niet meemaakte, wordt de middenvelder herinnerd als een van pijlers onder het Gouden Ajax. We kunnen Muller gerust bestempelen als een echte Ajacied.

Aanbevolen
Eredivisie start volgend seizoen wederom in tweede week augustus

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >