Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - PSV

De ogen zijn dit weekeinde gericht op Ajax - PSV. Onze ploeg kruist in speelronde 20 de degens met de koploper uit Eindhoven. Behalve belangrijke punten in de jacht op de derde plek, staat er simpelweg ook veel eergevoel op het spel. We beschouwen voor!

02 februari 2024 - 18:58
Drie Dingen Ajapsv 1200
Brobbey torent boven alles en iedereen uit. © De Brouwer

Blessures en twijfelgevallen bij PSV
Joey Veerman trainde vrijdag nog apart op De Herdgang, het trainingscomplex van PSV. Volgens Peter Bosz zegt dat echter niks over de inzetbaarheid van de middenvelder. Dat houdt de oefenmeester vakkundig in het midden. “Ik hoor van de medische staf nog wel of hij zaterdag beschikbaar is.” De Telegraaf stelt inmiddels dat Veerman zeker niet inzetbaar is. Nou ja, afwachten.

Malik Tillman lijkt dat in elk geval niet te zijn, al wordt ook hier een slag om de arm gehouden. Dat geldt niet voor Noa Lang. Hij is echt duidelijk geblesseerd. Bosz noemt vooral dat laatste een grote tegenvaller, al heeft hij met Hirving Lozano natuurlijk een uitstekend alternatief voor handen.

Verder is Bosz blij dat hij Ismael Saibari weer terug heeft. De middenvelder werd met Marokko uitgeschakeld tijdens het toernooi om de Afrika Cup. “Voor hem is het natuurlijk jammer, maar ik ben blij dat hij terug is. Ik heb zijn persoonlijkheid en voetbalkwaliteiten gemist. Of hij speelt? Ik loop niet op de fanfare vooruit.”

Aanbevolen
Van ’t Schip vertelt over Kaplan en keuze voor Martha of Sosa

Rensch spreekt over gemis aan passie
Devyne Rensch – als 21-jarige al een van de meest ervaren Ajacieden – kijkt bij ESPN vooruit op de confrontatie met PSV. Hij ziet Ajax in aanvallend opzicht stappen maken, maar weet dat het in defensief opzicht nog altijd broos is. En dan drukken we ons voorzichtig uit.

Ajax incasseerde in competitieverband al 35 doelpunten in negentien wedstrijden. Dat is natuurlijk veel te veel. “Ajax staat bekend om vooruit voetballen. Daarbij gaat het ook om de restverdediging,” vertelt Rensch. “We trainen daar heel vaak op. We moeten als team de passie hebben om te willen verdedigen. Je ziet dat dat mist, die passie. We weten dat het beter moet. We moeten de bal willen afpakken. Écht verdedigen.”

Hoe kan de passie missen, is de grootste vraag. Het zijn teksten die je een tikje doen schrikken. Zeker als je weet dat met PSV de meest scorende ploeg van de eredivisie op bezoek komt. De lampenclub vond het net al 62 keer. “We weten dat PSV een goede ploeg is. Ze geven veel voorzetten en Luuk de Jong is heel sterk in de lucht. Het wordt een lastig potje,” stelt Rensch met gevoel voor understatement.

John van ’t Schip werd tijdens de persconferentie geconfronteerd met de woorden van Rensch. “Dat is zeker zo als je kijkt naar dit seizoen,” reageert de trainer. “Er waren ook jaren – en daar willen we weer naartoe – dat je zó sterk bent aan de bal, dat je dan eigenlijk al aan het verdedigen bent. Zo word je ook opgeleid. Maar het accent kan ook best meer op het échte verdedigen liggen.”

We zijn benieuwd hoe Van ’t Schip de puzzel gaat leggen tegen de koploper. Jordan Henderson gaat sowieso spelen, verklapt hij. Ook laat hij doorschemeren dat hij graag met Josip Sutalo begint. De verdediger mist het nodige wedstrijdritme en Van ’t Schip hakt zaterdag definitief de knoop door.

Aanbevolen
Vermakelijk steekspel tussen media en Van ’t Schip richting PSV-thuis

Spitsen goed op schot
Zowel Ajax als PSV beschikt voorin over een doeltreffende spits. De Jong heeft er in competitieverband al zeventien in liggen. Daar had hij negentien wedstrijden voor nodig. Aan Amsterdamse kant komt Brian Brobbey steeds beter in vorm. Hij staat op dertien treffers in achttien wedstrijden. De Ajaxspits stelde viermaal een collega in staat om te scoren. De Jong deed dat al zeven keer.

Brobbey heeft met negen doelpunten in zijn laatste zes competitieduels een groot aandeel in de verbeterde resultaten bij Ajax. De Ajaxspits was – als je zijn assists meerekent – in elk van zijn laatste elf eredivisiewedstrijden betrokken bij een doelpunt. Dat is de langste reeks voor een speler van Ajax in deze eeuw.

Het duel in de uitverkochte Johan Cruijff Arena begint zaterdag om 20.00 uur. De wedstrijd staat onder leiding van Serdar Gözübüyük, terwijl Pol van Boekel de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: welke harde besluiten neem jij richting PSV-thuis?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >