Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Fortuna Sittard - Ajax

Ajax speelt zondag op bezoek bij Fortuna Sittard de derde wedstrijd van het nog jonge eredivisieseizoen. Wat laat de ploeg zien na het teleurstellende optreden tegen Ludogorets? We verwachten sowieso een aantal nieuwe gezichten in de basiself en op de bank.

03 september 2023 - 07:56
Rensch 1200
Rensch was vorig seizoen nog trefzeker in Sittard (2-3). © Pro Shots

Volop nieuwe gezichten tijdens training
Waren we ooit zó nieuwsgierig naar een duel tussen Fortuna Sittard en Ajax? Eh, nou nee. Eigenlijk niet. Want we hebben veel vragen. Welke ploeg brengt Maurice Steijn binnen de lijnen? Wie van de twaalf nieuwelingen zien we in actie? Grijpt de trainer stevig in…? Er is zondag veel om met interesse te volgen.

We moesten zaterdag dan ook effe goed kijken hoor… We zagen zoveel nieuwe gezichten tijdens de training... Gastón Ávila, Sivert Mannsverk, Borna Sosa, Georges Mikautadze en Chuba Akpom waren van de partij. Nou ja, tel daar alle andere aanwinsten bij op. Je kunt er een heel nieuw elftal mee formeren. En dan hou je nog een wissel over ook.

Ook zagen we Steven Bergwijn bij de groep. De aanvoerder ging tegen Ludogorets nog aangeslagen naar de kant. Het is onduidelijk of hij kan spelen in Sittard. Zo niet, dan vervangt Carlos Forbs hem op de linkerflank. Dat bevestigde Steijn een dag eerder al. Davy Klaassen zien we niet meer terug in de selectie. Hij vertrok op de valreep naar Internazionale.

Ajax won maar een van de laatste vijf uitduels die het speelde in de eredivisie, dus het wordt wel weer eens tijd voor een onvervalste driepunter, nietwaar?

Aanbevolen
Voorzetspecialist Sosa kreeg in Duitsland de bijnaam Flankengott

Sutalo popelt
Een van de aangekochte spelers die we in de basis verwachten, is Sutalo. De komst van de centrale verdediger was topprioriteit voor Ajax. Na lang soebatten, kwam Sutalo – die zichzelf omschrijft als rustige en betrouwbare jongen – dan ook naar Amsterdam. In Limburg gaat hij zijn debuut maken en daar kijkt de van Dinamo Zagreb overgekomen Kroaat naar uit.

“Ik ben een rechter centrale verdediger, maar probeer daarnaast rustig aan de bal te zijn en in mijn passing de oplossing vooruit te zoeken,” stelt Sutalo zich nog maar eens voor in De Telegraaf. “Ik geef altijd honderd procent en had tot dusver nooit last van druk. Ook bij Ajax mag ik datgene doen waar ik goed in ben: voetballen.”

Hoewel Sutalo voor de vorm een slag om de arm houdt, gaan wij ervanuit dat de nieuweling zondag mag beginnen. “Ik sta te popelen en heb de trainer gezegd dat ik er klaar voor ben. Of ik speel, is natuurlijk zijn beslissing. Mijn volledige focus ligt in elk geval bij Sittard-uit. Ik voel me fit. Dat is ook logisch, omdat ik dit seizoen bij Dinamo Zagreb alle wedstrijden speelde.”

Aanbevolen
Mannsverk stelt zichzelf voor als moderne middenvelder met vleugje ‘Frenkie’

Oude bekenden in Sittard
Bij Fortuna staan twee voor Ajax bekende spelers onder contract. We hebben het natuurlijk over Mitchell Dijks en Kaj Sierhuis. De inmiddels 25-jarige spits keek bij Ajax Showtime vooruit op het duel met de club waar hij een groot deel van zijn opleiding genoot.

Sierhuis staat met zijn club op drie gespeelde wedstrijden, waarvan het er eentje won en twee gelijkspeelde. De ploeg is daarmee nog ongeslagen. Het hield onder meer Feyenoord op een 0-0-gelijkspel in De Kuip. “Er hangt nu een gevoel van optimisme en positiviteit door de start, maar ook een gevoel dat er nog meer in zit,” stelt Sierhuis dan ook. Hij ziet het duel met Ajax als een mooie, maar moeilijke test.

De spits keek vanaf de zijlijn met veel interesse naar Ajax’ transferzomer. “Het is duidelijk dat er een andere manier van scouten gaande is. Wij Nederlanders kennen niet veel spelers die door Ajax zijn gehaald. Het heeft tijd nodig om te zien wat het oplevert. Ik denk dat je daar nu nog niks zinnigs over kunt zeggen. Als ze het straks heel goed doen, dan is iedereen lovend over het beleid. En als het wat minder gaat, dan weet je dat het bij Ajax heel snel kritisch wordt bekeken.”

Volgens Sierhuis is Fortuna allesbehalve kansloos tegen Ajax. “Het is belangrijk dat we verdedigend een goede organisatie neerzetten en dat we van daaruit gaan voetballen. We zullen ook onze momenten zoeken om druk te zetten. En om in de omschakeling een aanval op te zetten. Dat zijn allemaal clichés, maar het is wel de manier waarop we het moeten doen.”

Fortuna en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in Sittard. De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Sander van der Eijk, terwijl Jochem Kamphuis de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Eerste Nederlandse woord dat Mikautadze wil leren? Doelpunt!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >