Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Voorzetspecialist Sosa kreeg in Duitsland de bijnaam Flankengott

De klok tikte al richting middernacht toen Ajax vlak voor het verstrijken van de transferdeadline nog de komst van Borna Sosa wereldkundig maakte. De 25-jarige Kroaat stelt zichzelf voor als een linksback met veel inhoud en een goede voorzet.

02 september 2023 - 09:56
Sosatekenen 1200
Sosa gaat spelen met rugnummer 25. © AFC Ajax

Stijlvol gekleed stond Sosa de clubkanalen van Ajax te woord. De verdediger is in zijn nopjes met zijn transfer naar Amsterdam, al moest alles op deadline day in rap tempo worden geregeld. “Ik had een klein beetje stress, omdat het allemaal zo snel gebeurde. Maar uiteindelijk ben ik heel erg blij onderdeel te zijn van zo’n grote club,” aldus de nieuwkomer.

“Ik ken Sven Mislintat vanuit Stuttgart, waar we jaren samenwerkten. We hadden een mogelijke transfer al besproken, maar uiteindelijk begon dit vrijdagochtend allemaal. We moesten knallen. Er moesten een hoop gesprekken plaatsvinden met de mensen in Stuttgart. Ze deden alles heel soepel en maakten nergens een probleem van. Sven regelde alles snel en duidelijk.”

Lovende woorden dus voor de directeur voetbalzaken, maar waarom wilde hij Sosa er zo graag bij hebben? “Borna is een echte linksback. Hij is aanvallend ingesteld en heeft geweldige voorzetten in huis. Hij heeft de afgelopen vier jaar van alle verdedigers de meeste assists gegeven in de Bundesliga,” aldus Mislintat.

Aanbevolen
Met Sosa haalt Ajax pardoes nóg een linksback naar Amsterdam

“We krijgen er een volwassen speler bij. Hij is 25 jaar oud en heeft veel kwaliteiten die we kunnen gebruiken. Zijn linkerbeen is geweldig. Sosa is een heel ander type speler dan Gastón Ávila op deze positie. Laatstgenoemde kan ook als linker centrale verdediger uit de voeten.”

De nieuwkomer zelf denkt met zijn kwaliteiten goed bij Ajax te passen. Hij hoopt met zijn nieuwe club succesvol te zijn. “Ik weet dat Ajax graag aanvallend voetbal speelt. In Duitsland noemden ze me Flankengott, omdat ik veel voorzetten geef. Dat is een van mijn kwaliteiten. Bij Stuttgart hoorde ik altijd bij de twee of drie snelste spelers. De kracht van het heen en weer rennen is voor mij heel belangrijk. Ik wil verdedigen, maar ook tot aanvallen komen.”

Bij zijn vorige werkgever speelde Sosa regelmatig als linkermiddenvelder, in een systeem met drie verdedigers. Toch is ook de speelwijze die Ajax voor ogen heeft hem niet onbekend. In de Kroatische nationale ploeg staat hij immers veelal als linksback opgesteld. Zijn winnaarsmentaliteit kweekte hij al in jongere jaren bij Dinamo Zagreb.

“We speelden altijd voor Champions League of Europa Leaguevoetbal. We moesten altijd winnen. Ik heb het in mij om voor titels te spelen,” besluit Sosa, die in de persoon van Jakov Medic een oude jeugdvriend weer tegenkomt.

Aanbevolen
Speelschema: Ajax opent EL in Amsterdam tegen Marseille

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >