Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: de Arena van opbouw tot aftrap

14 augustus 1996 is een bijzondere datum in de geschiedenis van Ajax, want op die dag werd de – toen nog – Amsterdam Arena in gebruik genomen. Daar ging tweeënhalf jaar bouwen aan vooraf. We vonden op YouTube unieke beelden van dat proces. Inclusief trotse voice-over en bombastische muziek…

19 oktober 2023 - 10:31

De Johan Cruijff Arena zoals we die nu kennen, is een echt Ajaxstadion. Dat was het bij de ingebruikname overigens niet direct. Als supporters was het flink wennen in die kale betonnen bak met een vreselijke grasmat. Toch was de bouw van het nieuwe Ajaxhuis destijds een hele gebeurtenis.

Beelden van de bouw zijn gelukkig bewaard gebleven. We spotten deze video van de werkzaamheden. Alles wordt aan elkaar gepraat door een hoorbaar trotse meneer. Het doet een beetje denken aan het polygoonjournaal. Als de dakconstructie wordt gehesen, horen we bombastische muziek.

Aanbevolen
Unieke beelden: Van Gaals Ajax tegen Cruijffs FC Barcelona

De voice-over beschrijft de Arena als een ‘gigantische meccanodoos’, waarbij alle prefabstukken naadloos in elkaar passen. “Dit stadion kent in de wereld zijn gelijke niet,” klinkt het fier. “Supporters kunnen plaatsnemen op comfortabele kunststof klapstoelen, die tegen een flink stootje kunnen.” Haha, oké dan!

Veel supporters kunnen zich de bouw van de Arena vast nog goed herinneren. Veel jongere Ajacieden misschien wat minder. Voor hen is de video daarom bijna verplicht kijkvoer. En voor zij die het meemaakten, is het een aardige trip down memory lane.

Terug naar de tijd dat je nog een Big Mac kon bestellen in het stadion.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >