Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Flop in 2022: zwemmen zonder diploma na vertrek Overmars

Kalenderjaar 2022 was er eentje met pieken en dalen voor ons aller Ajax. We beleefden geweldige momenten, maar er was ook veel chagrijn. Via tops en flops blikken we nog één keertje terug. Ditmaal op het noodgedwongen vertrek van Marc Overmars.

21 december 2022 - 12:12
Flop Overmars 1200
Het voetbaltechnische fundament werd weggeslagen in 2022. © AFC Ajax

Het is zondag 7 februari als om 23.15 uur uit het niets bekend wordt dat Overmars bij Ajax vertrekt. Per direct. De reden: grensoverschrijdend gedrag. De club laat weten dat de manager voetbalzaken over een langere periode grensoverschrijdende berichten stuurde aan vrouwelijke collega’s.

In de officiële berichtgeving zegt Overmars zich ‘kapot te schamen’. Excuses volgen: “Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten. Dat zie ik inmiddels ook in, maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax.”

Het succesvolle duo Overmars/Erik ten Hag wordt zo uit elkaar getrokken. De trainer vertrekt een aantal maanden later naar Manchester United. Het voetbaltechnische fundament is daarmee weggeslagen in Amsterdam. De moeilijke taken van het duo worden niet op adequate wijze opgevangen.

Er lijkt momenteel sprake van een machtsvacuüm. Binnen de club is behoefte aan duidelijke leiding in alle geledingen. Wie bepaalt nu eigenlijk wat? De raad van commissarissen, algemeen directeur Edwin van der Sar, het stageduo Gerry Hamstra/Klaas Jan Huntelaar? Het lijkt in de hectische transferzomer richting het huidige seizoen met plakband aan elkaar te zitten.

Aanbevolen
Top in 2022: bolling van de bal en de knal van Nous

Hamstra en Huntelaar draaien de belangrijkste transferzomer in jaren, maar het tweetal weet feitelijk niet waar het precies aan toe is. Het is zwemmen zonder diploma. Er is altijd gezegd dat er een nieuwe technisch directeur komt, maar veel haast heeft de club er niet mee. Eerst moet Danny Blind als voetbalman terug in de RvC. Maar ook dat lijkt geen formaliteit. Onduidelijkheid troef. Belangrijke spelers worden verkocht, terwijl dure aanwinsten hun vertrek (nog) niet kunnen opvangen.

Ondertussen komt de nieuwe trainer Alfred Schreuder volop onder druk te staan. Veel supporters roepen al snel om zijn vertrek. Hij mag echter blijven. Vooralsnog. Hij zegt steun van de leiding te voelen, al had Van der Sar dat wat hem betreft best eerder mogen uiten. Dat wel. De trainer wegsturen zal niet heel snel gebeuren. Degene die dat doet, moet zelf ook in de spiegel kijken om zijn eigen functioneren onder de loep te nemen.

Er is al met al ontzettend veel gebeurd sinds het vertrek van Overmars en in zijn kielzog Ten Hag. Ondertussen kabbelen de zaken voort in Amsterdam. Het lijkt pappen en nathouden, terwijl het chagrijn groeit. De druk is enorm en de januarimaand die voor ons ligt, gaat veel duidelijk maken.

Ajax is in elk geval als wuivend riet, dansend op de wind. Soms worden de weersomstandigheden onstuimig en dan gaat het snel plat. Tegen de grond, maar in Amsterdam klaart het ook altijd weer op. Alsof er niks is gebeurd. De voetbalwereld is een opportunistische. Daar zal echter wel het een en ander voor moeten gebeuren.

We zijn dan ook benieuwd hoe de beleidsbepalers in de Johan Cruijff Arena de huidige winterstop benutten. Er is geëvalueerd, zo kwam al naar buiten. Wat zou het voor de korte termijn opleveren...? Vooralsnog stemmen de verhalen rondom Daley Blind niet gerust.

Eén ding is zeker: het vertrek van Overmars ijlt nog altijd stevig na.

Aanbevolen
Top in 2022: ongekende gastvrijheid op Anfield en Ibrox

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >