Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Top in 2022: bolling van de bal en de knal van Nous

Kalenderjaar 2022 was er eentje met pieken en dalen voor ons aller Ajax. We beleefden geweldige momenten, maar er was ook veel chagrijn. Via tops en flops blikken we nog één keertje terug. Ditmaal op de winnende knal van Nous in Eindhoven.

21 december 2022 - 09:29
Bolling Bal 1200
Pfoahhh, wat schoot je 'm lekker binnen, Nous! © Pro Shots

“JAHLALALALALA, BOLLING VAN DE BAL, VAN DE BAL, BOOOOOLLLLINNNGGGG VAN DE BAHALLL!!!”

2022 leverde ons al bijzonder vroeg een echte ‘top’ op. Ajax zegevierde op zondag 23 januari met 1-2 op bezoek bij PSV. De belangen waren gigantisch. Noussair Mazraoui schoot op fabuleuze wijze raak, een kwartier voor tijd. Er ging een werkelijk verrukkelijke aanvalsopzet aan vooraf. De bal slaat binnen, na een touche met de paal. Joël Drommel is kansloos.

Maarrrrr, ineens is er boosheid. PSV is woest. Is de bal in aanloop naar het doelpunt niet over de zijlijn geweest? De aanname van Daley Blind was ietwat slordig en de bal leek inderdaad over de lijn. De VAR is aan zet. Het duurt lang voor een oordeel wordt geveld. Heel erg lang. Minuten lijken eeuwen te duren. De VAR vindt echter geen bewijs dat de bal volledig over de lijn is geweest. Arbiter Danny Makkelie kent het doelpunt toe.

Aanbevolen
Makkelie houdt na PSV - Ajax heerlijk college over ‘bolling van de bal’

Vooral de dagenlange discussies op internet zijn wer-ke-lijk om te smullen. In diverse huiskamers wordt de situatie tot in details nagebootst. We zien hoe mensen met tape een zijlijn op de vloer plakken en daar een bal bij plaatsen. Vanuit de ene hoek lijkt de bal dan over de lijn, maar wat als je de camera precies boven de bal plaatst? Dan is-ie weer niet uit. Nipt niet, maar toch. De term ‘bolling van de bal’ is geboren.

Ook Makkelie zou in de nasleep nog een kalm betoog (zeg maar gerust een volwaardig college) over die bolling van de bal geven. Het was genieten. Volop genieten. Ook omdat wij aan de goede kant stonden. Bij PSV kookten ze van frustratie en daar konden we ons ook wel iets bij voorstellen. Dat zou andersom vast niet anders zijn geweest.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >