Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Makkelie houdt na PSV - Ajax heerlijk college over ‘bolling van de bal’

Ajax vertrok uit Eindhoven met een heerlijke driepunter in de wastas. Toch was er vooral veel gedoe over de totstandkoming van de winnende 1-2 van Noussair Mazraoui. De bal zou net ervoor over de zijlijn zijn geweest, maar daarvoor was volgens de arbitrage geen sluitend bewijs voor handen.

24 januari 2022 - 08:01
Makkelie 1200
Makkelie gaf na PSV-uit een waar college. © Pro Shots

Wat poeierde Mazraoui de 1-2 ongelooflijk lekker in de touwen. BAM! Binnenkant paal en een bollend net. Blije Ajacieden, woeste PSV’ers. De thuisploeg wist namelijk zeker dat de bal in aanloop naar het doelpunt over de lijn was geweest. De VAR keek. Keek nog een keer. En nog zeshonderd keer. Ze vonden geen bewijs en dus werd het doelpunt toegekend.

Terwijl de gemoederen bij een aantal PSV’ers (hun trainer voorop) vrij hoog opliepen, was scheidsrechter Danny Makkelie na afloop de rust zelve voor de draaiende camera van ESPN. Hij mocht als eindverantwoordelijke uitleggen waarom de winnende treffer van Mazraoui overeind bleef. Een kalm betoog – zeg maar gerust college – over de ‘bolling van de bal’ volgde.

“Op het moment dat die bal wel of niet over de lijn gaat, roept mijn assistent meteen dat die bal nog steeds binnen is. Op dat moment gaat het spel door en uit die aanval maakt Ajax het doelpunt,” haalt Makkelie het moment terug, waarbij Daley Blind met een uiterste krachtsinspanning de bal voor de zijlijn probeert weg te halen, waarna Nous scoort.

Aanbevolen
Matchwinner Mazraoui waande zich in Eindhoven weer even in Madrid

Makkelie: “Dan kijkt de VAR er natuurlijk naar, zoals dat altijd moet gebeuren bij doelpunten. Ondertussen geven de spelers van PSV aan dat de bal uit was. Vanuit mijn positie kon ik dat niet zien, terwijl de assistent aangaf dat die bal niet volledig uit was. De VAR vond uiteindelijk geen shot waaruit sluitend kan worden bewezen dat die bal echt helemaal over de zijlijn was.”

De arbiter blijft gedurende zijn hele uitleg kalm en snapt de ophef. “Het had er alle schijn van dat die bal uit was. Het lastige is dat die bal een bolling heeft en zeg dan maar of-ie wel of niet uit is. Op basis van de beelden die we hadden, konden we dat niet bevestigen, al heeft het er natuurlijk alle schijn van. Maar de VAR heeft geen onomstotelijk bewijs dat de bal geheel en al over de zijlijn was.”

‘De bolling van de bal’. Daar wordt het interessant. Makkelie gaat daar op verzoek nog even op door, zeker als ze bij ESPN het beeld stilzetten op het cruciale moment. De verslaggever vraagt Makkelie op basis van dát beeld of hij nog steeds niet kan beoordelen dat Blind ‘m niet tijdig binnenhoudt.

Aanbevolen
Kamp-PSV snapt niks van VAR-beslissing en noemt Ajaxzege ‘oneerlijk’

Makkelie: “Nee, je hebt te maken met de bolling van de bal. Ik weet dat de bolling van de bal hier nog steeds boven de zijlijn kan hangen. Ik kan jou een foto laten zien van andere wedstrijden, waarbij de bal eveneens uit lijkt en op het VAR-beeld is-ie dus niet uit, omdat-ie nog een deel boven de lijn hangt.”

“Ik kan me voorstellen dat mensen op basis van dit beeld zeggen dat de bal uit is, omdat het er alle schijn van heeft, maar ik weet ook dat het niet zo hoeft te zijn,” verklaart Makkelie verder. “De VAR doet zijn werk, kijkt ernaar en kan geen beeld vinden wat bewijs levert. Er is geen beeld van een camera die haaks op de zijlijn staat, dus je kunt het niet met honderd procent zekerheid zeggen. Tja, dan mag een VAR niet ingrijpen.”

Het is vanuit Amsterdams perspectief makkelijk praten, maar het verhaal van Makkelie snijdt hout. Daar kijken ze bij PSV vast anders naar, hoewel een aantal Eindhovenaren er na een nachtje slapen wellicht wat genuanceerder over denkt. De wrok bij PSV was in het moment ook wel te begrijpen. Hoe zouden we zelf hebben gereageerd? Nou ja, precies.

De vraag was nog wel waarom Makkelie zelf niet naar het scherm langs de zijlijn ging om de situatie te beoordelen? “Dit was zo feitelijk. Als de VAR het niet kan zien, waarom zou ik dan nog wel naar het scherm gaan? Dat heeft geen zin,” besluit Makkelie zijn college over de ‘bolling van de bal’.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >