Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Top in 2022: ongekende gastvrijheid op Anfield en Ibrox

Kalenderjaar 2022 was er eentje met pieken en dalen voor ons aller Ajax. We beleefden geweldige momenten, maar er was ook veel chagrijn. Via tops en flops blikken we nog één keertje terug. Ditmaal op de gastvrijheid in Liverpool en Glasgow. Met hoofdletter G.

Door Jordy Haak
21 december 2022 - 11:05
Liverpool Uit 1200
In Liverpool is het vooral onwijs gezellig. © De Brouwer

Mogen we deze plek gebruiken om een ode te brengen aan deze twee hele fijne speelsteden? Iedere reislustige Ajacied weet dat een Europese awayday om veel meer draait dan de wedstrijd alleen. Het gaat om de totale belevenis. Dat begrijpen ze aan de andere kant van de Noordzee maar al te goed.

In het Verenigd Koninkrijk word je niet gezien als klapvee, maar ‘gewoon’ als voetbalsupporter. Dat zou heel normaal moeten zijn, maar de ontspannen sfeer voelt voor ons als een walhalla. In Liverpool en Glasgow staat de term ‘gastvrijheid’ met dikgedrukte letters in het woordenboek geschreven. 

De pubs zitten afgeladen vol met Ajacieden en het bier vloeit rijkelijk. We mogen op eigen houtje naar Anfield en Ibrox, waar de vriendelijke stewards nog net geen erehaag voor ons vormen. Politie-agenten knuppelen er niet op los, maar vragen of we het naar onze zin hebben. En bij het uitvak hangen zelfs bordjes waarop de supporters uit Nederland worden welkom geheten.

Aanbevolen
Top in 2022: bolling van de bal en de knal van Nous

Zo kan het dus ook. Wat een verrijking en er is geen wanklank te horen. In Liverpool zien we na het laatste fluitsignaal verschillende pubs die afgeladen vol zitten met supporters van beide clubs. Twee Ajacieden zorgen op het podium met het zingen van ‘Three Little Birds’ voor een fijne toegift en worden massaal toegejuicht.

In Glasgow speelt een straatmuzikant in Schotse kilt ‘Negentig Minuten Lang’. Uiteraard in stijl, op een doedelzak. Het zijn vrolijkmakende taferelen.

Ajax heeft dit seizoen in de Champions League voor weinig hoogtepunten gezorgd, maar de avonturen in het Verenigd Koninkrijk waren memorabel. Tripjes voor in de boeken.

Aanbevolen
Flop in 2022: klatergoud op het heilige wit-rood-wit

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >