Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Balend Ajax geeft tekst en uitleg over vuurwerk in uitvak

Het zal niemand ontgaan zijn dat tijdens Ajax - Besiktas JK (2-0) vuurwerk vanuit het uitvak naar het onderliggende vak met Ajacieden werd gegooid. Een deel van vak 117 werd zelfs ontruimd. Natuurlijk kregen we hierover veel vragen en dus gingen we op zoek naar antwoorden.

29 september 2021 - 14:13
Vuurwerk Besiktas 1200
Besiktas kan een forse straf verwachten vanuit de Uefa. © De Brouwer

Laten we beginnen met het positieve nieuws. Navraag bij de club leert dat er geen gewonden zijn gevallen, voor zover Ajax bekend is. “Wel waren mensen enorm geschrokken. Dat is logisch en vinden wij ook ontzettend naar,” laat de club weten via woordvoerder Miel Brinkhuis. Stewards zorgden ervoor dat een kwart van vak 117 werd ontruimd. Het ging om ongeveer tweehonderd supporters.

Zij konden de wedstrijd gelukkig op andere plekken afkijken. Het grootste deel verhuisde naar vak 112. “Hen elders plek bieden om de wedstrijd verder te bekijken, was de snelste en beste manier om de veiligheid van deze groep supporters te waarborgen,” aldus de woordvoerder.

Als Supportersvereniging Ajax kregen we uiteraard veel verontwaardiging mee vanuit supporters. Het zou de omgekeerde wereld zijn dat Ajacieden moeten verhuizen. Het uitvak had volgens velen 'maar even' leeg geveegd moeten worden. Hoewel die primaire reactie goed is te volgen, is het in de praktijk allemaal niet zo eenvoudig.

Aanbevolen
Dat Ajax gelukkig maakt zie je zo in ons fotoverslag van Besiktas-thuis!

Is het praktisch uitvoerbaar om 2650 fanatieke Turkse supporters tijdens de wedstrijd uit een vak te zetten? Vergroot je met een poging daartoe niet juist de problemen, zeker als je kijkt naar openbare orde en veiligheid. Als het al lukt, waar ga je met die mensen naartoe? Verschuif je het probleem dan niet enorm?

De mensen die er verstand van hebben, maakten op het moment zelf een weloverwogen afweging en die kunnen we goed volgen. De Uefa zal hier sowieso flink induiken en Besiktas kan een forse straf tegemoet zien.

Toch blijft het katerige gevoel flink hangen. Zeker bij supporters die het van dichtbij meemaakten. Vragen te over. Er hing toch een net? Hoe zit het met de controles bij de poort? Terechte vragen, weet Ajax ook. “Dat net hangt er inderdaad en er is een glazen wand. Ook is er een groot scherm uitgeklapt boven de eerste ring, dat dient om bijvoorbeeld bier op te vangen. We gaan uiteraard bekijken hoe het dan toch kan dat er voorwerpen in het vak onder het uitvak terecht konden komen. Waar mogelijk verbeteren we zaken om dit in het vervolg te voorkomen.”

Aanbevolen
Ajax nodigt gedupeerden van vuurwerkgooiers uit voor Dortmund-thuis!

Bij Ajax balen ze logischerwijs ook als een stekker, vooral van het binnensmokkelen van vuurwerk. “Bij de poort is iedereen gefouilleerd en er waren ook vuurwerkhonden bij de ingang van het vak. Er is veel vuurwerk in beslag genomen, maar helaas dus niet alles.”

“We betreuren de hele gang van zaken,” klinkt het verder. “Het was een smet op een verder voor Ajax mooie avond. De zege was belangrijk, maar ook dat we voor het eerst sinds lange tijd een Europese avond met onze fans mochten beleven in een volle Johan Cruijff Arena. We hebben er vooraf veel aan gedaan om alles veilig te kunnen laten verlopen, maar het bleek niet afdoende om wat er is gebeurd te voorkomen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >