Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Rome we komen... niet...

Een dubbele ontmoeting met AS Roma… Wat een droomloting normaal gesproken voor supporters van beide clubs. Champions League-achtige affiches in het vooruitzicht! Voetbal op hoog niveau in Amsterdam en Rome. Prachtig!

19 maart 2021 - 15:44
Roma 1200
Stadio Olimpico, je voelt de historie en het geluid is geweldig! © Pro Shots

AS Roma… Mooie club, magnifieke stad en schitterend stadion met fijne herinneringen. Want ondanks de verloren finale in 1996 tegen Juventus, was de trip zelf voor vele Ajacieden er eentje om nooit te vergeten.

We keerden terug in het seizoen 2002-2003 met de kanonskogel van Andy van der Meijde. Door Corona zullen er dit seizoen geen supporters bij zijn. Waar supporters voor het WK 1990 in Italië ooit de slogan ‘Rome we komen’ gebruikten, reizen nu zeker geen Ajaxsupporters af. Maar Ajax keert zelf dus wel terug.

Eerst die finale in 1996. Ik was jong. Om precies te zijn 19 jaar en ik had nog niet genoeg geld om met het vliegtuig te gaan. Dus ja, met alle vrienden in de bus 24 uur heen en 24 uur terug. Zonder beker.

Natuurlijk viel de wedstrijd en het uiteindelijke resultaat tegen. Maar een niet al te fit Ajax hield het toch maar mooi 120 minuten lang vol tegen een na – zo bleek later – gedrogeerd Juventus. De strafschoppenserie verliep desastreus en mijn held Sonny Silooy was één van de twee die miste. Nog steeds een open zenuw in mijn supportershart.

De dag zelf was fantastisch: schitterend weer, overal Ajacieden, het bier vloeide rijkelijk en lopend door een openluchtmuseum gingen wij naar Stadio Olimpico. Een prachtige bak met een gigantische sintelbaan eromheen. Ik heb ondanks de afstand tot het veld wat met dat soort stadions. Net als met het Olympisch Stadion in Amsterdam. Je voelt de historie en het geluid is geweldig. Eigenlijk mooi van lelijkheid.

Hopelijk maken wij, ondanks onze afwezigheid als supporters, de komende weken toch mooie nieuwe herinneringen!

Zeven jaar later mochten wij terug naar dat geweldige stadion in Rome. Ditmaal niet om tegen Juventus, maar tegen de plaatselijke AS te spelen. Mocht je een keer in Rome zijn, ga een koffiebar of winkel in en kijk naar de wanden. Overal hangt de plaatselijke held/God: Francesco Totti. Prachtvoetballer en als speler altijd trouw gebleven aan zijn club. Vind ik ook mooi.

Terug naar de wedstrijd; na één minuut lag de bal door een kanonskogel van Andy van der Meijde in de goal en ontploften de Ajacieden in het uitvak. Een geweldige start, waardoor Ajax uiteindelijk doorging. Vooral het gebaar na de goal waarmee Andy een symbolische pijl met een boog de lucht in schoot, staat bij iedereen die erbij was of de wedstrijd op TV zag nog op het netvlies. Laten wij hopen op eenzelfde afloop als achttien jaar geleden.

Daarna misschien tegen Manchester United. Tenminste, als de club van Donny van de Beek het Spaanse Granada weet te verslaan. Manchester… Opnieuw een stad met mooie herinneringen als Ajaxsupporter. Opnieuw een stad die wij als supporters in de goede zin van het woord in 2012 op stelten wisten te zetten.

En wie weet daarna naar een nieuwe stad: Gdansk. Voor opnieuw een finale (dromen mag), maar voorlopig doen wij het met herinneringen. Hopelijk maken wij, ondanks onze afwezigheid als supporters, de komende weken toch mooie nieuwe herinneringen!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >