Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Young Boys

Ajax treft donderdag in de Johan Cruijff Arena het Zwitserse Young Boys. Maar wat weten we van die club? We praten je bij met drie dingen die je moet weten over de confrontatie in Amsterdam, die stipt om 18.55 uur wordt afgetrapt.

11 maart 2021 - 09:07
Neres 1200 (1)
Neres moet uitkijken, want is geschorst bij een gele kaart. © Pro Shots

Overvallers uit Bern
Voor het gemak korten we de clubnaam van Ajax’ tegenstander af tot Young Boys, maar officieel is het BSC Young Boys, waarbij BSC staat voor ‘Berner Sport Club’. In eigen land is de club uit Bern weer hard op weg om het kampioenschap veilig te stellen. Het gaat fier aan de leiding met liefst 19 punten voorsprong op achtervolger Servette FC.

Het zou de vierde titel op rij zijn, want ook in 2018, 2019 en 2020 werd Miralem Sulejmani kampioen met Young Boys. Vorig seizoen werd eveneens beslag gelegd op de nationale beker. Sulejmani (32) is overigens geen onbetwist basisspeler en pendelt erop los tussen basis en reservebank. Als hij speelt, dan doet hij dat meestal als linkermiddenvelder in een 4-4-2-systeem.

Vraag Peter Bosz van Bayer 04 Leverkusen maar eens naar Young Boys en je hebt kans dat de oud-trainer van Ajax in de vlekken schiet. Zijn ploeg beet zich in de vorige ronde twee keer stuk op de ploeg uit Bern. In Zwitserland was er sprake van een waar doelpuntenfestijn en zegevierde de thuisploeg met 4-3. In de return was Young Boys de Duitsers met 0-2 de baas.

Bosz zelf liet al in diverse media optekenen dat Young Boys een ploeg zonder uitblinkers is. “Ajax zou niet één individuele speler willen hebben, maar het is wél een goed team. Het is een ploeg die gewoon lastig is te bespelen en dat is knap.” De trainer kreeg ook een belletje vanuit Amsterdam en Bosz had wel wat tips over hoe het tweeluik aan te vliegen. Dat maakte Erik ten Hag een stuk wijzer.

Ten Hag: “Als je Bayer Leverkusen kunt uitschakelen door twee keer te winnen, dan heb je een goede ploeg. Het is echt een team, een eenheid. De mentaliteit van de ploeg is goed en dat zijn de spelers tactisch en technisch ook.” Wat Young Boys nog meer kan? Volgens Ten Hag beheersen ze het zogeheten ‘verticale spel’. “Ze komen echt met een snelle overval, met vier á vijf spelers tegelijk. Er zit veel snelheid in de ploeg.” Het kunstje van counteren wordt in elk geval goed beheerst.

Hoewel Young Boys vooral wordt geprezen om de teamspirit, moet Ajax vooral letten op spits Jean-Pierre Nsame. De 27-jarige rechtspoot is dit seizoen toch wel de blikvanger bij de Zwitsers. Hij vond in 29 officiële wedstrijden al 19 keer het net, is 1,88 meter lang en bovendien snel en wendbaar. De ideale spits voor het spel dat Young Boys speelt.

Young Boys mist doelman Von Ballmoos
David von Ballmoos, David von Ballmoos, David von Ballmoos, David von Ballmoos, David von Ballmoos… Sorry, maar als je de kans hebt zo’n mooie voetbalnaam een aantal keer achter elkaar te kunnen inkloppen, dan moet je dat niet nalaten.

Von Ballmoos dus, de eerste keeper van Young Boys. Trainer Gerardo Seoane kan echter geen beroep doen op zijn goalie wegens een hersenschudding. En dat acht hij een groot gemis, zo stelde hij op de persconferentie in aanloop naar de aftrap.

“David is niet zomaar te vervangen. Hij is onderdeel van de nationale ploeg en heeft zich geweldig ontwikkeld. Maar natuurlijk hebben we Guillaume Favre voor dit soort situaties gehaald. Hij is ervaren. Hij heeft een enorme hoeveelheid aan bagage. Hij is iemand die er direct klaar voor is. Maar hij mist wedstrijdritme, daarom heeft hij ieders steun nodig. We moeten er alles aan doen om hem te beschermen.”

Ajax weet hoe het is om een doelman zonder ritme in te passen, want Maarten Stekelenburg moest er ook ineens staan, gezien de dopingschorsing van Andre Onana. Dat gaat tot dusver prima, maar hopelijk heeft Favre (34) wat meer tijd nodig om er gelijk te staan…

Waar Young Boys het moet doen zonder Von Ballmoos, daar treedt Ajax in elk geval aan zonder Daley Blind. Ook Noussair Mazraoui is nog niet fit. Achter de naam van Brian Brobbey staat een vraagteken.

Tweetal Ajax op scherp en ‘eraan’ voor return bij pakken gele kaart
Perr Schuurs en David Neres moeten donderdag waken voor het pakken van een gele kaart. Het tweetal staat op scherp en bij een volgende gele kaart volgt een schorsing. Voor Daley Blind geldt overigens hetzelfde, maar aangezien hij kampt met knieklachten, speelt hij het heenduel met Young Boys niet.

De eventuele gele kaarten worden donderdag uit de borstzak gehaald door scheidsrechter Marco Guida uit Italië. De leidsman wordt geassisteerd door zijn landgenoten Ciro Carbone en Giorgio Peretti. De 39-jarige arbiter stond nog niet eerder op het veld bij een Ajaxduel, maar was in 2019 wel de VAR van dienst bij het uitduel in Mestalla, toen Ajax met 0-3 van Valencia won.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >