Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Aflevering van Jiskefet met Ajax en Young Boys in de hoofdrol!

Heb je zin in een ietwat absurdistische video? Mooi, dan moet je hieronder effe op play drukken. De filmopnamen hieronder nemen je mee terug naar maart 1988. Microfoonmannetje Peter Hürzeler praat de kijkers bij, met achter zich een groepje Ajaxsupporters. Niks is in scène gezet. Prachtige beelden.

10 maart 2021 - 10:44

Even terug naar 1988. Er is onrust bij de club. Johan Cruijff had al vroeg in het jaar zijn ontslag aangeboden bij het bestuur en de club ging door met Barry Hulshoff, Spitz Kohn en Bob Haarms als technische staf.

In de kwartfinale van de Europa Cup 2 werd Ajax gekoppeld aan het Zwitserse Young Boys. En precies die koppeling leverde de heerlijke beelden op die je hierboven kunt bekijken. De heenwedstrijd in Bern kon namelijk niet doorgaan wegens hevige sneeuwval.

Verslaggever Hürzeler doet verslag van een sneeuwvlakte, geflankeerd door een groepje Ajaxsupporters. Ze doen niks en kijken alleen. Wij genieten alleen al van de Ajaxkledij uit die tijd en de typische kapsels uit de jaren tachtig. Doodse blikken, terwijl het mannetje met de microfoon verder babbelt.

Het wordt echter veel mooier, want de verslaggever schotelt ons beelden voor van de scheidsrechter die het veld komt keuren. Jiskefet 2.0. Nee, maar echt. Check de video en je snapt wat we bedoelen. De man komt in lange regenjas het veld op en trekt uit het niks een parmantig sprintje. Even zijstapjes erbij. Verderop poert iemand met een sleutelbos om het ijs op het veld te keuren.

Het lijkt een mooi stukje komedie, maar de zaken werden echt bloedserieus genomen. Ondertussen zien we een terreinknecht met een grote strobezem het veld aanvegen. Haha!

Het mag duidelijk zijn: het heenduel werd een weekje verplaatst. In het ijskoude Bern won Ajax vervolgens met 0-1, door een doelpunt van John Bosman. Ook hiervan komen beelden langs in bovenstaande video. Dat geldt ook voor de terugwedstrijd in Amsterdam, eveneens met 1-0 gewonnen. Ditmaal was Peter Larsson de matchwinner.

Ajax zou dat seizoen de finale halen, maar het ging daarin ten onder tegen KV Mechelen. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >