Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over bekerduel AZ – Ajax

PSV-thuis, Twente-uit, de klassieker! Het is ons het maandje wel, hoor! En dan staat nu alweer de bekerkraker tegen AZ op het programma. We verwachten een stormachtig potje, al is dat vrij normaal in het tochtige Afas Stadion. Hieronder drie dingen die je moet weten om goed geïnformeerd aan de aftrap te verschijnen.

20 januari 2021 - 09:52
Drie Dingen Azaja 1200
Martínez lijkt eindelijk weer eens aan de bak te mogen! © Pro Shots

Ten Hag lijkt flink wat basisspelers te sparen tegen AZ
Het lijkt erop – als we uitgaan op berichtgeving van De Telegraaf – dat Erik ten Hag er in Alkmaar voor kiest om spelers rust te geven. De krant verwacht dat zo’n acht nieuwe namen op het wedstrijdformulier worden opgeschreven.

Ten Hag liet na de gewonnen klassieker (1-0) al weten dat hij van mening is dat zijn ploeg het ‘slechtste schema’ van iedereen heeft. Hij doelde dan vooral op minder rust dan andere ploegen. Daar kun je van alles van vinden, want Ajax heeft ook een onwijs brede selectie en veel meer geld te besteden.

Hoe dan ook: Ajax op volle kracht zou het al zwaar krijgen tegen cupfighter AZ, dus is het interessant om te zien hoe de ‘B-ploeg’ het ervan af gaat brengen. Volgens de trainer lopen veel van zijn spelers op het tandvlees, dus frisse krachten brengen tegen AZ past zeker in die gedachtegang.

Dat zou betekenen dat Lisandro Martínez eindelijk weer eens speeltijd krijgt, terwijl Maarten Stekelenburg wel eens de doelman kan worden. Perr Schuurs verwachten we ook binnen de lijnen, nadat hij twee keer achter elkaar moest banken, omdat Jurriën Timber de voorkeur genoot.

De Telegraaf verwacht verder basisplaatsen voor Devyne Rensch, Edson Álvarez, Jurgen Ekkelenkamp en Zakaria Labyad. Van de ‘reguliere’ basisklanten worden Nico Tagliafico, Quincy Promes en Ryan Gravenberch genoemd. Gravenberch maakte de klassieker niet af wegens pijn in de onderrug, maar is inmiddels weer fit genoeg.

Het spel van Feyenoord inspireert AZ-trainer Jansen voor duel met Ajax
AZ-trainer Pascal Jansen gaf zijn ogen zondag goed de kost tijdens de klassieker. De coach zag Ajax met 1-0 van Feyenoord winnen, maar zag eveneens hoe de Rotterdammers de Ajacieden aan het wankelen brachten. Dat inspireert, zo blijkt.

“De wedstrijd heeft mij positief verrast,” stelt Jansen op de clubwebsite. “Het was goed te zien wat wij woensdag wél en niet moeten doen. Feyenoord speelde op een manier waarvan ik zelf ook enthousiast word. Ze ontwikkelden veel druk op Ajax en speelde met lef. Dat is iets wat wij ook nastreven.”

Volgens Jansen spelen de sentimenten die vorig seizoen ontstonden tussen beide clubs woensdagavond geen rol. AZ trok na het vroegtijdig afgebroken seizoen 2019/2020 bij de Uefa aan de bel en claimde daar tevergeefs het beste Champions League-ticket.

“Sentimenten die vorig jaar om het voetbal heen speelde, zijn voor de spelers niet aan de orde. Zij willen gewoon op het veld laten zien, aan alles en iedereen, wie de beste is. Spelen tegen Ajax staat haast garant voor een leuke wedstrijd en heeft een wat specialer karakter. We willen ons meten met de beste ploegen van Nederland en daar hoort Ajax bij.”

AZ ijzersterk in vaderlandse toppers
We zijn dus benieuwd welk elftal Ten Hag de Alkmaarse wei instuurt, maar duidelijk is dat het geen gemakkelijke opgave wordt. Wellicht zelfs de lastigste tot dusver in 2021. AZ heeft er de laatste tijd patent op het winnen van topwedstrijden.

De laatste zes duels tegen de zogeheten traditionele top drie van Nederland werden gewonnen. De Alkmaarders wonnen drie keer van PSV (1-0, 0-4 en 1-3), eenmaal van Feyenoord (0-3) en twee keer van Ajax (1-0 en 0-2). Opvallend ook: AZ kreeg in die zes duels slechts één tegentreffer te verwerken.

Kortom, de Ajacieden kunnen vol aan de bak en het zou wel weer eens fijn zijn om AZ te verslaan. Vooral omdat je dan dichter bij een prijs bent, maar ook omdat het gewoon tijd is om weer eens te winnen van de Alkmaarse ploeg. De KNVB-beker mag door sommigen dan niet voor vol worden aangezien, maar wij hopen toch vooral op succes.

Een prijs ophalen in De Kuip moet je namelijk altijd willen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >