Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Liverpool is opnieuw net te sterk voor Ajax en dit valt ons op...

Ajax heeft een boeiende wedstrijd met 1-0 verloren van Liverpool. Als er vier keer was gescoord, stonden we nu op de bank te springen. Maar helaas, doelpunten bleken schaars en dus zijn er vast mensen die het ondermaats vonden tegen een zogenaamde B-ploeg. Ondermaats was het niet, een tikje slordig in balbezit wel. En weg is helaas na 2,5 jaar de ongeslagen status in Europese uitduels.

01 december 2020 - 22:52
Verslaglivajacar
Gelukkig betekent deze fout van Onana niet het einde van alle ambities... © Pro Shots

Zeldzame fout Onana
Oef, waarom pakte je die goal niet 'gewoon' Andre Onana? De doelman is in de Champions League vaak zo onwijs belangrijk voor Ajax, maar beging op Anfield een flinke inschattingsfout. De keeper dacht in de 58ste minuut een indraaiende voorzet van Neco Williams prima te kunnen laten lopen, maar rekende buiten Curtis Jones en toen was het te laat. Vissen...

Het zag er vooral knullig uit. Dat zijn we niet gewend van Onana. Het stomme is dat de 'kat uit Kameroen' doorgaans de meest onmogelijke ballen weet te pakken, maar juist op een onschuldig moment ging het mis. Onana kon zich wel voor zijn kop slaan. Letterlijk en figuurlijk trouwens, want een minuutje of wat na de tegentreffer was dat precies wat-ie deed. Nico Tagliafico greep in Amsterdam al naar het hoofd. Twee keer verliest Ajax dus met 1-0 van Liverpool, twee keer door zeer onnodig tegendoelpunt.

De flater van Onana had in zekere zin niet op een 'beter' moment had kunnen komen. Het resultaat van de ontmoeting met groepswinnaar Liverpool stond vooraf al los van de ontknoping in groep D. Winst, verlies of een gelijkspel maakte voor de stand van zaken maar weinig verschil. Op een gelijkspel spelen kan Ajax toch niet, zo weten we allemaal, en nu dient er van Atalanta te worden gewonnen. Lukt dat niet, dan is er het vangnet van de Europa League.

Alle ogen op Schuurs!
Speelde Perr Schuurs een goede wedstrijd of had hij geluk dat zijn foutjes niet werden afgestraft? Op een of andere manier balanceert de verdediger altijd op een dun koord. Grote kans dat hij op de Britse pers meer indruk heeft gemaakt op de Nederlandse. De éne journalist legt de nadruk op het goede, de andere op het slechte.

Zo kun je zeggen dat Schuurs diverse keren goed ingreep, maar ook dat hij eventjes moest wennen aan wat er op Anfield werd gevraagd. Met name de eerste tien minuten speelde Schuurs in een te lage versnelling, waardoor hij Sadio Mané weer eventjes kwijt was en een kopbal zo bij Liverpool in de voeten belandde.

Het zelfvertrouwen van Schuurs bleef intact en langzaam maar zeker groeide zijn niveau tot 'solide'. Mané kreeg minder en minder ruimte en dat valt knap te noemen, tegen een spits van ongekende klasse. Het oogde misschien niet spectaculair, maar juist het sobere op de been blijven mag dat zeker worden genoemd. Voor de gele kaart mag hij een tikkie sturen naar Daley Blind, die besloot door te jagen. Grote kans dat Schuurs goede beoordelingen krijgt in de toonaangevende Britse pers.

Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor Noussair Mazraoui, die de foutjes van enkele teamgenoten op prachtige wijze ongedaan wist te maken. 'Nous' speelde – in ondertal! – reddende engel na een te korte kopbal terug van David Neres en greep uiterst goed in nadat de complete as van Ajax uit positie was gebracht door 'The Reds'. Hij stond zelfs nog bijna aan de basis van de 1-1.

Álvarez weer eens in de basis
Edson Álvarez kreeg van Erik ten Hag weer eens de kans om te laten zien wat hij kan. We weten eigenlijk niet zo goed hoe we zijn prestatie moeten beoordelen. Af en toe zagen we de Mexicaan goed het spel verdelen, maar verder? De extra verdedigende zekerheid was tijdens de counters van Liverpool niet altijd evengoed zichtbaar en ook in de opbouw speelde Álvarez geen hoofdrol. Ryan Gravenberch wel. De jongeling bemoeide zich nadrukkelijk met het spel, was niet bang om het spel naar zich toe te trekken en heeft er vast weer enkele bewonderaars bij.

Wie weet koos Ten Hag vooral voor Álvarez omdat Davy Klaassen als nummer zes in de CL niet altijd een optie is, maar of dit dan de oplossing is? Hmm, mwah, weet niet zo goed. Het was misschien wel veelzeggend dat Álvarez naar de kant werd gehaald ten faveure van de gepasseerde Zakaria Labyad.

Weinig samba...
We kijken allemaal uit naar het moment waarop Antony en Neres tegelijkertijd een basisplek krijgen en starten bij wijze van spreken direct de muziek, maar de samba komt nog een beetje lastig op gang. Antony en Neres kwamen simpelweg niet los... De tandem Mazraoui/Antony werkte van beide flanken nog het beste en de rechtsback was zelfs vrij dicht bij de gelijkmaker, gevolgd door een poging op de paal van Neres, maar verder was het allemaal toch wat magertjes.

Laten we hopen dat de samba tot volgende week wordt bewaard, al dient Ajax dan wel Neres te kunnen opstellen. De Braziliaan moest in de 81ste minuut gewisseld worden, omdat hij een stevige tik op zijn onderbeen incasseerde terwijl hij mee terug verdedigde. Neres probeerde de wedstrijd uit te spelen, maar dat ging niet. We moeten afwachten hoe groot de gevolgen zijn.

Zonder Neres kreeg Ajax nog een fantastische kans op de gelijkmaker, maar die was niet aan Klaas Jan Huntelaar besteed. De spits kopte de bal op aangeven van Antony snoeihard richting doel, alleen was de bal helaas binnen het bereik van Liverpools derde keeper Caoimhin Kelleher...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >