Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag vindt het onnodig dat Ajax controle uit handen geeft

De uitwedstrijd tegen FC Midtjylland (1-2) bevestigde het eens te meer: Ajax kan een wedstrijd niet controleren. Dat is ergens nog wel logisch versus de Europese elite, maar tegen een Deense debutant in de Champions League? Erik ten Hag moet erkennen dat Ajax niet zijn beste avond had.

04 november 2020 - 04:08
Hagdenencontrolecar
Ten Hag zag het middenveld eens te meer foute keuze maken. © Pro Shots

Het leek binnen de kortste keren eventjes een Europees avondje te worden waarop we met de benen omhoog de wedstrijd uit konden kijken. Maar nee, leer ons Ajax kennen! De marge van twee leek haast te mooi om waar te zijn en werd al snel gehalveerd. Erger dreigde zelfs, want Ajax wankelde.

“Ik wil niet zeggen dat de manier waarop niet uitmaakt, maar dit was niet onze beste wedstrijd. De vorige twee waren beduidend beter. Je kunt ook niet altijd goed spelen. En als je niet goed speelt, moet je zorgen dat je wint. We hebben het onszelf heel lastig gemaakt,” aldus Ten Hag voor de camera van Ajax TV.

Het lukte Ajax niet om greep op de middenvelders van Midtjylland te krijgen, waardoor het keer op keer balverlies leed en zelf niet meer toekwam aan het opzetten van een fatsoenlijke aanval. Jonkies Jurgen Ekkelenkamp en Ryan Gravenberch verzopen en dat kon Daley Blind niet meer compenseren.

“We laten counters toe op basis van onze eigen verkeerde beslissingen. Daardoor help je een tegenstander in het zadel, gaat bij hen de spirit omhoog. Dat is onnodig. We hadden het kort voor rust onnodig moeilijk, maar daarna was er weer meer controle,” vervolgt Ten Hag.

Die controle kwam niet zomaar, want Davy Klaassen loste Ekkelenkamp af en dat scheelde een slok op een borrel. “Ik heb eigenlijk niet zoveel omgezet, behalve het inbrengen van Davy,” merkt Ten Hag zelf ook op. “Het is niet dat Jurgen niet in de wedstrijd zat – ik denk zeker van wel – maar Davy brengt balans, organisatie en rust.”

De verkeerde keuzes in de eerste helft, onder meer van de teleurstellende en ondermaatse Ekkelenkamp, waren na rust wel correct. Deels een kwestie van ervaring natuurlijk. De geslepenheid van Klaassen kon Ajax goed gebruiken, ook in de stevige blessuretijd.

“Davy maakt op momenten juiste keuzes en dat is ontzettend belangrijk, want met name in de omschakeling was tijdens de eerste helft het middenveld niet goed georganiseerd. Toch heb ik kunnen zien dat we over een goede selectie beschikken, want er stonden twee jonge middenvelders en die deden het prima.”

Hoewel Ten Hag en Ajax geen moment hebben geklaagd over de coronaperikelen waar het door werd getroffen, werd de voorbereiding natuurlijk wel degelijk verstoord. “Onze onverstoorbaarheid is groot en de weerbaarheid is hoog. Daar kunnen we mee vooruit. Je probeert spelers zich te laten richten waar het om gaat: op de wedstrijd. We hebben gewonnen omdat we ons plan wisten om te zetten op het veld.”

Conclusie? Ten Hag: “We doen mee in onze groep. Op bepaalde vlakken moet het beter, maar we kunnen ook zeggen dat we kunnen wedijveren met de teams in onze poule. Uitgerekend in onze minste wedstrijd pakken we nu drie punten. En nu moeten we werken aan onze tekortkomingen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >