Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Fel Ajax wint prestigestrijd van PSV en dit viel ons zoal op

Ajax heeft na de landstitel en KNVB-beker ook beslag gelegd op de Johan Cruijff Schaal. De Ajacieden versloegen PSV met 2-0 via treffers van Kasper Dolberg en Daley Blind. Deze zaken vielen ons op in een warme en sfeervolle Johan Cruijff Arena.

27 juli 2019 - 20:05
Blind1200_800
Daley Blind beslist de wedstrijd met een schitterend afstandsschot. © Pro Shots

Ajax begint met een half nieuw basiselftal
Erik ten Hag had in de eerste officiële wedstrijd van het seizoen plek ingeruimd voor vijf nieuwe gezichten in zijn basiselftal vergeleken met afgelopen seizoen. De voornaamste mutaties vonden achterin plaats. Andre Onana en Joël Veltman trapten af met in hun directe omgeving het centrale duo Perr Schuurs en Lisandro Martínez en Amerikaans jeugdinternational Sergino Dest vanaf de linksbackpositie.
Op het middenveld kreeg Razvan Marin tijdens zijn Arenadebuut steun van sterkhouders Daley Blind en Donny van de Beek. Voorin koos Ten Hag voor Quincy Promes op de linksbuitenpositie, bezette aanvoerder Dusan Tadic de rechterflank en kreeg Kasper Dolberg de voorkeur in de spits.

Van de Beek neemt Ajax bij de hand
Ajax begon in een moordend tempo aan de prestigestrijd tegen PSV. Mark van Bommel moest aan de zijlijn zelfs even tijdrekken met een bal om het ritme van de Ajacieden te onderbreken. Regisseur van de Amsterdamse bliksemstart was Donny van de Beek. Hij speelde met gezonde agressie, schuwde de duels niet en was bij de meeste gevaarlijke momenten betrokken. De middenvelder deelde uit en incasseerde.

Na ruim een kwartier zongen de Ajaxfans in de uitverkochte Arena luidkeels zijn naam. Hij had Dolberg op dat moment al twee keer vrij voor PSV-doelman Zoet gezet. De laatste keer strandde het avontuur vanwege buitenspel, maar in de openingsminuut wist de Deen wel raad met de afgemeten voorzet van de middenvelder. Al na 37 seconden lag de bal al in het Eindhovense doel.  

Kopzorgen voor de arbitrage
Scheidsrechter Dennis Higler had het voor rust lastig met de soms wat al te grove pogingen van de spelers om de bal te bemachtigen. We zagen enkele keren gevaarlijk spel toen kicksen en hoofden elkaar raakten. Met name PSV-er Hendrix mocht niet mopperen dat hij de rust haalde als veldspeler. De middenvelder ontsnapte twee keer aan een tweede gele kaart na onhandige overtredingen op Daley Blind en Donny van de Beek. Voor Van Bommel genoeg reden hem te wisselen in de rust.

Blinkend afstandsschot Blind
Ajax was ook na rust de bovenliggende partij. Dat resulteerde al snel in de tweede Amsterdamse treffer. De wijze waarop Daley Blind de score verdubbelde, was bijzonder fraai. De Amsterdammer schoot de bal snoeihard met links in de verre rechterhoek achter Zoet. De Brabanders protesteerden wel, omdat Tadic in het begin van de aanval iets te wild met zijn arm zou hebben gezwaaid naar Olivier Boscagli, maar de VAR keurde het doelpunt goed.   

Dubbel applaus voor Ajacieden
Meteen na de treffer van Blind haalde Ten Hag twee van zijn vijf nieuwkomers in de basis naar de kant. Quincy Promes, die veel applaus kreeg maar weinig overtuigde, verliet licht geblesseerd het veld. Zijn vervanger, Hakim Ziyech, maakte onder groot gejuich van de Ajaxfans zijn rentree op de grasmat van de Johan Cruijff Arena.

Lasse Schöne verving Lisandro Martinez na een uur spelen. De Argentijnse nieuwkomer kon terugkijken op een geslaagd debuut voor eigen publiek. Hij speelde fel, slim en toonde zijn technische kwaliteiten door een hoge bal fraai dood op de schoen te leggen.   

PSV gevaarlijker in ondertal
De Brabanders speelden de laatste 25 minuten met een man minder, omdat de geblesseerde Sam Lammers na drie eerdere wissels niet meer vervangen kon worden. Dat de Eindhovenaren daarna via invallers Lozano en Malen hun twee beste scoringskansen kregen, mag op zijn minst opvallend worden genoemd.

Save the best for Dest
Sergino Dest speelde een uitstekende wedstrijd als linksback. Hij maakte indruk tijdens de voorbereiding en toonde tegen de nummer twee van afgelopen seizoen dat hij een serieuze concurrent voor Nico Tagliafico zou kunnen worden. De rappe Dest liet zich in aanvallend opzicht geregeld zien en hield zich defensief behoorlijk staande. Een kwartier voor tijd kreeg de behendige dribbelaar zijn tweede kans van de wedstrijd. Waar hij voor rust nog een slap rollertje produceerde, spatte zijn schot nu uiteen op de paal.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >