Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Van krant naar magazine: Ajax Life wordt anders en toch ook weer niet

Aan alles komt een eind, zo gaat dat. En dat biedt weer ruimte voor een nieuw begin! Ajax Life verdwijnt na negentien seizoenen als krant en gaat verder als magazine.

29 mei 2019 - 14:26
krantmagazinecar

De eerste jaargangen was Ajax Life trouwens al een magazine. De man met lidnummer 1, voorzitter Michael van Praag, schreef in de eerste editie: “Wat is het allemaal snel gegaan. Iets meer dan anderhalf jaar na de oprichting in mei 1992 telt de ASV meer dan dertienduizend leden. (…) En nu presenteren we zelfs ons eigen blad.”

Heerlijk om dat nummer terug te zien. Een tijdschrift met 'De wereld van Stefan Pettersson' (de Zweed nam na dat seizoen afscheid van de club), en een interview met Jari Litmanen. De kop: 'Ik moet alles nog leren'. Oh ja, je was in die dagen lid voor 50 gulden per seizoen en je kreeg zes keer Ajax Life.

Op 1 juni 2000 verscheen Ajax Life voor de laatste keer als tijdschrift. Ajacieden namen in die editie afscheid van het clubmonument Bob Haarms. “Feit is dat Ajax de laatste jaren enorm veranderd is. Alles verandert natuurlijk, maar voor mij is dat in dit geval erg moeilijk. Ik ben Bob en dat verander je niet.” De heer van de Meer bleef wél betrokken bij Ajax Life. Daarover zo meer.

Vanaf augustus 2000 kwam dus de krant, tweewekelijks. Grappig: de SV Ajaxvoorzitter van toen, Jan van Vught, gebruikte precies dezelfde aanleiding vóór een krant als we nu gebruiken vóór een magazine: "Bevindingen uit diverse enquêtes en onderzoeksrapportages wezen uit dat jij, als supporter van Ajax, meer actualiteit wilde zien en deze vaker zou willen zien verschijnen.”

De stem van de supporter dus. Die geeft ook nu de doorslag om weer een magazine te gaan maken. Hieronder zie je links de eerste uitgave van Ajax Life en rechts is de cover weergegeven van de allerlaatste krant.

Even snel een paar memorabele artikelen uit 19 seizoenen Ajax Life als krant. ‘Bob ontmoet’ was een heel fijne serie (al zeggen we het zelf) waar Haarms en zijn vrouw Til grote Ajacieden in hun restaurant La Perche d’Or uitnodigden voor een goed gesprek. Rinus Michels, Frank Rijkaard, Louis van Gaal...

Een special bij het jubileumduel Ajax - Panathinaikos in de Arena, met die krant op alle stoeltjes. Een verslag uit het trainingskamp in Qatar, waar Adriaanse en co een wilde woestijnrit maakten en toch fit terugkeerden in Amsterdam. En later natuurlijk - vanaf 2010 - alles rond de bemoeienissen van Johan Cruijff, diens adviezen - en de bevrijdende titel in mei 2011. 'Hebbes!' stond op de cover, en 'Ajax lijkt herboren,' jubelden we. Mooie tijden, goeie dingen.

De laatste krant valt vrijdag op de deurmat van de leden. Over 'mooie tijden en goeie dingen' gesproken. De laatste editie vat alles samen van een magisch Ajaxseizoen. Dusan Tadic koestert de schaal, Erik ten Hag legt het nog eens uit en Hakim Ziyech is openhartig.

In die laatste krant vertelt Jan Buskermolen dat hij blij is dat Ajax Life weer een magazine wordt. Buskermolen was in de jaren negentig een van de eerste bestuursleden van SV Ajax en betrokken bij de geboorte van Ajax Life. Wij zijn ook blij. En vooral omdat onze leden in meerderheid die keuze hebben gemaakt.

Tijden veranderen. Online bieden we zoveel mogelijk actualiteit, supportersbeleving en service. Met ons nieuwe (en toch ook weer traditionele) magazine gaan we tien keer per jaar zoveel mogelijk achtergronden over de club, fraaie fotografie en hartverwarmende Ajaxverhalen brengen. Niks meer, maar zeker niks minder.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >