Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: zo maakte Ajax het zelfs Bayern München moeilijk

Als Ajax ooit de kans had om te winnen op bezoek bij Bayern München... We hadden niet verwacht die zin te typen, maar het had dinsdag een historische avond kunnen worden. Maar wie weet waar het punt (1-1) goed voor is, aangezien Ajax koploper blijft in groep E. Hoe slaagde Erik ten Hag erin om het Bayern zo moeilijk te maken?

03 oktober 2018 - 19:31
passmapcar-2

Het was vooraf erg moeilijk in te schatten wat je in de Allianz Arena kon verwachten van Ajax. “Ik zou tekenen voor een puntje,” was een veelgehoorde gedachtegang. Maar achteraf voelde je je met een punt toch tekort gedaan. De Ajacieden lieten diverse goede kansen onbenut en Donny van de Beek had zelfs de winnende op zijn schoen.

Ajax sloeg desondanks als koploper van groep E de deur van de kleedkamer achter zich dicht en heeft nog steeds prima vooruitzichten om te overwinteren, misschien wel in de Champions League. Het tweeluik met Benfica lijkt hiervoor de sleutel te vormen.

Maar eerst blikken we terug op Bayern - Ajax, met dank aan input van @11tegen11.

xG-plot en pitch plot
Je kunt op verschillende manieren kijken naar een xG-plot. Dit plot is gebaseerd op de waarde van de kansen die beide ploegen dinsdag wisten te creëren. Zoals je ziet, kunnen we concluderen dat het meeste doelgevaar kwam van de gasten en als je alle kansen simuleert, komt er de helft van alle keren een overwinning voor Ajax uit.

Zo bekeken morste Ajax twee punten, maar vergeet niet dat de ploeg in de openingsfase compleet werd overrompeld door Bayern. De openingstreffer viel 'pas' na vier minuten, maar daarvoor liep het ook al maar twee keer net goed af. Wij schrokken wel een beetje: het zal toch niet zo'n avond worden waarop Ajax van het veld wordt geveegd?

Nee, het werd geen veegpartij. Heel langzaam groeide Ajax in de wedstrijd en deed het elftal meer vertrouwen op. Met een vertraging van een kwartier werd er serieus met Bayern mee gevoetbald. We noteerden de eerste schoten op doel en na zo'n twintig minuten zette Noussair Mazraoui een aanval op die hij ook gewoon maar zelf afrondde.

De 1-1 was het startsein voor een zinderend vervolg van de wedstrijd. De meeste kansen waren voor Ajax, maar het lukte niet om het gevaar dat Bayern vormde compleet te neutraliseren. Ook al verkeert Bayern in een kleine crisis, als je een klein beetje ruimte cadeau doet, wordt alsnog toegeslagen.

We kunnen uiteindelijk stellen dat het de wedstrijd van de keepers werd. Manuel Neuer hield met diverse goede reddingen zijn Bayern op de been, terwijl Andre Onana na een sublieme redding Matthijs de Ligt terugvond op zijn nek om te vieren dat een tegentreffer was voorkomen.

Passmaps
Ten Hag achtte het dit keer noodzakelijk om veranderingen door te voeren in zijn vaste basiself. De startopstelling ging aardig op de schop. Maximilian Wöber begon centraal achterin en Daley Blind mocht starten op het middenveld. Voorin was voor Dusan Tadic een rol als 'valse spits' bedacht en Donny van de Beek kreeg als opdracht zo veel mogelijk in de buurt van de voorwaartsen te blijven.

Het duurde eventjes tot het begon te draaien, maar toen Ajax eenmaal in beweging kwam, was er ook geen houden meer aan. Ajax gaf Bayern een rondleiding door zijn eigen stadion en de paniek sloeg zelfs een beetje toe in de Allianz Arena. Kijk ook maar naar de passmap van Bayern: we zien een U-vorm, een hoefijzer. Het lukte de vaste kampioen van Duitsland enige tijd niet om vooruit te voetballen.

De passmap van Ajax wijkt ook iets af van het gemiddelde. Dit heeft vooral te maken met een mate van tegenstand die we in de eredivisie niet zijn gewend, want het blijft natuurlijk wel Bayern. Die voetbal je niet zomaar van de mat, dat moet je slim doen. Het was fijn om te zien dat de keuze om Daley Blind op het middenveld te positioneren goed uitpakte. Gaan we Daley hier vaker terugzien?

We bewaren bij Ajax goede herinneringen aan Blind als schakelspeler op het middenveld. Hij is en blijft toch een beetje een gemaakte verdediger en een linksback is hij al helemaal niet. Laat Daley lekker vanaf het middenveld het spel verplaatsen en een beetje balletjes tikken, dat kan hij als de beste.

Het valt wellicht op dat de balletjes een stuk minder groot zijn dan normaal. Bayern en Ajax hielden elkaar qua balbezit in evenwicht, terwijl de Ajacieden op eigen bodem vaak domineren. Wat niet is veranderd: Tadic en Ziyech zorgden voor het meeste gevaar. Ziyech speelde fantastisch. Als Louis van Gaal hem een 10 uitdeelt op basis van de eerste helft, wie zijn wij dan om iets anders te vinden?

Het stipje van Van de Beek is het kleinste stipje van allemaal. Toch moeten we het over zijn aandeel in het spelletje hebben. Donny was namelijk ook zonder bal zeer belangrijk. Hij trok in de opmaat richting 1-0 met een slimme loopactie Mats Hummels weg uit het centrum. De geboden ruimte werd optimaal benut door Mazraoui, die op aangeven van Tadic voor de gelijkmaker tekende.

Ook in de tweede helft waren de loopacties van Van de Beek van toegevoegde waarde. Ajax kreeg kort na de hervatting diverse flinke kansen en telkens maakte Van de Beek zich nuttig door goed te bewegen. Donny hoefde maar één bal goed te raken om zich bijkans onsterfelijk te maken, maar uit angst voor de uitmuntende Neuer mikte hij te scherp in de hoek en ging de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Helaas kon Ajax in de laatste tien minuten geen gebruik meer maken van de ruimte die Van de Beek vrijmaakte voor zijn teamgenoten. De vermoeidheid sloeg toe bij Donny en hij werd gewisseld voor Dani de Wit. De Wit beukte er nog eventjes lekker op los en leek ook op weg naar een situatie oog in oog met Neuer, maar de aanval liep vertraging op en toen was weer een mogelijkheid verkeken.

De beslissing viel ook niet uit een stilstaande fase. Lasse Schöne mocht het proberen met een vrije trap, maar eens te meer was daar Neuer. Dit keer in combinatie met de lat. Een zinderende wedstrijd kwam helaas ten einde. Helaas ook zonder het volle pond voor Ajax, maar met een rood-wit hart gloeiend van trots.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1047515288655282176

Zone 14
We betogen vaak dat een goede, snelle, gerichte pass binnen Zone 14 een assist moet opleveren en uitgerekend tegen grootmacht Bayern München worden we op ons wenken bediend. Het passje van Tadic op Mazraoui is een uitstekend voorbeeld van wat we zo graag willen zien. Je kunt vast wel raden waar de gele pass binnen de afbeelding van Zone 14 bij Ajax voor staat!

Het aantal passes binnen Zone 14 van Ajax tegen de Duitse grootmacht bleef beperkt tot 16 stuks, maar hiervan kwam de bal wel 14 keer aan bij een medespeler. Beide passes richting de vijandelijke zestien waren ook nog eens succesvol en wat er die ene keer gebeurde, staat hierboven al beschreven.

Omgekeerd lukte het de verdedigers om Bayern behoorlijk naar de zijkant te dwingen. Dit had als voordeel dat de backs amper in gevaarlijke situaties met Franck Ribéry en Arjen Robben verzeild raakten. Zowel Ribéry als Robben mag inmiddels uitkomen voor een veteranenelftal en je merkt dat de sleet er een beetje opzit, maar geef ze eventjes de ruimte en prompt volgt een goede voorzet.

Het benieuwt ons of Ajax tegen Benfica weer zo'n solide prestatie weet te leveren. Dat lijkt nodig om goed perspectief te behouden richting overwintering in de Champions League.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >