Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax wil groter belang in Arena en huur 75 procent omlaag

Als alles goed gaat, is het belang van Ajax in de Johan Cruijff Arena over een paar maanden flink uitgebreid en gaat de huur van het stadion omlaag. Dat blijkt uit de intentieverklaring die de gemeente, Ajax en de Arena op de zeventigste geboortedag van Johan Cruijff ondertekenden.

31 mei 2017 - 12:01
UsershyraDesktopajax_dataimages409a7b4af264624bbc7fde5fc9e2f04d_normal
Juichen doen we straks officieel in de Cruijff Arena, die dan nog meer van Ajax is. © Pro Shots

Het bleef sinds de ondertekening op 25 april vaag wat er nou precies is afgesproken. We wisten al dat het stadion wordt vernoemd naar Johan Cruijff en dat de mogelijkheid bestaat dat er ook nog een sponsor aan de naam wordt toegevoegd. Maar veel meer niet.

Daar is verandering in gekomen doordat het collega van burgemeester en wethouders de intentieverklaring naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Het Parool en De Volkskrant namen de voornemens van de drie partijen door en ontdekten een aantal interessante zaken.

Zo wil de gemeente het belang in de Arena terugbrengen naar 25 procent, nu is dat nog 48 procent. Ajax wil de 23 procent van de certificaten in de Arena die daardoor vrijkomt overnemen. Dat kan ‘voor een marktconforme prijs’, schrijft Het Parool.

Wat marktconform is, is nog onduidelijk. De 48 procent die de gemeente Amsterdam nu bezit staat in de boeken voor zes miljoen euro. Maar pas bij de onderhandelingen zal blijken hoeveel geld de gemeente wil hebben voor de certificaten.

De gemeente wilde eerder nog alle certificaten in de Arena verkopen. Nu wil het volgens De Volkskrant in ieder geval de komende tien jaar toch een strategisch belang van 25 procent behouden in het stadion. Amsterdam hoopt te profiteren van het EK in 2020 en andere (sport)evenementen. Bovendien wil het wat te zeggen hebben over het nieuwe supportershome in de parkeergarage.

Ajax en de gemeente krijgen ook meer zeggenschap bij strategische beslissingen, nu heeft Stichting Administratiekantoor Stadion Arena (Stak) nog alle macht. Mocht alles doorgaan kan Ajax bovendien rekenen op een huurverlaging van 75 procent.

Ajax, de gemeente en de Arena hebben nog vijf maanden om van de intentieverklaring harde afspraken te maken. Als dat niet lukt, kunnen alle afspraken de prullenbak in. Al zal het stadion in de volksmond dan gewoon nog Johan Cruijff Arena worden genoemd.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >