Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Spiegelglad veld in de Arena zorgt weer voor onbegrip

Zomaar een gokje: de aanvoerder van Vitesse waardeert het veld van de Amsterdam Arena niet met een voldoende. Daarmee staat Arnold Kruiswijk niet alleen. De grasmat had tijdens Ajax - Vitesse weer veel weg van een ijsbaan en de vraag is: hoe kan dat nu toch?

25 januari 2016 - 09:33
UsershyraDesktopajax_dataimages80ea1ef07483f0c4b85110ac9c6d7cdf_normal
De plaggen vliegen bij Ajax - Vitesse al snel alle kanten op. © Pro Shots

Het grasteam van de Arena werd op basis van seizoen 2011/2012 gelauwerd voor het onderhouden van het beste veld van de eredivisie, maar tegenwoordig scoort het nog maar krap hoger dan de gevreesde kunstgrasmatten. De grasmat is weer veel te vaak onderwerp van gesprek.

Het huidige veld werd in oktober neergelegd en oogt prima, maar schijn bedriegt. Anwar el Ghazi liep tijdens Ajax - Fenerbahçe zelfs een blessure op en stond na zijn uitglijder weken langs de kant. Tijdens het treffen met Vitesse gleden aanvallers en verdedigers ook weer alle kanten op.

“Ik heb er net ook een discussie over gehad,” deelde Frank de Boer zaterdag tijdens zijn perspraatje. “Het veld zag er echt fantastisch uit, maar op de een of andere manier is de bovenlaag glad. Spelers van Vitesse hadden er ook last van.”

De Boer en collega Rob Maas vragen zich af of het schoeisel van de spelers een rol speelt. Kicksen zijn tegenwoordig namelijk niet meer functioneel, maar een soort reclamebord van de betreffende sponsor van een speler. “Twee noppen achter en vier voor is het beste, maar die bestaan niet meer,” luidt hun conclusie.

Het was al bekend dat spelers met de keuze voor hun noppen rekening houden met de slechte staat van het veld in de Arena. Mitchell Dijks kiest tegenwoordig voor 'lange pinnen', zo verklaarde de linksback onlangs. “Je hebt pinnen van 11, 13 en 15 millimeter. Ik speelde eerst met 11, nu met 13 of 15. Op lange noppen sta je wat wankeler, maar je glijdt ook minder snel weg.”

Het zijn stuk voor stuk noodgrepen die moeten worden toegepast. De plaggen vlogen gedurende de warming-up al in het rond. Eigenlijk kan dat zo niet langer. Het wordt tijd dat er uit het overleg tussen Ajax en de Arena een oplossing rolt. En rap een beetje, het liefst.

Vitesse is alvast bereid om mee te denken. Maas tegenover Omroep Gelderland: “Het schijnt al jaren een probleem te zijn. Ze moeten maar eens in Arnhem komen kijken. Ons veld in de Gelredome is wel beter, ja. En optisch ook goed.”

De kwetsbare mat is overigens een van de redenen dat Ajax niet wil dat Jong Ajax - NAC in de Arena wordt gespeeld. Er wordt daarom uitgeweken naar Almere, ook omdat dinsdag Heracles Almelo alweer op bezoek komt.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >