Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kroes vertelt over uitdagende transferzomer en ‘vakidioot’ Farioli

Alex Kroes hoopt de selectie deze zomer niet alleen te versterken, maar ook in te krimpen. Balans is daarbij belangrijk. Eenvoudig wordt dat absoluut niet. De uitdagingen zijn volgens de technisch directeur nog groter dan hij vooraf had gedacht.

18 mei 2024 - 09:38
Kroeszomerfarioli800
Kroes noemt Farioli een ‘vakidioot’. © Pro Shots

Dat heeft onder andere te maken met de financiële situatie waarin Ajax zit. “Sleutelposities zijn te lang onbemand of niet goed bemand geweest. En als je zoals nu twee jaar op rij geen Champions League speelt, maar wel een Champions Leaguebegroting hebt, hakt dat er financieel natuurlijk in,” zo begint Kroes – die inclusief de coronaperiode over drie financieel zware jaren spreekt – tegenover De Telegraaf.

Ajax moet de komende transferwindow dus eerst verkopen, voordat het nieuwe spelers kan aantrekken. “En nee, het is niet alleen Susan Lenderink die dat zegt. We hebben daar gezamenlijk als directie een standpunt over ingenomen. We kennen de financiële situatie en hebben de prognose gemaakt. Daar kan ik vanwege de beursnotering niets over zeggen. Het is niet verstandig nu allerlei spelers binnen te halen, terwijl er nog niemand is verkocht. Dus moeten we ruimte creëren om vervolgstappen te kunnen zetten.” 

De club zat vorige zomer in eenzelfde soort vacuüm. Pas toen er geld in het laatje kwam, trok Ajax de portemonnee. Daardoor kwamen veel spelers pas op het laatste moment binnen. Kroes wil dat deze keer anders aanpakken. “We kunnen niet tot half augustus wachten met het aankopen van spelers, omdat we de nieuwe staf ook de tijd willen en moeten geven om een speelwijze te ontwikkelen.” 

“Hoe eerder we dus van sommige spelers afkomen, hoe beter,” vervolgt Kroes, die bereid is voetballers met verlies te verkopen. “Al proberen we er het maximale uit te halen. Vanuit de financiële situatie moeten we met minder geld meer doen: creatief zijn. Ik moét gewoon spelers kwijt. Als er niemand weg wil, moet de nieuwe trainer het met dit aantal doen.”

Aanbevolen
Gezocht: Ajacieden met bijzonder verhaal voor onze videoserie!

In de ideale wereld gaat Ajax terug naar een selectie van 24 spelers, waarvan een groot deel door de club zelf is opgeleid. “De selectie bestaat dan uit zes of zeven jonge talenten uit de eigen jeugd, een groep die eigenlijk altijd basisspeler is, een paar jongens die op meerdere posities kunnen spelen én drie of vier spelers die het verschil maken om kampioen te worden,” aldus Kroes, die daarmee de woorden van Marijn Beuker herhaalt.

Ajax zou een financiële klapper kunnen maken door zijn sterkhouders te verkopen, maar dat is juist niet de bedoeling. “Jorrel Hato wil ik bijvoorbeeld absoluut niet kwijt. We willen hem pas verkopen als hij het Europees en nationaal ontzettend goed doet in een winnend Ajax, want dan is zijn prijs nog hoger. Hij heeft nu de hoogste boekwaardewinstpotentie, maar mag niet weg. Net als Brian Brobbey, Kenneth Taylor en onze andere eigen jongens.” 

Tot slot gaat Kroes in op de nieuwe trainer. Ajax lijkt er op korte termijn uit te komen met OGC Nice en Francesco Farioli. Voordat de club bij hem uitkwam, benaderde de technisch directeur eerst iemand anders. “Maar Louis van Gaal wil net als Danny Blind niet 24 uur per dag met het trainerschap bezig zijn. En dat is bij Ajax nodig.” 

Daarna ging de voorkeur uit naar Erik ten Hag. “Een vakidioot met een geweldige voetbalvisie, ervaring en een verleden bij de club. Bij Graham Potter had ik ook een heel goed gevoel. Ik vind hem een charismatische people manager, die ook dol is op zijn vak. Zijn manier van werken spreekt me heel erg aan. Vanwege zijn leeftijd heeft hij meer ervaring dan Farioli, die ook een geweldige voetbalvisie heeft en ook een vakidioot is. Dat is wat Ajax nodig lijkt te hebben.”

Aanbevolen
Zelfkritische Van den Boomen wil volgend seizoen iets rechtzetten bij Ajax

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >