Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zelfkritische Van den Boomen wil volgend seizoen iets rechtzetten bij Ajax

Branco van den Boomen (28) kwam vorige zomer met een koffer vol goede zin naar Ajax, maar beleefde een rotseizoen. Hij zag zijn club een rampjaar draaien, maar de van Toulouse FC overgekomen middenvelder kende persoonlijk ook een moeilijke periode.

15 mei 2024 - 09:58
Boomen 1200
Van den Boomen wil zich volgend seizoen revancheren. © Pro Shots

Vraag een willekeurig groepje selectiespelers van Ajax naar de collega met de beste traptechniek en de kans is groot dat ze in koor ‘Branco’ roepen. In de voorbereiding op seizoen 2023/2024 zagen we dat ook in de oefenduels terug. Vrijwel iedereen was het erover eens dat het aantrekken van Van den Boomen wel eens een schot in de roos kon zijn.

Toch liep het allemaal anders. Zijn specifieke kwaliteiten zagen we helaas veel te weinig terug. De middenvelder noemt in een uitgebreid interview met Voetbal International een aantal oorzaken. Daarbij kijkt hij ook in de spiegel.

Zo is hij van mening dat hij veel diepgang om zich heen nodig heeft. Het authentieke spel van Ajax – met bezetting op de vleugels – is daarin voor hem natuurlijk lekker. Zeker in de fase dat Ajax met vijf verdedigers ging spelen, kon Van den Boomen daar veel minder zijn ei in kwijt. Diepgaande spelers helpen hem zijn kwaliteiten te etaleren.

Aanbevolen
Zo ziet het Europese kwalificatieschema van Ajax eruit

“Dan kan ik mijn passing, mijn grootste kwaliteit, het best gebruiken. Dat vind ik dit seizoen onze grootste zwakte: dat we te weinig diepte hebben, waardoor we de linies van de tegenstander niet uit elkaar trekken en achter de laatste lijn niet gevaarlijk zijn.”

Van den Boomen wist zich dus maar moeilijk te onderscheiden. Daar kwam in februari een vervelende knieblessure bovenop. Die hield hem veertien duels aan de kant. Toch wil hij zich daar niet volledig achter verschuilen. Hij heeft zelf ook een aandeel in zijn bescheiden rol, zo meent hij.

“Hoe ik zelf met mijn positie in het elftal ben omgegaan… Mijn reserverol heb ik misschien niet altijd goed gemanaged. Omdat ik ook een jongen ben die snel geïrriteerd kan raken als het niet gaat hoe ik wil. Ik leer daar wel beter mee omgaan, maar dat ging niet altijd goed dit seizoen.”

Van den Boomen noemt Carlos Forbs als een van de weinige spelers in de selectie die wel echt diepgang heeft. “Misschien hadden we hem meer moeten gebruiken, want dat is wel een jongen met kwaliteiten. Zijn snelheid is echt een wapen, maar het lukte ons niet goed genoeg om hem in zijn kracht te brengen.”

Dat geldt overigens voor wel meer spelers, waaronder Van den Boomen zelf. “Daar gaat het uiteindelijk om, denk ik. Je moet spelers zoveel mogelijk in hun kracht brengen. Dan krijg je kwaliteit. Kijk, bij mij is het misschien wel het uiterste: ik heb hele duidelijke zwaktes. Die zie je snel, maar ik heb ook specifieke kwaliteiten die je snel kan zien. Bij Toulouse was het team zo afgesteld dat bijna alleen mijn kracht te zien was. Dan val je op. En nu, als de ruimtes groot worden, vallen mijn zwaktes meer op.”

Aanbevolen
Verrassing! Fotoboek van Ajax Life is naar je onderweg!

Van den Boomen kwam met andere verwachtingen naar Amsterdam. Met het idee dat zijn kwaliteiten bij Ajax goed tot uiting zouden komen. Ook door de gesprekken die hij vooraf voerde met de toenmalige clubleiding.

“Ik heb twee topseizoenen gehad. Nu heb ik ook persoonlijk een minder jaar. Dat kan een keer gebeuren. Voor mij is het een geluk bij een ongeluk dat ik deze periode in Nederland meemaak. Dat ik mijn familie en vrienden om me heen heb. Ik denk dat het voor de buitenlandse jongens die voor het eerst weg van hun familie zijn nog een stuk zwaarder is.”

Van den Boomen zegt volgend seizoen onderdeel te willen zijn van de wederopbouw van Ajax. “Wat mij betreft wel. Ik wil het liefst gewoon blijven. Zo ben ik altijd wel: ik wil iets rechtzetten. Dit jaar was van mijzelf ook gewoon slecht. Van de club ook. Daar hoeven we niet over te liegen. Het was gewoon heel teleurstellend. Maar ik zit in eigen land en heb het goed hier. Ik hoef niet ineens weg.”

“Kijk, ik weet natuurlijk niet hoe de selectie eruit komt te zien,” vervolgt Van den Boomen. “Je wil altijd speelminuten krijgen en je hoopt dat de trainer het in je ziet zitten. Het zou mooi zijn als er echt een toptrainer komt waarmee we vooruit kunnen. Je bent natuurlijk wel nog steeds Ajax, dus ik denk dat veel spelers en trainers hier nog steeds naartoe willen komen.”

Aanbevolen
Ajax kiest met Ten Rouwelaar voor keeperstrainer met eigen werkwijze

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >