Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zo ziet het Europese kwalificatieschema van Ajax eruit

Ajax plaatste zich als nummer vijf van de eredivisie voor de tweede voorronde van de Europa League. Onze ploeg mag daardoor in juli alweer aan de bak. Maar wanneer is de loting? En op welke data komt Ajax precies in actie? We zetten het voor je op een rijtje.

13 mei 2024 - 13:21
Kwalificatieeu800
Hopelijk zien we deze beelden volgend seizoen weer. © Pro Shots

Doordat Ajax met 3-0 won van Almere City en de concurrentie punten verspeelde, stelden de Ajacieden definitief de vijfde plek veilig. Die geeft recht op een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League. Als onze ploeg de groepsfase van dat toernooi wil bereiken, moet het in totaal drie voorrondes overleven. Het gaat om de tweede voorronde, de derde voorronde en de play-offs. 

Ajax stroomt dus in bij de tweede voorronde. De loting voor dit tweeluik – waarvan de mogelijke tegenstanders nog grotendeels onbekend zijn – vindt plaats op woensdag 19 juni. Onze club heeft door zijn hoge Uefacoëfficiënt een ‘geplaatste’ status. 

De Uefa kiest er bij de loting waarschijnlijk voor twee groepen te maken, eentje met ‘seeded’ en eentje met ‘unseeded’ teams. Bij het trekken van de balletjes, loot een geplaatst team in dat geval een ongeplaatst team. Snappen jullie het nog? Mooi! 

De tweede voorrondes worden gespeeld op donderdag 25 juli en donderdag 1 augustus. Die data kun je vast in je agenda noteren. De naam die bij de loting als eerst uit de koker komt, speelt tijdens het heenduel in eigen huis. Daarover kunnen nu dus nog niks zeggen.

Dan gaan we een stapje verder. Als Ajax het tweeluik winnend afsluit, komt het op donderdag 8 en donderdag 15 augustus in actie tijdens de derde voorronde. Gaat dat ook goed? Dan moeten de play-offs op donderdag 22 en donderdag 29 augustus bepalen of de Ajacieden zich ook weten te plaatsen voor de groepsfase.

Aanbevolen
‘A je to, buurman!’

Natuurlijk bestaat er ook een scenario dat Ajax in een van de Europa Leaguevoorrondes wordt uitgeschakeld. In dat geval bestaat er het vangnet van de Conference League. De verliezer van de tweede voorronde Europa League gaat naar de derde voorronde van de Conference League. 

Als je er in de derde Europe Leaguevoorronde uitvliegt, kom je terecht in de Conference Leagueplay-offs. Verlies je in de play-offs van de Europa League? Dan plaats je je rechtstreeks voor de groepsfase van het derde Europese clubtoernooi. Als je in de derde voorronde of de play-offs van de Conference League wordt uitgeschakeld, is het avontuur echt voorbij. 

De loting voor de derde voorronde van zowel de Europa League als Conference League is op maandag 22 juli. Op maandag 5 augustus trekt de Uefa balletjes voor de play-offs van deze toernooien. Op vrijdag 30 augustus vindt de loting voor de groepsfases plaats.

We kunnen ons voorstellen dat je het hele kwalificatieschema best ingewikkeld vindt. We hopen je met dit overzicht in ieder geval wat duidelijkheid te geven. Check ook vooral de site van kassiesA, waar je bijvoorbeeld de agenda van Europese clubtoernooien kan vinden en precies ziet hoe het kwalificatieschema in elkaar steekt.

Oja, er is nog een hele kleine kans dat Ajax als nummer vijf van de competitie tóch rechtstreeks groepsfase Europa League gaat spelen. Dat heeft weer te maken met andere Europese clubcompetities. Check voor alle updates rondom die scenario’s dit account.

Aanbevolen
Van ‘t Schip, ere wie ere toekomt

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >