Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip over Kaplan: ‘Hij is een superprof’

Een zege, drie punten en geen tegengoals. Dat was alweer even geleden. John Van ’t Schip was na afloop van FC Utrecht-thuis (2-0) logischerwijs tevreden met het resultaat. De trainer ging in op vragen over het nieuwe systeem, Ahmetcan Kaplan en Sivert Mannsverk.

03 maart 2024 - 15:39
Schipajautr800
De trainer houdt voorlopig vast aan dit systeem. © Pro Shots

Zonder veel creëren, was Ajax in controle. Ook dat hebben we lang niet gezien. De opbouw van achteruit liep soepeler. Of dat door het systeem met vijf verdedigers kwam? “Het heeft te maken met hoe we staan opgesteld. We speelden nu met twee zessen en twee tienen. Soms moet je een linie overslaan, de andere keer moet je iemand via de wingback inspelen en doorvoetballen. Dat ging best goed.”

Van ’t Schip zegt voorlopig vast te houden aan dit systeem, ook gezien het gebrek aan buitenspelers. Zelfs als Steven Berghuis en Steven Bergwijn terugkeren, kan een formatie met vijf verdedigers een optie zijn. “Bij het Nederlands elftal spelen ze ook zo. Of we het gaan doen, is afwachten. Dat heeft ook te maken met de tegenstander en wie we op dat moment beschikbaar hebben.”

Iemand die we de komende weken waarschijnlijk aan het werk blijven zien, is Ahmetcan Kaplan. De verdediger maakte wederom een goede indruk op Van ’t Schip. “Hij kan zich vastbijten in een spits en gaat het duel aan. Aan de bal is hij heel rustig. Hij probeert altijd de voetballende oplossing te zoeken. Hij is zeker een versterking.”

Dat Kaplan geduldig op zijn kans wachtte, zegt iets over hem als persoon. “Hij is een superprof,” zo stelt Van ’t Schip. “Hij heeft geen een keer geklaagd. Wel heeft hij laten voelen dat hij er klaar voor is. Ik heb een aantal weken geleden tegen hem gezegd: ‘Wees geduldig, want jouw moment komt.’ Dat moment is er nu en hij pakt ‘m.”

Aanbevolen
Brobbey noemt keuze voor systeem met vijf verdedigers verstandig

Ook Sivert Mannsverk kon op complimenten van zijn trainer rekenen. “Hij is heel rustig aan de bal. Hij komt terug van een zware blessure en een ongelukkig begin. Dat zat lang in zijn hoofd. Hij was heel eager weer te voetballen en te laten zien waarvoor hij is gehaald. Hij is een aanwinst voor ons.”

Anton Gaaei zat niet bij de wedstrijdselectie. In overleg met de technische staf en de speler zelf werd besloten hem er eventjes buiten te laten. “Mentaal zat hij er helemaal doorheen,” zo legt Van ’t Schip uit. “Maandag sluit hij weer aan. Het enige wat hij nu kan doen, is hard werken en zijn minuten maken in Jong Ajax, waardoor het vertrouwen hopelijk weer terugkomt en hij een goed gevoel krijgt.”

Tot slot ging de coach in op het gebrek aan groepstrainingen. Dat kon ook niet anders, gezien de ophef die daarover ontstond. “Als er iemand een inschatting kan maken, dan ben ik het wel. Ik ben er 24/7 bij en weet waar we vandaan komen. Er was een aantal spelers dat er doorheen zat. Dat een aantal jongens uiteindelijk wel komt trainen, vind ik van professionaliteit getuigen.”

Van ’t Schip zegt dat er genoeg aan is gedaan om het nieuwe systeem erin te slijpen. “We hebben er zondag in gespeeld en drie keer in getraind. Daarnaast hebben we er meermaals over gesproken en naar beelden gekeken. Maandag hebben we een uitlooptraining, dinsdag is een vrije dag. Dan weten jullie dat vast,” zo sluit Van ’t Schip af met een knipoog.

Aanbevolen
Dit valt op bij solide zege op FC Utrecht van stabieler ogend Ajax

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >