Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Brobbey noemt keuze voor systeem met vijf verdedigers verstandig

Brian Brobbey vindt het verstandig dat Ajax momenteel voetbalt in een systeem met vijf verdedigers. De toevoer naar de spits is daardoor minder dan voorheen. Toch noemt hij het een slimme zet, gezien de situatie waarin de club verkeert.

Door Jordy Haak
03 maart 2024 - 15:45
Brobbey Ajautr 1200
Brobbey legde veel energie in het duel met Utrecht. © Pro Shots

“Natuurlijk is het anders voetballen,” stelt Brobbey op de persbabbel na afloop van het gewonnen duel met FC Utrecht (2-0). “Normaal lopen er buitenspelers om me heen. Nu twee middenvelders. Dat is wel even wennen. Ik ben een speler die je moet voeden. Dat is nu wat lastiger, maar dat maakt niet uit. Als je ziet hoeveel tegengoals we krijgen, is het in deze tijd even nodig.”

Wanneer Steven Berghuis en Steven Bergwijn weer beschikbaar zijn, voetbalt Brobbey het liefst met buitenspelers om zich heen. Tot die tijd is hij helemaal oké met de nieuw gekozen tactiek. In het uitduel met AZ (2-0) stond de spits nog veelvuldig op een eilandje. Hij werd nauwelijks gevonden. In de eigen Johan Cruijff Arena slaagde Brobbey erin veel meer bij het spel betrokken te zijn.

“Tegen AZ was het ook pas de eerste keer dat we met vijf verdedigers speelden,” antwoordt hij op een vraag van Ajax Life. “We hebben er afgelopen week goed op getraind. Dat heeft tactisch goed uitgepakt. Ik ben blij met de overwinning, mijn goal en assist.”

Vanuit de zaal klonk vervolgens de gevatte vraag wanneer die tactische training heeft plaatsgevonden. Er was immers nogal wat te doen om de vrije dagen die John van ’t Schip gaf aan zijn ploeg. Volgens Brobbey is het allemaal een storm in een glas water. Sterker nog, hij had baat bij een paar dagen rust. Toen dertien spelers vrijdag er zelf voor kozen alsnog te trainen, lag de aanvaller op de behandeltafel.

Aanbevolen
Van ’t Schip over Kaplan: ‘Hij is een superprof’

“Anders was ik ook het veld opgegaan, maar we hebben een lange week gehad. Ik was best vermoeid. Voor mij persoonlijk was wat extra rust wel nodig. Het heeft goed uitgepakt, want we hebben gewonnen. Of ik al af ben van de klachten aan mijn kniepees? Nog niet helemaal, maar dat komt wel goed.”

Brobbey beaamt dat Ajax tegen Utrecht meer controle had over de wedstrijd. Ahmetcan Kaplan, die voor het eerst in de basis startte, straalde achterin rust uit. “Hij is heel sterk, kan goed voetballen en indribbelen. Ahmetcan is een lieve en stille jongen,” zo omschrijft hij zijn ploeggenoot.

Over zijn eigen optreden is Brobbey tevreden. Hij vond dit eredivisieseizoen al vijftienmaal het net. “Persoonlijk gaat het goed. Ik hoop dat ik dit kan vasthouden en belangrijk kan zijn voor Ajax,” aldus de aanvaller, die zelf de score opende en na rust zijn maatje Kenneth Taylor in stelling bracht om het duel te beslissen.

“Ik ben heel blij voor Kenneth. Het is mooi dat hij een doelpunt maakt, hier in de Johan Cruijff Arena. Dat geeft voldoening. Hoe het nu met hem gaat? Uitstekend! Hij heeft zijn goaltje gepakt, dus hij zal goed slapen vannacht. En ikzelf? Ik ga ook goed slapen,” besluit Brobbey met een brede lach.

Aanbevolen
Dit valt op bij solide zege op FC Utrecht van stabieler ogend Ajax

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >