Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op bij solide zege op FC Utrecht van stabieler ogend Ajax

Ajax weet weer wat winnen is. De ploeg van John van ’t Schip had de controle over het duel met FC Utrecht. Fijn, temeer omdat het ook werd uitgedrukt in de score: 2-0. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
03 maart 2024 - 14:14
Ajax Wint Ajautr 1200
Brobbey doet het opnieuw voor Ajax. © Pro Shots

Rust bij Kaplan en Mannsverk 
Van ’t Schip hield tegen Utrecht vast aan het systeem met vijf verdedigers. Ahmetcan Kaplan nam de plaats in van de geblesseerde Josip Sutalo, terwijl Tristan Gooijer terugkeerde als rechtsback. Devyne Rensch schoof naar het centrum. Op het middenveld speelde Sivert Mannsverk in plaats van Branco van den Boomen. Jordan Henderson keerde terug, ten koste van Benjamin Tahirovic.

Kaplan en Mannsverk zijn misschien geen spectaculaire spelers, maar ze zorgden wel voor meer rust binnen de ploeg. Het was een fijne constatering dat Ajax voor de verandering eens weinig kansen weggaf. De ploeg had het eerste halfuur bijna tachtig procent balbezit, maar zonder veel creatieve spelers binnen de lijnen, ontbrak het aan een vernuftige eindpass. Kansen bleven daardoor lange tijd achterwege.

Haller ziet Brobbey scoren
In dat opzicht moet Van ’t Schip hopen dat Steven Berghuis en Steven Bergwijn spoedig weer inzetbaar zijn. Brobbey vocht voorin heel wat fysieke duels uit, maar dreigde opnieuw op een afgezonderd eiland te belanden. De beresterke spits heeft echter de kwaliteiten om als een duveltje uit een doosje toe te slaan.

Dat deed hij zes minuten voor rust. Een diepe bal van Kaplan werd door Borna Sosa verlengd naar de aanvaller. Brobbey bleef ijzig koel en schoot de bal beheerst binnen. Zijn treffer kon ongetwijfeld rekenen op een applausje van Sébastien Haller. De oud-spits van zowel Ajax als Utrecht zat als aandachtig toeschouwer op de tribune. Hij zag dat beide ploegen met een 1-0-tussenstand op het scorebord gingen rusten.

Taylor geeft Ajax lucht
De eerste helft was eigenlijk best saai, maar om een keer ‘gewoon’ de controle te hebben, voelde absoluut fijn. In het tweede bedrijf kwam Ajax zelfs wat meer aan voetballen toe. Er ontstonden kansen voor Brobbey en Henderson, maar tussendoor toonde ook Utrecht meer zijn tanden. De gasten werden brutaler, waardoor er bij Ajax onzekere momenten in slopen. Zo schoot Oscar Fraulo uit kansrijke positie over.

We zijn tegenwoordig gewend dat het billenknijpen is in de slotfase, maar Kenneth Taylor zorgde dertien minuten voor tijd voor de bevrijdende 2-0. Hij kreeg de bal in de loop mee van Brobbey, wachtte heel goed op een beweging van de doelman en schoof de bal vervolgens tussen zijn benen door binnen.

Tiental Ajax houdt solide stand
Zuur was dat Rensch luttele minuten later van het veld werd gestuurd. Hij plantte zijn noppen stevig op de voet van Sam Lammers. De VAR vond het zwaar genoeg voor rood. De verdediger mocht gaan douchen. Met tien man hield Ajax ook in de negen (!) minuten blessuretijd relatief eenvoudig stand, waardoor er weer eens drie punten werden bijgeschreven. Daar waren we wel aan toe!

Mooi afscheid van ‘Oom Simon’
Voorafgaand aan het treffen tussen Ajax en Utrecht waren de schijnwerpers gericht op Simon Tahamata. De jeugdtrainer gaat Ajax verlaten om in Berlijn in eenzelfde rol aan de slag te gaan binnen zijn zelf opgezette voetbalacademie. Het is hem van harte gegund, maar in Amsterdam gaan we hem missen.

De voormalig aanvaller was niet alleen op De Toekomst bijzonder geliefd, maar ook onder de Amsterdamse aanhang. Bij aankomst bij de Johan Cruijff Arena werd hij door een flinke groep supporters opgewacht met muziek en een grote Molukse vlag. Een fraaie entree, die op het veld een vervolg kreeg.

Op Zuid werd een doek uitgerold waarmee ‘Oom Simon’ werd bedankt, waarna Tahamata verschillende cadeaus kreeg overhandigd. Zo ontving hij uit handen van Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van Supportersvereniging Ajax, een afscheidslijst. De hoofdrolspeler nam vervolgens zelf het woord.

“Dit gaat mij aan het hart. Ik wil mijn dank uitspreken aan mijn club Ajax. Ik verlaat het huis, maar weet dat ik altijd welkom ben. Ajax zit in een moeilijke situatie, maar komt ook hier weer uit. Supporters, heb vertrouwen in de club. Dankjewel!”

Jij ook bedankt voor alles, Simon.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >