Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: Bosman gaat los tegen Fortuna en debuterende Brobbey scoort

Ajax speelt zondag om 14.30 uur in eigen huis tegen Fortuna Sittard. Dat duel werd 24 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden tegen de Limburgers.

08 maart 2024 - 13:23
Bosman 1200
Van Basten feliciteert Bosman met weer een treffer. © AFC Ajax

1986: Bosman op volle toeren
Het is zondag 5 oktober 1986. Fortuna Sittard komt langs in Stadion De Meer. Daar komen zo’n tienduizend supporters controleren of Ajax er een beetje zin in heeft. De Ajaxaanhang krijgt een mooie voorstelling voorgeschoteld. De mannen in het wit-rood-wit wervelen bij vlagen over de Limburgers heen. John Bosman is die middag de grote man.

De openingstreffer komt op naam van Marco van Basten. Hij wordt daarbij bediend door Bosman. De drie doelpunten die erna vallen, worden echter allemaal gemaakt door Bosman. Hij doet dat met rechts, met links en – natuurlijk – met de kop.

Bij Bosmans eerste treffer wordt hij handig vrijgespeeld door Ronald Spelbos. Met een verdediger in zijn kielzog, schuift hij de bal met rechts in het net. Zijn tweede goal is er eentje van grote schoonheid. Ook hier zijn Spelbos en Van Basten bij betrokken. Laatstgenoemde kopt de bal slim voor op zijn maatje in de spits, die afrondt met het voorhoofd.

De laatste treffer van Bosman is overigens ook lekker. Ditmaal controleert hij de bal binnen de zestien met het hoofd. Dan draait hij snel om zijn as, om de bal met links in de touwen te rammen. Dat Alistair Dick en Arnold Mühren ook nog scoren, is leuk voor de statistieken, maar Bosman is de meest toegezongen speler.

Aanbevolen
Ajax kan in Birmingham rekenen op vol uitvak!

2020: Brobbey bekroont debuut met doelpunt
Het is zaterdag 31 oktober 2020. De Johan Cruijff Arena is verlaten. Supporters zitten thuis voor de buis, want het coronavirus slaat om zich heen. Fortuna Sittard wordt in een sfeerloze ambiance getrakteerd op een 5-2-nederlaag. Davy Klaassen scoort al rap tweemaal.

Vooral leuk is de jonge debutant op de reservebank. Het is de achttienjarige Brian Brobbey. Erik ten Hag laat hem na iets meer dan een uur invallen voor Lassina Traoré. Achteraf is het doodzonde dat Brobbey zijn eerste stappen in Ajax 1 moet zetten in een verlaten stadion. Bij zoiets horen supporters, maar door corona zijn het rare tijden.

Zeker omdat hij al binnen negen minuten zijn faam waarmaakt. Een aanval die eindigt bij David Neres, eindigt op de paal. Brobbey staat op de juiste plek om de 3-1 binnen te tikken. Zo schaart hij zich in de mooie lange rij van Ajacieden die scoren bij hun debuut. Dat het een intikker is in plaats van een wereldgoal, doet er niet toe. Dat er geen publiek is om hem toe te juichen, is wel jammer.

Ajax loopt via Dusan Tadic en Quincy Promes verder uit naar een prettige 5-2-zege.

Aanbevolen
Beleef avond vol gezelligheid tijdens Geef Mij Maar Amsterdam!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >