Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gelijkspelend Ajax verslikt zich in Fortuna Sittard en dit valt op

Ajax morste zondag toch weer peperdure punten. Tegen Fortuna Sittard kwam de ploeg in Amsterdam niet verder dan een 2-2-gelijkspel. Wat ons opviel? Je leest het hieronder.

10 maart 2024 - 16:25
Mannsverk Fortuna 1200
Mannsverk moet alle zeilen bijzetten. © Pro Shots

Akpom basis en bezoeker Perr
John van ’t Schip had tegen het stugge Zitterd graag aangetreden met dezelfde formatie als die tegen Aston Villa, maar dat kon niet. Zo moest de trainer een oplossing vinden voor de geschorste Devyne Rensch. Die vond hij door de weer fitte Josip Sutalo op het wedstrijdformulier te zetten.

Verder zat Brian Brobbey – hij werd uit voorzorg gespaard – op de reservebank. Voor hem stond Chuba Akpom in de basis. Steven Berghuis was helemaal nergens te bekennen. Voor hem kwam de wedstrijd nog te vroeg.

Op de tribune zagen we een oud-bekende van beide clubs: Perr Schuurs. Natuurlijk verscheen hij even op de schermen. Meteen volgde applaus van de Ajacieden. In het uitvak zong men hartstochtelijk: “Perrrr, die is een Fortunees!” Het is weer eens wat anders dan: “Waat kan òs gebeure, nao veure Fortuna, Fortuna olee,” zullen we maar zeggen.

Snelle voorsprong
Ajax won zijn laatste acht thuisduels met Fortuna in de eredivisie: 4-1, 5-0, 4-0, 4-0, 5-0, 5-2, 5-0 en 4-0. Steeds maakte de ploeg vier of vijf doelpunten, maar het zijn tegenwoordig andere tijden. Van ’t Schip wilde dat zijn spelers de energie van donderdag tegen Aston Villa meenamen. En hij wilde ook dat Ajax meer naar voren speelde en vroeg druk gaf.

Dat lukte in eerste instantie vrij aardig, want de 1-0 lag al na zeven minuten in het mandje. Kenneth Taylor kreeg de bal rond de middenlijn en trok de wijde wereld in. Lekker dribbelen, dribbelen en nog eens dribbelen. Aangekomen bij randje zestien, zette hij zijn linkerschoen tegen de bal. Deze verdween heerlijk in de touwen. Hij kreeg er alle ruimte voor, maar dan moet je die ook nog maar benutten.

Aanbevolen
Taylor: ‘Aan schamen hebben we niks, we moeten door’

Hoe dan mis?
Wel redde Diant Ramaj de meubelen vlak voor de openingstreffer. Hij keerde een inzet van Kaj Sierhuis. Toch kwam Ajax de eerste twintig minuten best fris voor de dag. Kristian Hlynsson stelde Akpom na elf minuten in staat om de score te verdubbelen, maar de Engelsman schoot van dichtbij recht op doelman Michael Verrips. Die had binnen moeten gaan, maar ja…

Daarna kakte het spel toch enorm in. Het werd een beetje saai zelfs. En slordig. Ook op de tribunes was het tam. Taylor kreeg nog wel een uitstekende kans na een een-tweetje met Jordan Henderson, maar verder ontbeerde het Ajax aan echt creatief aanvalsspel en stootkracht voorin. Ook werd wederom duidelijk dat Tristan Gooijer geen echte wingback is.

Ahmetcan Kaplan was vlak voor de thee nog wel dicht bij een kopgoal vanuit een corner. De verdediger raakte de bal goed, maar een Fortunaverdediger kopte de bal voor de lijn in veilige haven.

Duarte verrast Ramaj
De rust was amper twee minuten voorbij en Fortuna kwam al op gelijke hoogte. Via een rappe omschakeling kwam de bal voor de voeten van Deroy Duarte. Hij haalde vanuit een lastige hoek venijnig uit. De bal verdween in de korte hoek, die eigenlijk voor Ramaj moest zijn. De doelman leek verrast door de baan van de bal.

Driedubbele wissel
Van ’t Schip greep snel in en schakelde door naar een soort 4-4-2-formatie. Hij deed dat door het inbrengen van Brobbey, Carlos Forbs en Branco van den Boomen. Het ging ten koste van Borna Sosa, Hlynsson en Sivert Mannsverk. Met Brobbey en Akpom voorin, was het hopen op meer gevaar in aanvallend opzicht.

Goede intenties volop, maar het was toch echt Sierhuis die zijn oude club pijn deed door de tweede Limburgse treffer te maken. Uitgerekend hij voltrok dat vonnis. Kaplan verlengde onbedoeld de bal en de oud-Ajaxspits was er als de kippen bij voor het laatste zetje: 1-2.

Late gelijkmaker Brobbey
Ajax wist er maar weinig tegenin te brengen. Het stond vooral stil voorin, al was Brobbey heel dicht bij de gelijkmaker. De spits kopte een fijnbesnaarde voorzet van Van den Boomen echter in de handen van Verrips.

Gooijer ging direct erna naar de kant. Zijn vervanger: Anton Gaaei. De Deense verdediger mag verdedigend dan zwak zijn, aanvallend is hij gevaarlijker dan Gooijer. En gezien de achterstand moest Van ’t Schip natuurlijk iets. Het was uiteindelijk invaller Brobbey die twee minuten voor tijd de 2-2 in de netten peerde. Uit de kluts en van heel dichtbij. Niet te missen. En dat deed hij dan ook niet.

De veerkracht van Ajax kon op goedkeuring van het publiek rekenen. Supporters lieten zich in de slotfase goed horen. Gescoord werd er in de vijf minuten extra tijd niet meer. Het levert duur puntenverlies op.

Supporters en stewards in zonnetje
Was er ook nog goed nieuws? Zeker. Met de Ajaxsupporter die tijdens Ajax - Aston Villa onwel werd, gaat het gelukkig naar omstandigheden goed. De fans die op de tribune te hulp schoten, waren eregast bij Fortuna-thuis. De club ontving hen in de Koninklijke loge.

Ook de betrokken stewards werden in het zonnetje gezet. Commercieel directeur Menno Geelen was voor de aftrap bij een meeting om de betrokken stewards namens de club te bedanken. Ook hun snelle handelen maakte het verschil. Daar is Ajax trots op. Ook namens Supportersvereniging Ajax wensen we de supporter in kwestie veel beterschap!

Op naar Birmingham
Het vizier richten we nu vol op de trip naar Birmingham. Daar wacht Ajax donderdag in Villa Park een loodzware opgave. Maar wel eentje met perspectief, gezien het 0-0-gelijkspel in Amsterdam. We zijn benieuwd of de ploeg opnieuw weet te verrassen tegen Aston Villa. Het zou wat zijn. We wensen de 2109 Ajacieden met een kaartje voor het uitvak in elk geval alvast heel veel plezier.

Aanbevolen
Beleef avond vol gezelligheid tijdens Geef Mij Maar Amsterdam!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >