Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Fortuna Sittard

De voetbaltrein dendert voort. Na het doelpuntloze gelijkspel tegen Aston Villa, neemt Ajax neemt het zondag op tegen Fortuna Sittard. We beschouwen voor met een aantal zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

09 maart 2024 - 11:05
Driedingenajafor800
Het werd vorig seizoen 4-0 in Amsterdam. © AFC Ajax

Van ’t Schip: ‘Energie van donderdag meenemen’
Devyne Rensch moet het thuisduel met Fortuna aan zich voorbij laten gaan. Hij is na zijn rode kaart tegen FC Utrecht twee eredivisieduels geschorst. Je zou ervoor kunnen kiezen van het systeem met vijf verdedigers af te stappen en meer aanvallende accenten toe te voegen, maar John van ’t Schip houdt ook zondag vast aan dezelfde formatie.

“Je kunt in hetzelfde systeem aanvallender spelen, als de tegenstander meer inzakt en je zelf meer de bal hebt,” zo vertelt de trainer aan Ajax TV. “We willen zondag winnen, dus we moeten meer naar voren spelen en eerder druk geven. De rest blijft vanuit dezelfde organisatie spelen. In principe starten we weer met vijf verdedigers.” 

Waar Ajax twee dagen had om zich voor te bereiden op de confrontatie met Fortuna, daar had de tegenstander een week de tijd. Van ’t Schip verwacht dan ook een moeilijk duel. “Zij leven op een andere manier naar de wedstrijd toe. We moeten de energie van donderdag meenemen en er vanaf het begin volledig voor gaan.”

Wat voor ploeg is Fortuna eigenlijk? Van ’t Schip schetst desgevraagd een beeld van de Limburgers. “Het is een solide ploeg. Ze hebben Kaj Sierhuis die de laatste wedstrijden op dreef is. Ook Alen Halilovic is een goede speler. Met Dimitris Siovas staat achterin een geroutineerde voetballer, die ik zelf ken van de Griekse nationale ploeg. Danny Buijs staat erom bekend dat hij het organisatorisch goed neerzet, met een verdedigend blok. Vanuit daar willen ze ons verrassen.”

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: Bosman gaat los tegen Fortuna en debuterende Brobbey scoort

Oud-Ajacied Sierhuis in vorm
Zijn naam viel al even: Sierhuis. De bij Ajax opgeleide spits brak nooit echt door in het eerste elftal van de Amsterdammers. Na periodes bij FC Groningen, Stade Reims en Heracles Almelo, streek hij afgelopen zomer neer in Sittard. Daar is hij de laatste potjes op dreef. Tegen Excelsior (5-2) maakte hij een hattrick én leverde hij twee assists af.

Zondag staat hij tegenover zijn oude ploeg. “Natuurlijk is het een wedstrijd waar ik bijzonder naar uitkijk. Ik heb tien jaar op De Toekomst rondgelopen. Daar leerde je normen en waarden en ben je voor een flink deel opgevoed,” aldus Sierhuis tegenover De Telegraaf

“Ik heb daar geleerd hoe ik het voetbal moet beleven en wat ik moet doen om er alles uit te halen. De typische kenmerken van de Ajaxschool raak je nooit meer kwijt,” vervolgt de spits, die ondanks zijn verleden in Amsterdam niet verwacht veel bekende gezichten te zien. “Er zijn weinig tot geen spelers meer waar ik nog mee heb gespeeld. En ook de staf en directie is helemaal nieuw.” 

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe vervang jij geschorste Rensch tegen Fortuna?

Minuut stilte voor Rijvers
Er wordt voorafgaand aan Ajax - Fortuna een minuut stilte in acht genomen, ter nagedachtenis aan Kees Rijvers. Hij overleed maandag op 97-jarige leeftijd. Dit gebeurt niet alleen in de Johan Cruijff Arena, maar voor aanvang van alle wedstrijden in deze speelronde van de eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie.

Rijvers voetbalde in Nederland voor NAC Breda en Feyenoord. Tussen 1946 en 1960 kwam hij tot 33 interlands voor Oranje, waarin hij tien keer scoorde. Ook was hij hoofdtrainer van FC Twente en PSV, waarmee hij drie landstitels en de Uefa Cup won. Tussen 1981 en 1984 stond Rijvers aan het roer van het Nederlands elftal.

Een flinke staat van dienst dus. In 2023 werd Rijvers dan ook benoemd tot bondsridder van de KNVB, vanwege zijn grote verdiensten voor het Nederlandse voetbal. Deze speelronde staat het betaald voetbal stil bij zijn overlijden. We wensen de nabestaanden veel sterkte met het verlies.

Ajax en Fortuna Sittard trappen zondag om 14.30 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Edwin van de Graaf, terwijl Robin Hensgens de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Geduldige Vos werkt aan laatste stap: ‘Ik word steeds fitter’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >