Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip ziet Henderson genieten als ervaren prof tussen het jonge grut

Het ging zaterdag uiteraard over het 1-1-gelijkspel tegen PSV, maar ook veel over het debuut van Jordan Henderson in het shirt van Ajax. Dat trok ruim de aandacht. John van ’t Schip zag de Engelsman doen wat hij van hem verwacht.

04 februari 2024 - 09:33
Schip Hendo 1200
Van ’t Schip ziet Henderson als verlengstuk in het veld. © Pro Shots

We zagen voor de aftrap veel mensen met Hendersonshirts uit de Ajax Fanshop lopen. Sommigen zelfs met het shirt omgekeerd. Groot nummer zes en zijn naam op de borst. De Engelse bondscoach Gareth Southgate nam prominent plaats op de tribune, terwijl ook Engelse journalisten aanwezig waren om te zien hoe Henderson het eraf zou brengen tijdens zijn debuut.

Henderson bracht meteen zichtbaar rust. Hij deed geen gekke dingen en coachte zich schor. De poppetjes op de juiste plek zetten en de boel organiseren, was vooral het devies. Van ’t Schip keek er met genoegen naar.

“Ik denk dat Jordan datgene deed waar we hem voor haalden. Hoe? Vooral in de zin van coachen en het bij de hand nemen van jonge jongens. Niet alleen op het veld, maar ook voor de wedstrijd en tijdens de rust. Hij is een geweldige prof en iemand die er is om de jonge spelers te helpen. En overigens ook de jongens die al meer ervaring hebben.”

Aanbevolen
Henderson voelde zich bij Ajaxdebuut weer een beetje kind

Van ’t Schip denkt dat niemand moet onderschatten hoe belangrijk de rol van Henderson meteen was. “Dit soort topwedstrijden speelde hij menigmaal met Engeland en Liverpool. Hij is het gewend continu onder hoogspanning te spelen. Daarom is hij ook zo goed. Dat voelen onze jongens ook. Zij voelen dat er iemand naast ze staat waar ze verder mee kunnen en die hen bij de hand neemt. Dat doet echt wat.”

“Als een speler de ploeg bij de hand neemt, dan volgen anderen vaak ook,” vervolgt de trainer. “Dat is ook wat we willen met dit jonge elftal. Je ziet aan alles dat Jordan geniet en dat hij deze jonge ploeg kan helpen. Hij benadert de jongens op een goede toon. Positief, maar wel op een wijze dat iedereen meteen bij de les is als hij praat.”

De trainer genoot sowieso van de sfeer in de Johan Cruijff Arena. “Die was fantastisch. Iedereen leek ook uit te kijken naar het debuut van Henderson. Dat in combinatie met een enerverende strijd binnen de lijnen maakte het een speciale avond.”

Over de wedstrijd zelf was Van ’t Schip niet ontevreden. Hij zag goede dingen waar de ploeg mee vooruit kan. Hij kon uiteindelijk best goed leven met de 1-1-puntendeling.

Aanbevolen
Van ’t Schip prijst durfal Gooijer na enerverende strijd met PSV

“Het is min of meer wel een juiste uitslag, al kregen we op het laatst hele goede mogelijkheden. Het was jammer dat we die kansen niet wisten te benutten. Ik ben wel heel tevreden over onze vechtersmentaliteit, zeker als je zien waar we vandaan komen. We lieten zien dat we gelijkwaardig meekonden met een hele goede ploeg als PSV. We pakken een punt, maar het is vooral belangrijk dat we de goede spirit nu vasthouden.”

De terugkeer van Josip Sutalo was er eentje waar Van ’t Schip blij mee was. Het gaf hem meer mogelijkheden om zijn defensie op een bepaalde wijze neer te zetten, zodat hij ook kon schuiven met Devyne Rensch. Het was bij Ajax ditmaal in elk geval geen open huis. De PSV-voorhoede met Hirving Lozano, Johan Bakayoko en Luuk de Jong werd vrij aardig verdedigt.

Van ’t Schip zag het ook, maar had er ook een uitleg bij: “We werden nu vaker teruggetrokken dan in andere wedstrijden. Dan sta je als ploeg automatisch ook compacter en krijg je minder omschakelvoetbal. Dat laatste blijft bij ons een aandachtspunt als we zelf continu het spel moeten maken.”

Tot slot zagen we Steven Berghuis een kwartier voor tijd uitvallen. “Hij was eerder in de week al een beetje door zijn rug gegaan. Daar kreeg hij na rust weer last van. Daarom moest ik hem wisselen. Hij had te veel pijn.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >