Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: happende Suarez en supergoal Urby tegen PSV

Ajax speelt zaterdag de topper in eigen huis tegen PSV. Dat duel werd 67 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden tegen de lampenclub.

02 februari 2024 - 08:26
Urby 1200
Pfoah, wat een goal! © Pro Shots

2010: weergaloze Emanuelson met rechts
Het is zondag 14 maart 2010. Ajax - PSV is het duel van aan- of afhaken. Van terugkeren in de titelrace of de titelkansen zien verdampen. Ajax wint – in een hogedrukpan van emoties – ruim met 4-1.

Van dit topduel herinneren we ons vooral de schitterende 2-0 van Urby Emanuelson. De treffer valt vlak voor rust. Marko Pantelic pikt de bal op en sprint naar de achterlijn. Hij heeft Maza Rodiguez in zijn rug en kan niet veel. Of toch wel…? Met ogen in de rug hakt de aanvaller de bal richting de mee opgelopen Emanuelson.

Urby pikt de bal op, snijdt na een handige schijnbeweging naar binnen en schiet. Op het moment dat de bal zijn voet verlaat, gaan mensen al staan. De bal suist richting de rechterbovenhoek achter Andreas Isaksson. Als een granaat slaat-ie binnen. We horen de verslaggever nog roepen: “Hij moet nu met rechts en… DAT KAN-IE OOK!”

Het wordt een heerlijke voetbalmiddag. De uitzinnige supporters juichen na treffers van Siem de Jong, Pantelic en Luis Suarez. Het doelpunt van Emanuelson zien we echter het vaakst terug. De titelstrijd ligt weer helemaal open. Toch komt Ajax aan het einde van de rit één puntje tekort en ziet het FC Twente knap kampioen worden.

Aanbevolen
Wie scoorden deze eeuw voor Ajax tegen PSV in Arena?

2010: ‘liefdesbeetje’ van Suarez
Het is zaterdag 20 november 2010. Hetzelfde kalenderjaar als hierboven, maar wel een seizoen later. De topper tussen Ajax en PSV eindigt in een bloedeloze 0-0. Na afloop gaat het echter maar over één persoon: Luis Suarez.

Het begint bij invaller Rasmus Lindgren. De middenvelder begaat twee minuten in blessuretijd een domme overtreding op Ibrahim Afellay. Op de middenlijn krijgt hij de rode kaart voorgeschoteld van Björn Kuipers. Een opstootje is geboren. Daar laat Suarez zich door Otman Bakkal tot een bizarre actie verleiden. De PSV’er stapt op de tenen van de Ajacied. Suarez neemt meteen wraak. Hij boort zijn hoektanden in het sleutelbeen van Bakkal. Het gebeurt onder de ogen van de scheidsrechter, die het niet ziet.

Vandaag de dag – met de VAR die meekijkt – zou zoiets niet meer kunnen. Iedereen spreekt schande van de actie. Toenmalig trainer Martin Jol bagatelliseert het voorval echter op een wijze die alleen hij kan. Lachend: “Er gebeurt zoveel tijdens zo’n wedstrijd. Spelers proberen elkaar te provoceren. Het was een liefdesbeetje.”

De KNVB kan er echter totaal niet om lachen en pakt het vergrijp van Suarez zwaar op. De aanklager komt met een schikkingsvoorstel van zeven duels schorsing. Het voorstel wordt niet veel later door Ajax geaccepteerd.

Suarez komt Europees nog een paar keer in actie voor Ajax, maar in de competitie niet meer. Hij vertrekt in de winterstop en ziet enkele maanden later vanuit Liverpool hoe de nieuwe trainer Frank de Boer de titel pakt. En de derde ster.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: welke harde besluiten neem jij richting PSV-thuis?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >