Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over AZ - Ajax

Ajax gaat zondag op bezoek bij AZ. Als onze club nog een stap op de ranglijst wil maken, is een overwinning in Alkmaar noodzakelijk. Hier volgen een aantal zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

24 februari 2024 - 11:27
Driedingenazaja800
AZ-uit blijkt de laatste jaren een lastig duel. © Pro Shots

Meerdere scenario’s
Ook Maarten Martens aanschouwde hoe Ajax zich donderdag tegen alle verhoudingen in plaatste voor de achtste finales van de Conference League. De AZ-trainer zag een defensief ingestelde ploeg. “Ik was niet verrast door hun speelwijze,” aldus de coach. “Ajax speelt het liefst dominant voetbal, maar deze aanpak pakte goed voor ze uit.”

Het zou ons niks verbazen als Ajax met hetzelfde strijdplan richting Alkmaar komt, maar Martens houdt rekening met meerdere scenario’s. “We bereiden ons voor op verschillende speelwijzen. Ze zouden ook nog binnen de wedstrijd kunnen variëren,” aldus de Belg, die weet dat Ajax met een gehavende selectie kampt.

Zelf heeft hij een vrijwel fitte ploeg tot zijn beschikking. Alleen aanvaller Ibrahim Sadiq en middenvelder Lewis Schouten zijn vanwege blessures niet inzetbaar. Bij Ajax zijn Brian Brobbey, Jordan Henderson en Tristan Gooijer vraagtekens. En dan is het nog de vraag hoe iedereen uit het duel met FK Bodø/Glimt is gekomen.

Martens – die het stokje in januari overnam van de weggestuurde Pascal Jansen – weet uit zijn tijd als AZ-speler welke lading wedstrijden tegen Ajax met zich meebrengen. “Dit zijn altijd duels die wat extra’s bieden. Het wordt een mooie pot. We moeten laten zien dat we de favoriet willen zijn,” zo besluit de trainer. 

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: welke Ajacieden trommel jij op voor AZ-uit?

Strijd om plek vier
De derde plek lijkt voor Ajax uit het zicht. De Ajacieden moeten zich focussen op plek vier, terwijl ze over hun schouder kijken naar de ploegen achter zich. Een overwinning in het Afas Stadion betekent dat we weer op gelijke hoogte komen met nummer vier AZ, maar de Alkmaarders kunnen ook weglopen bij Ajax. 

Dani de Wit is zich bewust van dat feit. Bij AZ kijken ze zelfs naar de derde plek, die een ticket voor de voorronde van de Champions League oplevert. “Uiteindelijk is het een wedstrijd op zich en moet je hoe dan ook winnen. Maar je kijkt ook naar de ranglijst,” zo stelt de middenvelder op de clubwebsite van AZ.

“Je weet dat Ajax nu drie punten achter staat en dat je met een overwinning hele goede zaken kan doen,” vervolgt De Wit. “We weten wat voor Europese tickets er zijn dit jaar. We hebben er zin in en willen na de drie punten in Sittard die lijn doortrekken om plek vier te verstevigen, maar vooral om te jagen op plek drie. Dat blijft het doel.”

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: scorende El Ghazi daagt uit en Litmanen volleert tegen AZ

Op het tandvlees…
Zoals gezegd zijn er veel pijntjes bij Ajax. De grootste twijfelgevallen hebben we hierboven benoemd, maar ook Kristian Hlynsson en Steven Berghuis hebben lichte klachten. “Wat positief was, is dat Branco van den Boomen honderdtwintig minuten speelde. Maar we moeten afwachten in hoeverre hij zondag weer klaar is om helemaal fit aan de aftrap te verschijnen,” aldus John van ’t Schip bij AjaxTV.

Op het tandvlees naar Alkmaar dus. We hadden hier graag het volste vertrouwen in de wedstrijd van zondag uitgesproken, maar de fitheid van de selectie helpt niet bepaald mee in de hoop op een goed resultaat. Het is duimen dat het kwartje wat betreft de twijfelgevallen de goede kant opvallen.

“Het is voor ons gewoon een hele belangrijke wedstrijd in de strijd om de vierde plek. We weten wat er op het spel staat,” zo schetst Van ’t Schip met gevoel voor understatement. De trainer moet tegen AZ een ingewikkelde puzzel leggen. “Voor nu is het belangrijk om te kijken met welke spelers we gaan beginnen.”

AZ en Ajax trappen zondag om 16.45 uur af in het Afas Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Allard Lindhout, terwijl Dennis Higler de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Van ’t Schip over zware dobber Aston Villa en fitheid richting AZ-uit

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >