Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: scorende El Ghazi daagt uit en Litmanen volleert tegen AZ

Ajax gaat zondag op bezoek bij buurman AZ. Dat duel werd 45 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden in Alkmaar.

24 februari 2024 - 11:02
Litmanen 1200
Litmanen, wat doe je dat mooi. © AFC Ajax

2014: de eerste van provocerende El Ghazi
Het is zondag 17 augustus 2014. Ajax wint die middag met 3-1 in het Afas Stadion. Vooral de jonge Anwar El Ghazi is na de wedstrijd het onderwerp van gesprek. Hij valt in na rust en maakt vlak voor tijd Ajax’ derde treffer. Het is tevens zijn eerste officiële doelpunt voor Ajax.

Het is een geweldige goal. De wijze waarop hij scoort, is fraai en heel erg ‘des Ajax’. Met een ouderwetse schaar creëert hij ruimte voor zichzelf. Hij rondt de heerlijke vooractie af met een schot, gelanceerd van buiten de zestien, in de linkerkruising. Goedemiddag!

Het maakt overmoedig. De wedstrijd is al lang en breed binnen als El Ghazi gaat klooien. Brutaal-hautain daagt hij met de bal soepel rollend onder de voetzool zijn directe tegenstander uit. Openlijk en ietwat pesterig. Jeffrey Gouweleeuw is de tegenstander. Hij heeft precies nul trek in de provocerende trucjes van de Ajacied. Hij schopt El Ghazi bruut neer.

Op medeogen van zijn trainer kan El Ghazi na afloop niet rekenen. Frank de Boer vindt het juist dikke prima dat zijn jonge aanvaller tegen de grond is getrapt. De trainer stelt achteraf zelfs dat hij hetzelfde zou hebben gedaan als Gouweleeuw. De Boer geeft El Ghazi op zijn donder. “Hij zei dat het juist goed was dat ik die schop kreeg, zodat ik dit nooit meer ga doen. Het was stom van me.”

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: welke Ajacieden trommel jij op voor AZ-uit?

2003: Litmanen vliegt, volleert en scoort
Het is zondag 27 april 2003. Ajax is op bezoek in de Alkmaarder Hout. Een jong Ajaxelftal met Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Cristian Chivu, Maxwell, Steven Pienaar, Andy van der Meijde en Abubakari Yakubu wint die middag met 3-1. Wie er ook binnen de lijnen staat? Jari Litmanen!

De ervaren Fin pakt kort na rust de hoofdrol met een werkelijk weergaloos doelpunt. Ajax leidt op dat moment – door een treffer van Van der Vaart – met 1-0. De jonge Ajaxmiddenvelder wordt bij zijn doelpunt bedient door Litmanen. De twee draaien de rollen in de tweede helft om.

Van der Vaart heeft de bal op de linkerflank. Hij kijkt en ziet de ervaren Litmanen voorbij de tweede paal staan. De bal vertrekt van zijn voet. Een hoge voorzet is onderweg richting de Fin. Die kiest het luchtruim. Met een halve omhaal slaat hij de bal in de korte hoek.

De volley van Litmanen is fraai. Vanuit het uitvak klinkt het ‘Litmanen whoo-hoo’ meteen. En terecht. Het is sowieso gaaf om de publiekslieveling te zien tussen al die nieuwe Ajaxtalenten.

Een ander fraai moment volgt een kwartier voor het einde van de wedstrijd. Litmanen wordt gewisseld en een andere ervaren held komt erin: Richard Witschge. Een lange neus naar AZ-trainer Co Adriaanse, die het in zijn Ajaxtijd totaal niet zag zitten in Witschge.

Aanbevolen
Drie dingen die je moet weten over AZ - Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >