Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis berust in beslissing arbitrage: ‘Geen overduidelijk bewijs’

Ajax dacht in de slotseconden van het duel met sc Heerenveen (3-2) nog gelijk te maken, maar het timmermansoog van de VAR oordeelde dat de bal niet volledig over de doellijn was. Steven Berghuis berust in die beslissing.

Door Jordy Haak
11 februari 2024 - 18:08
Berghuis Arbitrage 1200
Berghuis steekt de hand in eigen boezem. © Pro Shots

Wel of geen doelpunt? Na afloop van de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion ging het voornamelijk over het discutabele moment in de laatste minuut van de extra tijd. Een indraaiende bal leek door Sven van Beek in zijn eigen goal te worden gewerkt, maar de vlag van de grensrechter bleef omlaag. De VAR kon niet met honderd procent zekerheid uitsluitsel geven of de bal de doellijn volledig was gepasseerd. Zodoende bleef de beslissing staan: geen doelpunt.

“In het veld kon ik het niet goed beoordelen, maar ik heb net de beelden teruggezien bij ESPN,” antwoordt Berghuis op een vraag van Ajax Life. “Ik kan me voorstellen dat ze vanuit Zeist geen treffer toekennen, want er is geen overduidelijk bewijs. Zonder doellijntechnologie weet je het simpelweg niet zeker. Dat hebben we te accepteren. Hoe moeilijk dat ook is. Vooral omdat het in de slotseconden gebeurde.”

“Voor de grensrechter was het lastig het van zo’n afstand te beoordelen,” vervolgt de aanvaller. “Zeker omdat er ook nog spelers voor stonden. De bal had nog iets verder moeten doorrollen. Dan was er overduidelijk bewijs geweest en had de treffer gewoon geteld. De enige oplossing om echt uitsluitsel te geven, is doellijntechnologie. Die was er hier niet.”

John van ‘t Schip spreekt soortgelijke woorden. “Ik vroeg me meteen af of de scheidsrechter geen horloge omhad met doellijntechnologie. Ik ben er zelf natuurlijk een tijdje uit geweest, dus het was een verassing voor mij dat ze het via de VAR moesten beoordelen. Maar als Ajax moeten we het niet laten aankomen op zo’n laatste moment. Daar moet je niet over zeuren. We hadden de boel zelf voor die tijd beter op orde moeten hebben.”

Aanbevolen
Van ’t Schip ziet Ajax ‘lelijke stap terug’ zetten

De nette reacties van Berghuis en Van ‘t Schip vallen alleen maar te prijzen. Niet klagen over één moment. Ajax had het zelf niet zover moeten laten komen. De reserve-aanvoerder steekt dan ook de hand in eigen boezem. Waar Ajax tegen PSV een flinke dosis energie in de wedstrijd gooide, oogde het spel van de Amsterdammers in Friesland vooral tam.

“De energie was er wel, maar Heerenveen deed het ook goed door ons agressief onder druk te zetten,” aldus Berghuis. “Aan de bal hadden we niet de kwaliteit om er doorheen te komen. Daarin moeten we ons echt nog verbeteren, al kregen we met de vrije trap van Borna Sosa en de poging van Kristian Hlynsson op de lat alsnog kansen om te scoren.”

Over zijn eigen spel is Berghuis niet tevreden. “Ik had niet de creativiteit om het verschil te maken. Ik heb de bal minder geraakt dan in andere wedstrijden. Het lukte in balbezit helaas niet om uit open spel tot veel kansen te komen,” vervolgt de rechtsbuiten, die weerspreekt dat het opgebouwde vertrouwen met de nederlaag in Heerenveen direct weer is verdwenen.

“Dat we de opwaartse lijn te pakken hadden, betekent niet dat je in Heerenveen makkelijk gaat winnen. We hebben nog genoeg te ontwikkelen, maar dat wisten we hiervoor al. Waar Ajax momenteel staat? Vijfde, op een punt achterstand van AZ. Daar moeten we ons nu op focussen. Ons oprichten in de competitie en uiteraard ook donderdag in de Conference League.”

Aanbevolen
Henderson looft karakter ploeg, maar baalt van VAR

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >